Universitatea de Vest din Timişoara - care se numără printre instituţiile de învăţământ superior cărora le-a fost redus numărul locurilor bugetate în anul I pentru forma de învăţământ cu frecvenţă, în anul universitar 2018 - 2019 - afirmă, într-un comunicat intitulat "apreciată afară, penalizată în ţară", că a fost inclusă în acest an pentru prima dată în clasificarea Round University Ranking, ocupând poziţia 647 la nivel mondial şi poziţia trei la nivel naţional.
Pentru clasificarea din 2018 au fost analizate 783 de universităţi din 74 de ţări, numărul acestora crescând faţă de anul 2017 (763 universităţi din 72 de ţări). Potrivit rezultatelor obţinute la cele patru categorii de indicatori, în zona cercetării Universitatea de Vest Timişoara ocupă locul doi la nivel naţional şi locul 588 la nivel mondial.
Clasificarea Round University Ranking măsoară performanţa universităţilor pe baza a 20 de indicatori de performanţă grupaţi în 4 categorii - predare (40%), cercetare (40%), diversitate internaţională (10%) şi sustenabilitate financiară (10%) şi 6 domenii de studii - ştiinţe umaniste, ştiinţe ale vieţii, ştiinţe naturale, ştiinţe tehnice, ştiinţe sociale şi ştiinţe medicale.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Topul mondial Round University Ranking, publicat din 2013 de Agenţia RUR Rankings din Moscova, a rezultat în urma analizei informaţiilor furnizate de universităţi pe platforma studiului Global Institutional Profiles Project (GIPP) dezvoltat de Clarivate Analytics, a datelor bibliometrice / scientometrice extrase din bazele de date Web of Science Core Collection, Scopus, Google Scholar etc. şi prin interpretarea studiului privind reputaţia academică realizat prin intermediul Global Institutional Profiles Project (GIPP).
În această clasificare, alături de Universitatea de Vest din Timişoara sunt prezente doar alte două universităţi din România, ambele fiind membre ale Consorţiului Universitaria: Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Universitatea din Bucureşti, mai spune Universitatea de Vest din Timişoara într-un comunicat de presă transmis miercuri seară şi intitulat "apreciată afară, penalizată în ţară".
Ministerul Educaţiei a publicat repartiţia preliminară a locurilor bugetate din anul I pentru studii universitare de licenţă, pentru forma de învăţământ cu frecvenţă, în anul universitar 2018 – 2019. Toate universităţile din Consorţiul Universitaria, care a criticat de mai multe ori derapajele guvernelor PSD, primesc din septembrie mai puţini bani de la stat pentru licenţă. Universitatea de Vest din Timişoara va avea 2.105 de locuri, cu 10 locuri mai puţine decât anul trecut.
Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a anunţat miercuri că va da în judecată Ministerul Educaţiei pentru că a redus, din toamna acestui an, numărul locurilor bugetate în anul I pentru forma de învăţământ cu frecvenţă la universităţile din Consorţiul Universitaria. El afirmă - într-un mesaj în care vorbeşte despre "triumful mediocrităţii şi al găştilor politice" - că nu există nicio justificare raţională pentru reducerea numărului de locuri repartizate pentru anul 2018-2019 la toate cele trei studii de licenţă şi că aceasta va afecta foarte mult Universitatea Bucureşti. La doctorat, spune Mircea Dumitru, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, în timp ce la master şi la licenţă - 5,4 milioane de lei. El mai afirmă, ironic, că le va recomanda studenţilor să îşi facă masteratul sau doctoratul la tractoare sau la ingineria motostivuitoarelor, "fără ifose de ştiinţe umaniste”, adăugând că, oricum, pentru a conduce România au nevoie doar de o diplomă de inginer "luată de la universităţi de anticameră politică”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.