Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban ambasadorul SUA, miniştrii Apărării şi Internelor, preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu. participă sâmbătă, la manifestările de Ziua Marinei de la Constanţa. Ceremoniile se desfăşoară fără spectactori din cauza măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus şi au loc în portul militar, în acvatoriul Portului Constanţa şi în rada exterioară a acestuia. Constănţenii şi turiştii pot urmări o defilare a navelor militare de pe plajele din Constanţa, Mamaia şi Năvodari sau pe faleza din Constanţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

UPDATE - La ceremoniile de la Constanţa sunt prezenţi, pe lângă preşedinte şi prim-ministru, ambasadorul SUA la Bucureşti Adrian Zuckerman, ministrul Apărării Nicolae Ciucă, ministrul de Interne Marcel Vela.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Forţele Navale au anunţat că Ziua Marinei se desfăşoară diferit faţă de alţi ani, din cauza măsurilor impuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

“Anul acesta, tradiţia sărbătoririi Zilei Marinei Române merge mai departe într-un context atipic, adaptat condiţiilor impuse de pandemia  provocată de noul coronavirus SARS-CoV-2. Ediţia din anul 2020 a Zilei Marinei Române este consacrată aniversării a 160 de ani de la înfiinţarea Marinei Militare moderne. Spre deosebire de alţi ani, când Forţele Navale Române organizau cel mai mare spectacol naval din ţara noastră, atât pe mare la Mangalia şi Constanţa, pe Dunăre la Brăila şi Tulcea, precum şi în alte oraşe porturi, anul acesta  evenimentul este prezentat la o scară mai restrânsă, care păstrează,
totuşi, câteva elemente tradiţionale”, se arată în comunicat.

La Constanţa, este organizată sâmbătă o ceremonie militară  şi religioasă, în interiorul portului militar, care începe la ora 9.55, cu întâmpinarea preşedintelui Klaus Iohannis, iar după trecerea în revistă a gărzii de onoare, la ora 10.00, este programat ceremonialul ridicării Pavilionului, Geacului şi a  Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, odată cu intonarea imnului de stat şi cu executarea a 21 de salve de tun.

În continuare, este oficiat  serviciul religios, urmat de alocuţiunea preşedintelui ţării. La ceremonii participă şi premierul Ludovic Orban. 

După ceremonia din portul militar, marinarii vor prezenta Exerciţiul naval întrunit ”Forţele Navale Române 2020” (FNR-20), care se va  desfăşura în acvatoriul portului Constanţa şi în rada exterioară a acestuia.

“Exerciţiul va debuta cu secvenţele de combatere a migraţiei  transfrontaliere realizate de Garda de Coastă, urmate de acţiunile  scafandrilor de luptă de distrugere a dispozitivelor de cercetare  submarină. În larg, navele aflate în dispozitivul fix vor respinge  atacul aviaţiei inamice cu sistemele de artilerie de la bord”, se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că protagoniştii acestei secvenţe sunt fregata ”Regina Maria”, fregata  ”Mărăşeşti”, nava purtătoare de rachete ”Lăstunul”, puitorul de mine şi  plase ”Viceamiral Constantin Bălescu”, corveta ”Contraamiral Eustaţiu Sebastian” şi dragorul maritim ”Locotenent Lupu Dinescu”, iar rolul inamicului va fi jucat de aparatele de zbor ale forţelor navale şi  aeriene române. Pentru această secvenţă demonstrativă, vor fi folosite  aproximativ 1.200 de unităţi de muniţie.

FNR-20 continuă cu un exerciţiu demonstrativ de căutare şi atac asupra unui submarin inamic. Conform scenariului, un avion militar de patrulare  şi cercetare francez (MPA Atlantique) va intercepta un submarin inamic în proximitatea portului Constanţa şi va transmite coordonatele acestuia unui elicopter Puma Naval, care va lansa o geamandură radio-hidro-acustică şi o torpilă antisubmarin.

Demonstraţiile de pe mare se încheie cu defilarea navelor militare.

Forţele Navale au mai menţionat că echipajele navelor participante vor prezenta onorul oficialităţilor ambarcate la bordul fregatei ”Regina Maria” şi al navei purtătoare de rachete ”Lăstunul”, după care vor defila, în apropierea ţărmului, de la  Constanţa până la Midia, oferind salutul lor publicului care se va afla pe faleza din Constanţa sau pe plajele din Constanţa, Mamaia şi  Năvodari.

Defilarea navelor va începe la ora 11.30, de la sud la nord, după care navele vor rămâne ancorate în raionul maritim din zona Cazinoului din Constanţa.

Defilarea navelor va fi deschisă de fregata ”Mărăşeşti”, urmată de  corveta turcească TCG ”Heybeliada”, puitorul de mine şi plase ”Viceamiral Constantin Bălescu”, nava hidrografică maritimă ”Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”, corveta ”Contraamiral Eustaţiu Sebastian”, dragorul maritim 25 ”Locotent Lupu Dinescu”, nava Gărzii de Coastă ”Ştefan cel Mare” şi nava ”Apollo” a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare.

În timpul defilării, navele vor fi survolate de elicopterele Forţelor Navale Române, elicoptere de luptă şi aeronave F-16 şi MiG-21 ale Forţelor Aeriene Române, o aeronavă americană de patrulare P-8 Poseidon  şi o aeronavă franceză de cercetare MPA Atlantique.

După apusul soarelui, Ziua Marinei se va încheia cu aprinderea pavoazului electric la navele de pe mare.

În anii trecuţi, manifestările de Ziua Marinei aveau loc pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei, iar timp de aproximativ o oră şi jumătate militarii prezentau în faţa publicului exerciţii cât mai complexe, iar navele militare, aflate în aceeaşi zonă, puteau fi admirate de turişti şi de constănţeni.

La manifestările de la Constanţa asistau, în anii trecuţi, mii de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.