Medicul de familie Adrian Dărăbanţiu, din Arad, cunoscut pentru că este şi preşedintele Societăţii de Medicină de Familie Arad, şi-a depus, luni, dosarul de angajare pe post de brancardier la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), el afirmând că a fost nevoit să ia decizia aceasta din considerente financiare. Ca brancardier, ar câştiga dublu decât în prezent, după 31 de ani de medicină de familie, arădeanul declarând că ”există o prăpastie” între veniturile angajaţilor din spitale şi ale celorlalţi salariaţi din sistemul sanitar.
Medicul de familie arădean Adrian Dărăbanţiu şi-a depus dosar de angajate pe post de brancardier la spital (SCJU Arad), atât pentru a obţine un salariu aproape dublu decât cel actual, după 31 de ani de activitate, cât şi pentru a protesta ”faţă de diferenţele salariale uriaşe din sistemul sanitar”.
Adrian Dărăbanţiu, care este şi preşedintele Societăţii de Medicină de Familie Arad, a declarat pentru News.ro că a studiat grila de salarizare din SCJU şi a vorbit cu angajaţi de aici, aflând că veniturile sunt mult mai mari decât ale medicilor de familie.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Un brancardier poate primi în mână chiar peste 4.000 de lei, iar eu după 31 de ani de activitate, rămân în mână cu jumătate din această sumă, deşi am un cabinet medical peste medie ca mărime, cu aproximativ 2.500 de pacienţi. Am colegi care au 1.500 de pacienţi, iar cabinetul lor încasează în jur de 10.000 lei lunar, deci medicul pleacă acasă cu mai puţin de 2.000 de lei pe lună, chiar 1.500 lei, după ce şi-a plătit angajaţii, a achitat facturile şi toate taxele”, a spus Dărăbanţiu.
Medicul spune că şi-a depus dosarul în ultima zi în care putea face acest lucru, după ce s-a consultat cu familia şi colegi.
”Să ştiţi că am colegi medici de familie care au vrut şi ei să vină pentru a se angaja pe posturi de brancardieri sau chiar infirmieri. Vă daţi seama că şi un infirmier din spital câştigă mai bine ca un medic de familie. Eu dacă voi deveni brancardier, ştiu că lucrez în ture, fără stres, fără birocranţia în care sunt îngropate cabinetele medicilor de familie, fără să fiu trezit noaptea de pacienţi, fără responsabilităţi, dar cu mult mai mulţi bani în mână. Nu m-ar mira să nu fiu acceptat la angajare, pentru că aş putea fi considerat supracalificat”, a spus Dărăbanţiu.
El a declarat că decizia sa de a se angaja pe post de brancardier este şi o formă de protest, declarând că ”există o prăpastie” între veniturile angajaţilor din spitale şi ale celorlalţi salariaţi din sistem.
”În spitale lucrează o treime din salariaţii din Sănătate, iar restul de două treimi sunt complet abandonaţi de stat. S-a ajuns ca unele cabinete de medici de familie să nu mai aibă asistente, pentru că toate au plecat în spitale, unde pot câştiga şi 8.000 de lei în mână, faţă de salariul minim pe care îl primeau”, a spus Dărăbanţiu.
De mai mulţi ani, Adrian Dărăbanţiu reprezintă, prin Societatea de Medicină de Familie, jumătate dintre medicii de familie din judeţ, care sunt în număr de aproximativ 260.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.