Grupul civic Rezistenţa anunţă că va trimite o sesizare la Curtea Constituţională (CCR) prin care solicită sancţionarea judecătorului Valer Dorneanu, preşedinte al Curţii, pentru abateri disciplinare. Reprezentanţii grupului spun că Valer Dorneanu nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, afectând în acest fel funcţionarea CCR şi punând în pericol legalitatea deciziilor luate de instituţie, prin faptul că a încălcat legea în cazul mandatului judecătorului Petre Lăzăroiu, care ar fi expirat în 12 iulie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Adrian Albu, Raduna Marian şi alţi membri ai grupului civic #REZISTENŢA au trimis către CCR o sesizare privind fapte care permit stabilirea săvârşirii de către domnul judecător Valer Dorneanu a unor abateri disciplinare şi, pe cale de consecinţă, solicită Plenului Curţii cercetarea şi sancţionarea disciplinară a acestor abateri. În opinia noastră, preşedintele CCR nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, afectând în acest fel în mod grav funcţionarea Curţii Constiţutionale şi punând în pericol legalitatea deciziilor luate de Curte. Acest fapt poate conduce la un blocaj instituţional, iar acesta este ultimul lucru de care România are nevoie în aceste vremuri tulburi”, transmite grupul printr-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

Sesizarea va fi depusă miercuri la CCR, precizează membrii grupului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ei îl acuză pe preşedintele CCR Valer Dorneanu că a încălcat legea pentru că nu a luat măsuri după ce a constatat că în 12 iulie a expirat mandatul judecătorului Petre Lăzăroiu.

„În prezenta speţă, actul subsecvent fiind Decretul nr. 553/2010 de numire ca judecător constituţional (pentru o perioadă de nouă ani) a domnului Petre Lăzăroiu, act emis în temeiul articolul 68 alin 3 din legea 47/1992 (articol declarat neconstituţional), Preşedintele Curţii Constituţionale ar fi trebuit să constate că odată cu publicarea Deciziei nr. 136/2018 în data de 4 mai, se încheie şi mandatul domnului judecător Petre Lăzăroiu şi ar fi trebuit să facă strică aplicare de articolul 9, alin. e din legea nr.47/1992. Abrogarea articolului 68 alin. 3 prin legea nr. 168/2018 atrage încetarea efectelor Decretului nr. 553/2010 şi, pe cale de consecinţă, chiar acceptând ipoteza că Decizia nr. 136/2018 nu a produs efecte imediate asupra Decretului nr. 553/2010, începând cu data de 12 iulie, Preşedintele Curţii Constituţionale ar fi trebuit să constate că mandatul domnului judecător Petre Lăzăroiu a expirat”, se arată în document.

Astfel, Valer Dorneanu este acuzat că a săvârşit o abatere disciplinară gravă, prin aceea că a încălcat articolul 64 alineat b) din legea nr. 47/1992, respectiv că “judecătorii Curţii Constituţionale sunt obligaţi… să nu ia poziţie publică sau să dea consultaţii în probleme de competenţa Curţii Constituţionale", dar şi articolul 9 litera e) din legea nr. 47/1992 (“e), respectiv "constată cazurile de încetare a mandatului judecătorilor, prevăzute în prezenta lege, şi sesizează autorităţile publice care i-au numit, pentru ocuparea postului devenit vacant", omiţând să emită ordinul de constatare a încetării mandatului judecătorului Petre Lăzăroiu.

Grupul Rezistenta solicită încetarea mandatului de judecător constituţional al lui Valer Dorneanu pentru că nu a respectat şi nu a pus în aplicare o decizie a Curţii şi pentru că a refuzat să constate încetarea mandatului judecătorului Petre Lăzăroiu.

„Pledăm în faţa Plenului Curţii pentru aplicarea sancţiunii celei mai severe (încetarea mandatului de judecător constituţional), având în vedere faptele săvârşite de preşedintele Curţii, domnul judecător Valer Dorneanu: nerespectarea şi neaplicarea unei Decizii a Curţii, luarea de poziţie publică şi oferirea de consultanţă într-o problemă de competenţa Curţii şi refuzul de a constata încetarea mandatului domnului judecător Petre Lăzăroiu”, mai scrie în sesizare.

Judecătorul Petre Lăzăroiu se află în funcţie de 10 ani, deşi mandatul unui judecător constituţional este de 9 ani, el fiind numit în funcţie în 2008 pe un rest de mandat şi reinvestit în 2010. În luna martie, CCR a decis că judecătorii nu pot adăuga un mandat întreg la un rest de mandat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.