Un transportor blindat de tip Piranha 3C s-a scufundat în Braţul Borcea în timpul exerciţiului multinaţional ”Saber Guardian 23”, a anunţat, marţi, Ministerul Apărării Naţionale, care a precizat că niciun membru al echipajului nu a fost rănit. O comisie anchetează cum s-a produs incidentul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, printr-un comunicat de presă, că evenimentul a avut loc sâmbătă dimineaţa, pe timpul unei secvenţe de antrenament care a presupus traversarea Braţului Borcea cu mijloace blindate amfibii. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“În cadrul acestor activităţi a fost înregistrat un eveniment soldat cu scufundarea şi recuperarea ulterioară a unui transportor blindat. Niciun membru al echipajului nu a fost rănit în urma acestui eveniment. În timpul executării manevrelor de traversare a cursului de apă, echipajul unui transportor blindat de tip Piranha 3C, din înzestrarea Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, a raportat infiltrarea apei în interiorul maşinii de luptă. În urma aplicării în regim de urgenţă a procedurilor standard de salvare şi evacuare a personalului, toţi membrii echipajului au fost aduşi la mal în siguranţă. Transportorul s-a scufundat la o distanţă de aproximativ 15 metri faţă de mal, la o adâncime de aproximativ opt metri”, a transmis MApN.
 
Sursa citată a menţionat că maşina de luptă a fost recuperată duminică, cu ajutorul unor echipamente de intervenţie şi evacuare de mare capacitate din dotarea structurilor de sprijin logistic şi dusă la o bază de reparaţii a Statului Major al Forţelor Terestre. 
 
“La această dată, sunt în desfăşurare procedurile de evaluare a stării tehnice a transportorului, care a intrat deja în lucrări de întreţinere, în vederea repunerii în stare de operativitate. La nivelul Statului Major al Forţelor Terestre a fost constituită o comisie administrativă pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestui eveniment de instruire. De asemenea, în urma formulării concluziilor comisiei de cercetare, vor fi analizate, pe baza datelor colectate, nevoile de ajustare a procedurilor de operare în situaţii similare, pentru limitarea pe viitor, la maximum posibil, a riscurilor presupuse de executarea în situaţii reale a procedurilor de forţare a cursurilor de apă”, a precizat Ministerul Apărării. 
 
Generalul de brigadă Constantin Nicolaescu, comandantul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, a povestit cum s-a petrecut acest incident. 
 
“Activităţile de instruire pe care le desfăşurăm sunt apropiate, ca şi condiţii, de lupta reală. În momentul în care execuţi asemenea activităţi trebuie să recunoaştem că lucrurile pot lua o turnură ciudată. Nu este nimic anormal. S-a întâmplat un incident pe care îl avem în cercetare în acest moment şi încercăm să învăţăm zi de zi, din ceea ce facem, pentru ca, atunci când va fi nevoie să acţionăm în mod real, să nu se întâmple aşa ceva. Am respectat procedurile de operare pe care le avem în acest moment în vigoare, care cel mai probabil în urma investigaţiilor pe care le vom desfăşura vor fi adaptate astfel încât incidente similare să nu se mai producă în viitor. Avem încredere în tehnica pe care o avem în dotare şi în primul rând suntem bucuroşi că militarii care au acţionat pe acel mijloc de luptă au respectat procedura şi au ieşit teferi în urma incidentului. Mai mult decât atât, recuperarea unui vehicul care nu funcţionează este o parte a activităţii de zi cu zi a noastră şi nu e nimic spectaculos mai mult decât atunci când un tanc sau un alt mijloc de luptă rămâne împotmolit în noroi. Un vehicul de recuperare a executat procedurile normale pentru a recupera vehiculul din apă. Mai mult decât atât, am cooperat cu cei de la Forţele Navale, care cu ajutorul scafandrilor de luptă care acţionează pe fluviul Dunărea, am reuşit identificarea rapidă a locului în care vehiculul era staţionat şi odată cu ancorarea am început procedurile de recuperare”, a declarat generalul de brigadă Constantin Nicolaescu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.