Cererea DIICOT de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august a fost respinsă, marţi, de Tribunalul Bucureşti. Decizia este definitivă. Dacian Cioloş a afirmat că decizia ca dosarul 10 august să nu fie redeschis este un lucru la care nu se aştepta şi consideră că Parlamentul poate ancheta acele evenimente. Astfel, liderul PLUS spune că „o comisie parlamentară poate aduce lumina necesară în acest caz, dincolo de responsabilităţile penale”. La rîndul său, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan, a declarat că a avut ”imaginea unei ţări abandonate, unde Justiţia umblă cu capul spart”. Liberalul afirmă că ”Justiţia din România n-a înţeles absolut nimic din lupta românilor” şi anunţă că situaţia va fi tranşată la CEDO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Rareş Bogdan, după decizia în Dosarul 10 august: Am avut, încă o dată, imaginea unei ţări abandonate, unde Justiţia umblă cu capul spart / Ne vom adresa Curţii Europene pentru Drepturile Omului
CITEȘTE ȘI Cioloş: Decizia de a nu redeschide Dosarul 10 august nu este finalitatea pe care o aşteptam nici eu şi nici cetăţenii acestei ţări. Cred că o comisie parlamentară poate aduce lumina necesară în acest caz, dincolo de responsabilităţile penale

Tribunalul Bucureşti s-a pronunţat, marţi, în dosarul 26704/3/2020 (10 august), după mai multe amânări.

"Respinge cererea DIICOT de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în dosar 2122/DP/2019", se arată în decizia instanţei.

Hotărârea este definitivă.

Tribunalul Bucureşti urma să judece în 16 octombrie cererea de redeschidere a urmăririi penale în dosarul în care 10 August în care sunt vizaţi maiorul Cazan Laurenţiu Valentin, comisarul şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonelul Cucoş Gheorghe Sebastian şi colonelul Sindile Ionuţ-Cătălin. Instanţa a amânat atunci judecata pentru data de 27 noiembrie.

Ulterior, au mai fost amânări, pentru 22 ianuarie, apoi pentru 16 februarie, termenul final fiind 2 martie.

Curtea de Apel Bucureşti şi-a declinat competenţa de soluţionare a cauzei privind redeschiderea urmăririi penale în Dosarul 10 august către Tribunalul Bucureşti.

”Admite excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală - judecător de cameră preliminară. Declină competenţa de soluţionare a cererii de confirmare a redeschiderii urmăririi penale, dispuse prin ordonanţa nr.111/II-2/2020 din 04.08.2020 a procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în favoarea Tribunalului Bucureşti – judecător de cameră preliminară”, se arată în decizia din luna august a Curţii de Apel Bucureşti.

Totodată, instanţa a respins ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.90 din Legea nr.135/2010 (Codul de procedură penală), formulată de intimatul Cucoş Gheorghe Sebastian, prin apărător.

Secţia I penală din Curtea de Apel Bucureşti trebuia să judece, în 10 august, chiar la doi ani de la protestele din Piaţa Victoriei, cererea de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august. Sunt vizaţi maiorul Cazan Laurenţiu Valentin, comisarul şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonelul Cucoş Gheorghe Sebastian şi colonelul Sindile Ionuţ-Cătălin.

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.