Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) solicită Ministerului Educaţiei Naţionale să prezinte un raport în urma căruia a fost luată decizia ca începând cu anul universitar 2017-2018 studenţii care au vârsta de peste 26 de ani să nu mai beneficieze de transport gratuit cu trenul.
„UNSR îşi exprimă dezamăgirea faţă de ultimele hotărâri luate de Guvernul României, prin ministerele de resort în relaţia cu studenţii. Începând cu anul universitar 2017-2018, studenţii cu vârsta peste 26 de ani nu mai beneficiază de gratuitate pe căile feroviare, după un an în care toţi au avut parte de acest drept”, transmite UNSR.
Organizaţia citează din programul de guvernare al PSD, spunând că egalitatea de şanse în educaţie şi îmbunătăţirea competenţelor tinerilor duc la creştere economică şi prosperitate. Studenţii susţin că această egalitate de şanse despre care vorbeşte PSD „nu se regăseşte în acţiunile întreprinse” şi adaugă faptul că drepturile trebuie să fie valabile pentru toţi studenţii înmatriculaţi la o instituţie de învăţământ superior din România, indiferent de vârstă, etnie, religie, sex, an de studiu, experienţa precedentă sau alt criteriu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„O minune ţine trei zile, un lucru valoros ţine o viaţă, dar un aspect populist ţine un an. România astăzi face un pas înapoi în educaţie, România, astăzi, face un pas înapoi în ceea ce înseamnă politicile educaţionale studenţeşti şi de tineret. Educaţia românească nu trebuie să fie o prioritate doar verbal exprimată, ci şi faptic”, subliniază studenţii.
UNSR îi cere ministrului Educaţiei prezentarea unui raport în urma căruia a fost luată decizia ca studenţii cu vârsta de peste 26 de ani să nu mai veneficieze de gratuitate pentru transportul feroviar, pentru a analiza impactul bugetar şi deciziile care au dus la această hotărâre.
Studenţii arată că, potrivit unui raport al MEN privind starea învăţământului superior din România, în anul universitar 2009-2010, 7,4 la sută din totalul studenţilor aveau între 25 şi 29 de ani, în anul 2010-2011 – 5,6 la sută, în 2011-2012 – 5,3 la sută, în 2012-2013 – 4 la sută, în 2013-2014 – 3,4 la sută, în 2014-2015 – 2,5 la sută. De asemenea, 2,2 la sută din totalul de studenţi din 2009-2010 aveau vârsta cuprinsă între 30 şi 34 de ani, iar în 2014-2015 – 0,8 la sută.
„Fără a avea date exact despre ultimii doi ani universitari, putem constata faptul că trendul este unul descendenta şi că formarea numărului de studenţi efectiv este unul redus”, subliniază UNSR.
Organizaţia mai spune că, dacă decizia luată are un fundament economic, argumentele nu sunt fondate, pentru că reducerea de cheltuieli nu ar trebui făcută prin discriminarea studenţilor în funcţie de vârstă.
„Dacă există un fundament politic, UNSR condamnă aceste acţiuni şi vă aduce aminte de Pactul pentru Educaţie din 2008, pact ce avea ca scop creionarea unor direcţii şi obiective pentru viitoarea strategie a sistemului de învăţământ şi semnarea unei înţelegeri politice, astfel încât reforma în educaţie să fie una coerentă”, conchide UNSR.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.