Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au transmis, joi, după ce mai multe organizaţii civile au anunţat că vor organiza un miting pentru recunoaşterea Mitropoliei Tomisului, că instituţia nu este iniţiatoarea sau organizatoarea acestui eveniment, dar au precizat că nu se opun acestui demers, adăugând că îi roagă pe participanţi să evite o posibilă tentativă de deturnare a acestei manifestări. Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a anunţat, în urmă cu o săptămână, că a trimis la Cancelaria Sfântului Sinod ”cel mai complet referat” pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului, precizând că acesta a fost înregistrat şi speră să fie pus pe ordinea de zi. ÎPS Teodosie a declarat că nu cere acest lucru pentru el, ci pentru restaurarea unui adevăr istoric fundamental pentru întreaga Biserică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au transmis joi, un comunicat de presă, după ce în mediul online au apărut informaţii că mai multe organizaţii ale societăţii civile intenţionează să organizeze sâmbătă, un miting în municipiul Constanţa, traseul Piaţa Ovidiu-Catedrală-Prefectură, între orele 15.30 – 17.00, în favoarea recunoaşterii Mitropoliei Tomisului.

“Arhiepiscopia Tomisului nu este iniţiatoarea sau organizatoarea acestui eveniment. Deşi înţelegem frustrarea justificată a poporului pentru cele două decenii în care, cu multă cuviinţă, Arhiepiscopia Tomisului a depus numeroase solicitări de recunoaştere a adevărului privind Mitropolia Tomisului şi dreptul incontestabil al acesteia, solicitări respinse până la momentul de faţă, îndemnăm şi de această dată credincioşii să menţină ascultarea şi rânduiala în calitatea lor de fii ai Bisericii”, au transmis reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ei au precizat că Arhiepiscopia nu se opune acestui demers.

“Întrucât nimeni nu poate îngrădi în vreun fel libertatea întrunirilor organizate şi manifestate în mod paşnic, garantată prin articolul 29 din Constituţia României şi prin articolul 12 al Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, nici Arhiepiscopia Tomisului nu se poate opune acestui demers ci doar îi roagă pe participanţi să respecte decenţa impusă de scopul mitingului şi să evite orice posibilă tentativă de deturnare sau de corupere a acestuia spre direcţia urmărită de adversarii recunoaşterii Mitropoliei Tomisului”, au mai transmis reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat, în urmă cu o săptămână, la Radio Dobrogea, dacă Mitropolia Tomisului ar trebui înfiinţată, reactivată sau recunoscută şi dacă a fost vreodată desfinţată.
 
“Nu a fost desfinţată niciodată, doar împrejurările au făcut să înceteze viaţa ei activă şi, sigur, după toate datele pe care le avem, ea trebuie să fie reactivată şi recunoscută şi nădăjduiesc în aceasta, că Dumnezeu e Dumnezeul adevărului, iar acesta este un adevăr de necontestat”, a răspuns IPS Teodosie. 
 
El a mai fost întrebat de un alt ascultător al emisiunii cum se pot implica cetăţenii în acest demers. 
 
“Da, au venit la mine mulţi. Nu pot să vă opresc. M-au întrebat şi alţii, ne daţi voie să trimitem şi noi scrisori către Cancelaria Sfântului Sinod, către Patriarhie. Eu nu pot să vă opresc. Că a opri nu este creştineşte, iar Mitropolia Tomisului este cea care aduce demnitate şi ţării şi bisericii. Eu nu comentez de ce nu s-a împlinit. Am trimis acum cel mai complet referat pentru Mitropolia Tomisului la Cancelaria Sfântului Sinod. A fost înregistrat, sperăm să se pună pe ordinea de zi. Dacă şi dumneavoastră, laicii, doriţi să aduceţi un aport, că ştiu că aţi luat cunoştinţă despre adevărata istorie a Mitropoliei Tomisului, pentru care avem argumente nu necesare, ci mult prisositoare, faceţi şi dumneavoastră un efort să trimiteţi dorinţele dumneavoastră către Patriarhie şi Cancelaria Sfântului Sinod. Nu vă pot opri, nici nu vă silesc”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului. 
 
IPS Teodosie a mai fost întrebat dacă va discuta la viitorul Sinod despre Mitropolia Tomisului. 
 
“Eu nădăjduiesc să fie pusă pe ordinea de zi solicitarea noastră. Dumneavoastră puteţi să vă exprimaţi, cum am spus şi mai înainte, să cereţi, că eu nu cer pentru mine, ci pentru a restaura un adevăr istoric fundamental pentru întreaga Biserică şi pentru toţi credincioşii noştri. Toţi avem un plus de demnitate şi binecuvântare de la Dumnezeu că punem în ordine cele ce au aparţinut înaintaşilor noştri. Trimiteţi scrisorile dumneavoastră către Sfântul Sinod, către Patriarhie”, a mai afirmat Arhiepiscopul Tomisului.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.