Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat marţi, că în cazul pacientei arse în timpul unei intervenţii chirurgicale la Spitalul Floreasca, nu există indicii care să confirme alergia pacientei la iod, alergie care a determinat decizia de utilizare a altui biocid decât a celor obişnuite, respectiv a unuia inflamabil. Medicul Mircea Beuran a fost demis şi de la conducerea Comisiei de chirurgie a Ministerului Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii a transmis care au fost sancţiunile date şi măsurile luate, în urma verificărilor făcute de Corpul de Control al ministerului. Victor Costache a anunţat, marţi, că ancheta administrativă de la Spitalul Floreasca va continua şi că protocolul atipic de aseptizare a câmpului unui pacient de pe masa de operaţie a fost folosit de zeci de ori de medicul Mircea Beuran. Totodată, produsul incriminat apare în referatele acestuia ca fiind folosit în mod normal. "Betadină în cantităţi foarte mici, clorhexidrină nu am văzut şi am verificat balanţa pe un an întreg”, a spus şi şeful Inspecţiei Sanitare de Stat, Maria Comana.
UPDATE - Ministrul Sănătăţii Victor Costache a afirmat că biocidul utilizat pentru dezinfecţia câmpului operator este avizat şi este conceput să fie folosit numai pentru dezinfecţia chirurgicală a mâinilor echipei operatorii şi nu pentru dezinfecţia pacienţilor.
Astfel, pentru neregulile constatate cu ocazia controlului, au fost aplicate 6 (şase) amenzi contravenţionale, conform HG nr. 857/2011, în valoare totală de 29.600 lei, astfel: a. Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, persoană juridică, conform HG nr. 857/2011, art. 32, lit. “k”, în valoare de 20.000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru de către personalul medical privind pregătirea preoperatorie a pacientei B.G.; b. Medicului şef secţie, persoană fizică, conform HG nr. 857/2011, art. 32, lit. “k”, în valoare de 2000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru de către personalul medical privind pregătirea preoperatorie a pacientei B.G.; c. Medicului specialist, persoană fizică, conform HG nr. 857/2011, art. 32, lit. “k”, în valoare de 2000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru de către personalul medical privind pregătirea preoperatorie a pacientei B.G.; d. Medicului rezident chirurgie generală, persoană fizică, conform HG.nr.857/2011, art.16, lit. “g”, în valoare de 1.600 lei, pentru nerespectarea instrucţiunilor producătorului privind indicaţiile de utilizare a produsului biocid Skinman Soft Protect; e. Asistentului medical bloc operator departament (sala1), conform HG. nr. 857/2011, art.32, lit. “k”, în valoare de 2.000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru privind pregătirea preoperatorie a pacientei B.G.; f. Asistentului medical bloc operator departament (sala1), conform HG.nr. 857/2011, art.32, lit. “k”, în valoare de 2.000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru privind pregătirea preoperatorie a pacientei B.G.
De asemenea, MS a anunţat măsurile luate.
"1. Se va actualiza Procedura operaţională privind pregătirea preoperatorie şi accesul în sala de operaţie a pacientului. Termen: 10 ianuarie 2020 Răspunde: Managerul unităţii sanitare
2. Se vor respecta reglementările Directivei 2001/83/CE privind medicamentele de uz uman, conform Ghidului ECHA pentru Regulamentul produselor biocide nr. 528 din 2012, volumul II, partea B+C, versiunea 3.0. De asemenea, vor fi utilizate numai produse medicamentoase pentru dezinfecţia preoperatorie a pielii înainte de operaţie si dezinfecţia înainte de injecţie, pentru dezinfecţia pielii deteriorate sau a pielii nedeteriorate. Termen: Permanent Răspunde: Managerul unităţii sanitare
3. Reactualizarea Procedurii operaţionale nr. 08090312 denumită Înregistrarea, centralizarea şi prelucrarea incidentelor şi accidentelor intra şi perioperatorii. Termen: 10 Ianuarie 2020 Răspunde: Managerul unităţii sanitare
4. Reinstruirea întregului personal medical şi auxiliar, după caz, cu privire la modul de utilizare a produselor dezinfectante şi medicamentoase, după caz. Termen: 20 Ianuarie 2020 Răspunde: Managerul unităţii sanitare
5. Verificarea neconformităţilor care au condus la suspendarea acreditării unităţii sanitare. Termen: Martie 2020 Răspunde: Inspecţia Sanitară de Stat/Direcţia Control şi Integritate", arată MS.
„În urma analizei întregului material probator avut la dispoziţie, concluziile cercetării administrative dispuse de SCUB arată că incidentul s-a produs ca urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie. Din raport reiese că prof. dr. Mircea Beuran, ca şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III a încălcat 10 obligaţii din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secţiei. Date fiind măsurile dispuse din cercetarea administrativă s-a luat, printre altele, şi decizia încetării contractului de administrare a prof. dr. Mircea Beuran, din calitatea de şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III”, a transmis luni Ministerul Sănătăţii, care anunţa că a primit raportul cercetării administrative efectuate de conducerea Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti.
Mircea Beuran a criticat modul în care a fost realizată ancheta şi a anunţat că va contesta decizia.
”Mai mult, voi căuta să arăt şi lucrurile care gândesc că stau la baza acestei atitudini. Pentru că am avut poziţii vizavi de privatizările care se ivesc în sistemul medical, de modul în care este gândit rezidenţiatul cu sistemul privat. (...) Sunt convins de acest lucru (că decizia de demitere are în spate manevre politice - n.r.)”, a mai declarat Mircea Beuran.
El susţine că a fost demis pentru că începe să deranjeze.
”Probabil că sesizează pericolul în care începe să intre spitalul, când începe să se decapiteze cu şefii de secţie, că dacă a început cu unul, probabil sunt mai mulţi care deranjează. (... )Mai mult, de când s-a întâmplat evenimentul şi până acum nu s-a schimbat nimic, nu am văzut nicio schimbare în bine vizavi de materiale, de medicamente, de lucrurile pe care trebuie să ţi le pună la îndemână spitalul”, a mai declarat medicul.
După demiterea lui Beuran, peste 20 de medici de la Spitalul Floreasca au anunţat că întrerup activitatea, urmând a asigura asistenţa medicală doar pentru urgenţele majore, considerând că acesta a fost demis "înainte de finalizarea oricărei anchete”.
"Comunitatea medicală din Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca doreşte să îşi exprime îngrijorarea faţă de felul în care este tratat un incident medical regretabil şi de lipsa respectului şi deontologiei a tuturor celor implicaţi. Este îngrijorător cum este prejudiciată imaginea unor medici de prestigiu şi a unuia dintre cele mai renumite spitale din România. Este regretabil ca înainte de finalizarea oricărei anchete să fie demis din funcţie prof. dr. Mircea Beuran", se arată în scrisoarea semnată de 24 de medici.
Aceştia cer Ministerului Sănătăţii să ancheteze incidentul, dar şi situaţia care a permis ca el să aibă loc.
"Solicităm Ministerului Sănătăţii să ancheteze incidentul, dar mai ales situaţia care a permis ca acest incident să se întâmple. Dorim să semnalăm că situaţia spitalului este extrem de gravă şi că această situaţie se poate repeta în fiecare zi oricărui medic care îşi desfăşoară activitatea în spital", se arată în document.
Conform sursei citate, medicii au decis să întrerupă activitatea.
"În aceste condiţii medicii au decis să întreruperea activităţii atât în interesul nostru cât şi al pacienţilor, pentru a ne proteja reciproc. Vom asigura asistenţa medicală numai pentru urgenţele majore, conform legislaţiei în vigoare", se arată în scrisoarea semnată de cei 24 de medici.
Femeia, în vârstă de 66 ani, cu diagnostic de cancer pancreatic, a fost operată în 22 decembrie la Spitalul Floreasca, din cauza unei hemoragii. Ea a suferit arsuri pe 30% din suprafaţa corpului, primele informaţii indicând că focul a fost provocat de folosirea unui bisturiu electric, în condiţiile în care pentru dezinfectarea tegumentelor fusese folosit un biocid pe bază de alcool. În 29 decembrie, femeia a decedat.
Medicul Beuran a declarat atunci că el nu a fost prezent la momentul producerii incendiului, el fiind însă cel care a participat la finalizarea intervenţiei chirurgicale.
Anchete au fost declanşate şi de unitatea medicală, şi de MS, dar şi de Colegiul Medicilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.