Autorităţile judeţului Huneodara sunt în alertă, după apariţia unor probleme la Barajul Valea de Peşti, care alimentează cu apă industrială şi potabilă localităţile Uricani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa şi Petroşani. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Hunedoara s-a întrunit într-o şedinţă extraordinară pentru a analiza şi dispune „măsuri urgente” pentru „punerea în siguranţă a acumulării situate în apropierea localităţii Câmpu lui Neag. Prefectul judeţului Hunedoara a explicat că au apărut „nişte fisuri” la anvelopa asfaltică ce etanşează corpul barajului. „Nu vorbim despre fisuri în baraj”, a precizat prefectul Constantin Fulga. Administraţia Naţională Apele Române informează că Barajul Valea de Peşti funcţionează în parametri normali şi nu există niciun pericol pentru populaţie sau infrastructură, nefiind afectată structura barajului.
UPDATE Administraţia Naţională Apele Române informează că Barajul Valea de Peşti funcţionează în parametri normali şi că nu există niciun pericol pentru populaţie sau infrastructură. Toate măsurile necesare pentru menţinerea siguranţei în exploatare au fost deja implementate, iar structura barajului nu este afectată, precizează Apele Române.
Potrivit sursei citate, barajul, construit în anul 1973, asigură alimentarea cu apă potabilă şi industrială a localităţilor din Valea Jiului şi este supravegheat permanent, conform normelor aplicabile barajelor de importanţă majoră (categoriile A şi B).
„În urma precipitaţiilor abundente din 28-29 martie (93,5 l/mp), s-a observat o creştere temporară a infiltraţiilor prin sistemele de drenaj, până la 60 l/s. Acest fenomen a fost cauzat de activarea unor fisuri vechi din masca de etanşare, accentuate de îmbătrânirea materialului. Ca măsură de precauţie, nivelul apei din acumulare a fost redus controlat cu aproximativ 3 metri. Astfel, infiltraţiile au revenit în limitele de siguranţă, iar barajul se află într-o stare de echilibru stabil”, se arată în comunicatul AD Apele Române.
Sursa citată menţionează că nu s-au înregistrat deteriorări structurale şi, chiar în condiţii de viitoare ploi intense, nu există riscul cedării barajului.
„Pentru a elimina complet vulnerabilităţile, autorităţile vor demara lucrările de reabilitare a măştii de etanşare, prin montarea unei soluţii moderne din geocompozit de PVC, deja aprobată în planurile tehnico-economice. Instituţiile implicate – Administraţia Naţională ”Apele Române” prin Administraţia Bazinală de Apă Jiu şi Sistemul Hidrotehnic Independent Petroşani, alături de Consilul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Hunedoara – continuă monitorizarea 24 h din 24 ( şi 7 zile/7) şi aplică toate măsurile necesare pentru protejarea locuitorilor şi continuitatea alimentării cu apă”, precizează Apele Române.
Reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române roagă populaţia să consulte doar surse oficiale de informare şi să ignore zvonurile sau informaţiile neverificate.
ŞTIREA INIŢIALĂ Potrivit unui comunicat de presă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Hunedoara s-a întrunit într-o şedinţă extraordinară pentru a analiza şi dispune măsuri urgente în vederea punerii în siguranţă a exploatării Barajului Valea de Peşti, situat în apropierea localităţii Câmpu lui Neag, judeţul Hunedoara. Şedinţa a fost convocată ca urmare a necesităţii reevaluării nivelului de siguranţă al barajului, în contextul unor lucrări de întreţinere şi verificare tehnică programate în perioada următoare, precum şi în scopul protejării comunităţilor din aval, inclusiv localităţile Uricani şi Lupeni.
Prefectul judeţului Hunedoara, Constantin Fulga, a explicat, într-o intervenţie la Digi24, că şedinţa a fost convocată pentru că era necesară reevaluarea nivelului de siguranţă a barajului, în contextul unor lucrări de întreţinere şi verificare tehnică programate în perioada următoare.
„Nu are nicio problemă barajul de pietre conglomerate de la Vadea de Peşti. Barajul este funcţional şi în siguranţă. Această lucrare a fost programată din anul 2024. Este vorba doar de anvelopa asfaltică, cea care face legătura între baraj şi apele din barajul de acumulare. Această anvelopă asfaltică, în acele despărţituri, cum s-a turnat pe fâşii această anvelopă, au apărut nişte fisuri, dar în anvelopă, nu în baraj. Această mască asfaltică trebuie reabilitată, trebuie făcută o intervenţie dacă se va considera necesar, şi realizarea acestei măşti sSe face din geocomposit din policlorură de vinil, suprapusă peste betonul asfaltic existent. Despre această lucrare este vorba. Nu este vorba despre o fisură în baraj”, a declarat prefectul de Huneodara.
„Debitul de apă din infiltraţii a crescut mai mult decât cel normal”
Potrivit acestuia, a fost luată această măsură de urgenţă pentru că, aşa cum se ştie, prin toate barajele de pietre conglomerate, au loc acele infiltraţii de apă, infiltraţii care sunt strânse într-un bazin.
„Debitul de apă de infiltraţii a crescut mai mult decât cel normal, fapt pentru care s-a dispus întrunirea Comitetului Judeţească pentru situaţii de urgenţă. Asta nu înseamnă că barajul este în situaţia de a se întâmpla vreo nerorocire. Nu există niciun pericol, este vorba doar de lucrări de întreţinere la această anvelopă”, a precizat Fulga.
Prefectul a explicat că anul trecut, din cauza secetei, nivelul barajului a scăzut foarte mult, iar din cauza căldurii aceste fisuri s-au dilatat. Ulterior, în perioada de primăvară, cu ploi abundente, nivelul barajului a crescut brusc cu aproape opt metri, lucru care a făcutt ca infiltrarea de apă să fie mai mare decât cea necesară, fiind astfel inundată o clădire unde erau vanele care deserveau barajul.
„Ni s-a părut că este o situaţie de urgenţă şi trebuie să intervenim pentru a nu crea alte probleme mai grave decât sunt necesare”, a punctat Constantin Fulga.
„Nu există niciun pericol”
Potrivit prefectului, această mască asfaltică trebuie înlocuită şi trebuie făcute urgent lucrări de reparaţii la ea pentru ca fisurile din ea să nu crească. Acestea au ajuns de la 5-6 milimetri la 60-70 de milimetri.
„Nu există niciun pericol la ora actuală ca să se întâmple o catastrofă în Valea Jiului. Această mască este doar o lucrare de întreţinere a barajului”, a mai spus prefectul de Hunedoara.
Deciziile luate la şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă au vizat monitorizarea specială a Barajului Valea de Peşti şi informarea de urgenţă a Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara, respectiv Instituţia Prefectului - Judeţul Hunedoara cu privire la iminenţa producerii unor situaţii de urgenţă generate de avarii la construcţia hidrotehnică, cu accent pe urmărirea fenomenelor de îmbătrânire a măştii din beton asfaltic, realizarea unei măşti de geocompozit din policlorură de vinil suprapusă peste betonul asfaltic existent, crearea unei incinte locale care să adăpostească echipamentele, dat fiind faptul că indiferent de amploarea măsurilor de impermeabilizare a puţului de acces, vor rămâne infiltraţii, recondiţionarea scărilor de pe puţ şi realizarea unui ascensor tip chiblă pentru a se asigura un acces normal la echipamentele din cadrul barajului.
De asemenea, autorităţile judeţene au mai decis continuarea lucrărilor de reparaţii, reabilitare şi intervenţii la vana plană sertar de pe conducta DN1000, activitate ce impune golirea lacului şi împreună cu S.C. Apa Serv Valea Jiului identificarea de soluţii optime pentru alimentarea cu apă a Staţiei de Tratare Apă Valea de Peşti, reconsiderarea şi completarea sistemului de control şi distribuţie a apei către staţia de tratare şi către MHC-UL din aval, activitate ce impune golirea lacului şi împreună cu S.C. Apa Serv Valea Jiului identificarea de soluţii optime pentru alimentarea cu apă a Staţiei de Tratare Apă Valea de Peşti, precum şi dezvoltarea unui sistemu de alarmare publică prin realizarea unui studiu de audibilitate.
Detalii tehnice
Acumularea Valea de Peşti, cu un volum de apă de 4,5 milioane metri cubi, clasificată în clasa I de importanţă şi categoria B de importanţă deosebită, s-a realizat prin construirea unui baraj amplasat pe râul Valea de Peşti, la 500 metri amonte de vărsarea acestuia în râul Jiul de Vest. Barajul, cu o înălţime de 56 de metri, este realizat din umpluturi de anrocamente de calcar, etanşarea corpului barajului realizându-se printr-o mască de beton asfaltic cu o suprafaţă totală de 15.000 de metri pătraţi.
Scopul principal al acumulării îl reprezintă alimentarea cu apă industrială şi potabilă a localităţilor Uricani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa şi Petroşani (aproximativ 70.000 de locuitori).
În istoria exploatării acumulării din 1973 şi până în prezent, a fost consemnat un singur incident, similar celui prezent, petrecut în luna aprilie a anului 1993, când pe fondul creşterii bruşte a nivelului apei în lac după perioada de iarnă, debitele colectate de sistemele de drenaj au fost foarte mari depăşind 60 litri/sec. cu mult peste limita admisă a debitului de alarmare (10 litri/sec.), ducând la inundarea zonei aflate la baza barajului, mai precizează autorităţile judeţene.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.