Avionul militar care a evacuat 15 români din capitala Afganistanului, Kabul, a aterizat, sâmbătă, la Baza Aeriană 90. Avionul a fost aşteptat de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, reprezentanţi ai Armatei Române, dar şi de ambasadorul Bulgariei, în condiţiile în care la bordul aeronavei de află şi patru cetăţeni bulgari. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat că aceeaşi atitudine ar avea-o autorităţile chiar dacă ar fi vorba de un singur român. "Subliniez că Armata Română este în măsură ca în continuare să asigure sprijinul pentru tot ceea ce înseamnă asigurarea şi apărarea cetăţenilor români, oriunde s-ar afla ei”, a afirmat, la rândul său, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
UPDATE - La rândul său, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a mulţumit instituţiilor şi militarilor care au participat la operaţiunea de evacuare din Afganistan, dar şi autorităţilor din Pakistan pentru sprijinul acordat aeronavei militare care a staţionat la Islamabad înainte de a-i prelua pe cetăţenii români din Afganistan.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Subliniez că Armata Română este în măsură ca în continuare să asigure sprijinul pentru tot ceea ce înseamnă asigurarea şi apărarea cetăţenilor români, oriunde s-ar afla ei”, a afirmat Nicolae Ciucă.
 
FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
 
Unul dintre românii evacuaţi sâmbătă din Kabul a mulţumit, în numele tuturor, instituţiilor care s-au implicat pentru salvarea lor din Kabul. 
 
Comandorul care a pilotat aeronava militară care i-a adus pe cei 15 cetăţeni români şi patru bulgari pe pământ românesc a declarat, la rândul său, că misiunea de sâmbătă se află în "top trei" misiuni la care a participat, el subliniind colaborarea foarte bună pe care echipajul aeronavei a avut-o cu structurile implicate în acţiunea de evacuare.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - Aeronava C-130 Hercules a aterizat în jurul orei 13:00 pe pământ românesc, la Baza Aeriană 90. Alături de cei 15 cetăţeni români se află şi patru cetăţeni bulgari. 
 
FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
 
Bogdan Aurescu a subliniat că autorităţile din România vor participa la evacuarea altor persoane din Afganistan, pe care l-a descris drept "un loc al disperării şi suferinţei umane extreme".
 
"Urez bun venit în România cetăţenilor noştri care tocmai au fost repatriaţi astăzi din Afganistan. În calitate de ministru al Afacerilor Externe şi coordonator al Celulei de criză interinstituţionale vreau să subliniez că dumneavoastră, cetăţenii români, vă aflaţi în permanenţă în centrul preocupărilor şi acţiunilor noastre. (...) Chiar şi dacă ar fi fost vorba de un sigur cetăţean român am fi procedat la fel. (..) Dincolo de orice evaluare politico-diplmatică şi de securitate, Afganistanul este în acest moment un loc al disperării şi suferinţei umane extreme. De aceea vom continua acţiunea şi demersurile noastre în cadrul celulei de criză pentru a putea evacua şi ultimul cetăţean român care şi-a exprimat dorinţa în acest sens, dar care nu a putut ajunge din raţiuni de securitate la aeroport”, a declarat Bogdan Aurescu, la Baza Ariană 90 Otopeni. 
 
Ministrul român de Externe a subliniat că România va participa şi la extragerea unor cetăţeni afgani care au colaborat cu trupele române, dar şi a studenţilor afgani care au cu burse sau a unor "categorii vulnerabile” cum sunt jurnaliştii afgani.
 
"Vom menţine contactul cu toţi cetăţenii români aflaţi în Afganistan, fie că vor sau nu să fie repatriaţi”, a precizat Bogdan Aurescu. 
 
El a menţionat că, pe lângă cetăţenii români, au fost evacuaţi din Afganistan de către autorităţile române şi şapte cetăţeni străini  - cinci bulgari, un american şi un britanic.
 
Ministrul de Externe a subliniat, de asemenea, "modul exemplar, excepţional de bun" în care a colaborat cu alte instituţii, indicând în acest sens SIE, SRI şi MApN.
 
"Românii care au fost evacuaţi din Afganistan se întorc acasă! Este vorba despre 15 cetăţeni români şi 4 bulgari care vor ajunge în România astăzi. Felicitări celor care au contribuit la evacuarea lor! Continuăm să ţinem legătura cu restul românilor care se află în acest moment în Afganistan pentru a-i aduce şi pe ei în siguranţă acasă", a scris Florin Cîţu, sâmbătă, pe Facebook.
 
Ministerul Afacerilor Externe a informat că cetăţeni români care au fost evacuaţi din Afganistan ca rezultat al demersurilor Celulei de criză interinstituţionale, convocate în data de 13 august de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, sosesc în România sâmbătă  la bordul aeronavei Forţelor Aeriene Române.
 
Vineri seară, MAE anunţa că al treilea zbor la Kabul al aeronavei militare de transport româneşti s-a desfăşurat în bune condiţii, astfel că au fost evacuaţi cei 14 cetăţeni români transferaţi în aeroport şi 4 cetăţeni bulgari.
 
Pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord şi o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistenţă de specialitate.
 
Ulterior, aeronava militară românească a aterizat la Islamabad şi l-a preluat şi pe cetăţeanul român evacuat în cursul dimineţii de 20 august pentru a fi transportat spre ţară. Primul cetăţean român evacuat în ziua anterioară a decis să plece deja din Islamabad cu un zbor de linie. De la Islamabad, aeronava va face deplasarea spre România.
 
Conform sursei citate, cel de-al 15-lea cetăţean român care mai dorea evacuarea, angajat al unui program ONU, a informat Celula de criză interinstituţională că nu poate ajunge la aeroport din cauza situaţiei de securitate. Celula de criză interinstituţională va continua să acţioneze pentru a identifica opţiuni de evacuare a acestuia cu aeronave ale unor state partenere, în măsura în care condiţiile de securitate vor permite accesul cetăţeanului român în aeroport.
 
"După cum a informat anterior, Celula de criză interinstituţională a validat şi contactat un număr de foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan, studenţi bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptaţi la studii în România, precum şi jurnalişti afgani, care şi-au manifestat dorinţa de a fi evacuaţi în România. Celula de criză i-a informat cu privire la coordonatele zborului de astăzi, dar, din cauza condiţiilor de securitate extrem de dificile din zona aeroportului internaţional din Kabul, din păcate aceşti cetăţeni afgani nu au reuşit să ajungă în incinta aeroportului. Şi în cazul acestora, Celula de criză interinstituţională va continua să acţioneze pentru a identifica opţiuni de evacuare. În acest scop, Celula de criză interinstituţională evaluează permanent, împreună cu partenerii internaţionali, evoluţia situaţiei din Afganistan", preciza MAE.
 
Anterior, MAE anunţa că un grup de 14 cetăţeni români a ajuns în incinta aeroportului din Kabul şi urma să fie evacuat, după ce noaptea trecută a fost preluat un alt român şi dus la Islamabad. La acel moment, grupul nu a putut ajunge la aeroport, din cauza situaţiei securitate din capitala afgană.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.