Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, face din nou apel către angajaţii societăţii „să nu mai dea crezare” liderului principalului sindicat din societate, Vasile Petrariu, consilier general PSD, Criţ arătând că, cu fiecare zi în care protestul angajaţilor STB continuă, situaţia financiară a societăţii devine mai dificilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Rog angajaţii să nu mai dea crezare acestui lider care a dovedit faptul că nu e coerent în ceea ce face, e implicat în tot ceea ce înseamnă acţiuni ilegale şi nu respectă legea. Rog instituţiile statului să intervină astfel încât sentinţa Tribunalului Bucureşti să fie pusă în executare. Aştept cu deschidere propuneri de la angajaţi, confirm că acest Contract Colectiv de Muncă este valabil conform legii şi pentru angajaţi confirm că voi face orice pentru ca această societate să poată funcţiona în continuare, dar aşa cum spuneam şi ieri, patru zile de grevă micşorează veniturile societăţii vom fi în imposibilitatea de a plăti salariile, de  a plăti utilităţile, de a plăti furnizorii”, a declarat Adrian Criş duminică după amiază.

Directorul STB a precizat că duminică dimineaţă şase conducători de troleibuz de la depoul STB Berceni care au ieşit pe teren „s-au întors tremurând din traseu şi vor să intre în depou”, pentru că asupra lor s-au pus „presiuni” din partea liderilor sindicali pentru a nu ieşi de pe traseu. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„În momentul de faţă, în traseu sunt aproximativ 180 de vehicule, majoritatea dintre ele fiind troleibuze şi tramvaie. Ne punem întrebarea de ce? Pentru că ştiţi prea bine, curentul electric e o energie care nu poate fi stocată. Pentru că, urmare a unui audit , s-a descoperit ceva şi pentru că unii dintre responsabilii acestei greve ilegale, cu interese în tot ceea ce înseamnă transport cu autobuzul. Au provocat angajaţii să nu îşi facă treaba. (...)  Directorul de la transport auto a făcut o evaluare vizavi de tot ceea ce se întâmplă cu supraconsumul de combustibil şi cu alte aspecte din zona de transport cu autobuzul şi acest lucru va fi mult mai bine dezvoltat într-o evaluare”, a adăugat Criţ. 
Directorul STB mai spune că, deşi a încercat în repetate rânduri un dialog, „niciodată sindicatul nu doreşte şi nu şi-a dorit ca realitatea să fie pusă pe masă”, el arătând că există imagini în care liderii de sindicat sau „persoane afiliate lor” distrug bunurile societăţii. El susţine că actuala situaţie ar trebuie rezolvată „probabil prin mediere”.
„Sunt deschis discuţiilor şi accept orice idei. Nu vreau ca şantajul unui lider de sindicat să fie considerat bază pentru alte posibile greve de genul acesta. Acesta e lucrul care mă face în momentul de faţă să zic: da, noi trebuie să continuăm cu eficientizarea aceste societăţi. În management nu mai trebuie să fie implicat sindicatul, sindicatul trebuie să se ocupe de drepturile angajaţilor”, mai spune Criţ.
Acesta a menţionat că „o evaluare completă a ceea ce s-a întâmplat” va fi făcută zilele viitoare. 
„Cert este următorul lucru: ne vom îndrepta atenţia împotriva celor care provocat această grevă ilegală. (...) Legea trebuie respectată. Aşa cum noi, ca şi management respectăm legea, tot aşa reprezentanţii sindicatului trebuie sa ştie că România este un stat care trebuie să fie guvernat. Vom identifica persoanele responsabile, vom declanşa cercetarea disciplinară a celor care au declanşat această grevă”, a adăugat Criţ. 
Directorul STB a menţionat că acei conducători de vehicule care intră pe traseu beneficiază „de clemenţă”, conform hotărârii Consiliului de Administraţie de sâmbătă, în condiţiile în care aceştia nu sunt implicaţi „în alte fapte de natură penală”.

Criţ atrage atenţia asupra faptului că cele aproximativ 180 de mijloace de transport în comun care au iesit pe traseu sunt tramvaie sau troleibuze, vehicule alimentate cu energie electrică, el menţionând, în acest context, că electricitatea la STB „nu poate fi stocată”.

Duminică dimineaţă câteva sute de angajaţi ai STB s-au adunat la autobaza Titan, încă de la primele ore ale zilei, atunci când ar fi trebui să iasă pe traseu, în timp ce unii dintre colegii lor au ieşit la lucru, conform programului. Salariaţii prezenţi la autobaza Titan au cerut demisia directorului general Adrian Criţ.

Liderul principalului sindicat din Societatea de Transport Bucureşti Vasile Petrariu, consideră „ciudat” faptul că el şi colegi ai săi au fost chemaţi să dea declaraţii, inclusiv în weekend, în contextul sesizărilor penale făcute ca urmare a grevei care a fost declarată ilegală de către instanţa de judecată.

Petrariu susţine că el şi unii dintre colegii săi au fost chemaţi la audieri, la organe de cercetare penală, arătându-se nemulţumit de celeritatea cu care anchetele deschise în urma protestului se derulează. 

„Ne-au făcut plângere penală şi ieri, astăzi şi până marţi suntem chemaţi la Poliţie. (...) E foarte ciudat să constaţi că în zi de sărbătoare se mobilizează toată lumea la indicaţia primarului general - că el s-a exprimat la televizor - şi să cerceteze”, a declarat Vasile Petrariu. Liderul de sindicat a precizat că el a fost chemat la audieri marţi, la ora 11:00.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.