Radu Cotloş, primul medic de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov care a ajuns în faţa Clubului Colectiv în noaptea incendiului în care 64 de oameni au murit, iar alţi peste 160 au fost răniţi, spune, la un an după ce a văzut "iadul pe pământ", că orice incendiu anunţat prin staţie "aprinde" pentru el "teama unei noi tragedii".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Radu Marian Cotloş este medic rezident în anul al doilea, specializarea medicină de familie, şi este angajat la Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF). Este primul medic de la Ambulanţă care a ajuns la Colectiv în noaptea tragediei, cu o ambulanţă de tip C. A ajuns acolo în aproximativ 7 minute, neştiind ce va găsi, şi a văzut iadul pe pământ - zeci de tineri cu chipurile arse, răpuşi de durere, care strigau: "Ajutaţi-ne!". 

Într-un interviu acordat News.ro, medicul povesteşte cum i s-a schimbat viaţa după tragedia din Colectiv şi vorbeşte şi despre problemele de la Serviciul de Ambulanţă, unde personalul este insuficient, ca şi la Unitatea de Primiri Urgenţe, unde cadrele medicale sunt "depăşite de numărul foarte mare de pacienţi".

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Reporter: S-a schimbat ceva după incendiul din Colectiv, a învăţat ceva sistemul din drama de atunci?

Radu Cotloş: Greu de spus din punctul meu de vedere şi al colegilor mei de la ambulanţă. Suntem aceiaşi de atunci, şi acum, poate mai puţini ca număr. Nu cred că pot să mă pronunţ eu, lucrând doar în serviciul de ambulanţă, despre sistemul sanitar românesc. Cred însă că noi, cei care am fost acolo, ne-am schimbat destul de mult. După ce ai fost prezent la Colectiv, orice incediu pe care îl auzi în staţia radio, la noi la SABIF, aprinde aşa o teamă de o eventuală tragedie. Mulţumim lui Dumnezeu că nu au mai fost astfel de lucruri. Nu este o modificare a modului în care pleci la caz  Pleci la caz obişnuit să găseşti de la cea mai banală boală, până la cea mai complicată situaţie medicală. Suntem aceiaşi, muncim la fel.

Reporter: Aţi fost primul medic care a intervenit atunci, v-au urmărit mult timp imaginile de acolo?

Radu Cotloş: După incendiul din Colectiv, două luni am mers zilnic la Spitalul Bucur, aflat lângă club, două luni, zi de zi. Aşa că imaginea a fost zi de zi lângă mine, a fost greu, foarte greu. Mi s-a părut normal şi probabil că mulţi dintre colegii mei au făcut involuntar acelaşi lucru. Fiecare a căutat să iasă din stresul acelei nopţi prin propriile lui metode. Eu, cel puţin, am stat departe de televizor câteva zile. Mulţi dintre colegii mei au avut nevoie de îndrumare psihologică. S-a făcut acest lucru la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Eu nu am putut să particip, dar am avut avantajul că, din patru în patru zile, eu vorbeam cu un asistent al meu care este şi psiholog de profesie. I-am zis că dacă vede la mine o deviaţie de comportament să îmi spună, ca să merg să mă caut. Ea a vorbit şi cu alţi colegi specializaţi pe sindrom post- traumatic. Toţi au zis: "Dacă ţi-a zis Cristi  aşa, lasă-l în pace! Nu este nevoie să ne caute pe niciunul dintre noi". Şi mi-am continuat activitatea noapte - noapte liber- liber, cum a fost şi atunci. Atunci am terminat la opt dimineaţa şi seara eram din nou, la 20.00, la Ambulanţă. Mai am un an şi două luni de rezidenţiat şi va fi mult mai simplu - rămân la Serviciul de Ambulanţă cât mă ţine fizicul şi cât mă ţin puterile mele. Meseria ţi-o poţi face bine oriunde. Îmi place urgenţa. Cel mai mult la urgenţă îmi place un lucru foarte  simplu - întâlneşti un om, de cele mai multe ori are o problemă majoră. Stă în capacitatea ta de medic să îl tratezi pe loc sau să îl duci într-o unitate unde să-şi rezolve acea problemă. Trebuie să ştii să decizi în câteva momente ce este mai bine pentru el.

Reporter: Aveţi ceva de reproşat autorităţilor?

Radu Cotloş: Suntem puţini angajaţi în sistemul de urgenţă, în sistemul medical. Suntem puţini oameni, ar trebui să mai fim încă jumătate sau trei sferturi la Ambulanţă. La Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) sunt şi ei depăşiţi de numărul foarte mare de pacienţi. Acestea ar fi lucrurile de notat la o primă vedere. Restul sistemului sanitar nu este de competenţa mea să-l judec. Ar fi nevoie de un număr mare de personal. Probabil că nu toţi au nevoie de servicii  de urgenţă în orice moment, dar le apelează.

Reporter: Ştiţi care ar fi diferenţa între sistemul sanitar din ţară şi din străinătate, în urgenţă, spre exemplu?

Radu Cotloş: Diferenţă de adresabilitate este în mod cert.  La noi, la Spitalul Sfântul Ioan, la Sântul Pantelimon, la Bagdasar, se văd sute de pacienţi în 24 de ore. La Spitalul Floreasca şi la Spitalul Municipal, adresabilitatea este mult mai mare. Asta vă spun din ceea ce văd eu zilnic, transportând bolnavii. Sigur la sistemele de urgenţă din străinătate nu este aşa mare adresabilitatea. La noi, la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, de la începutul anului şi până în 15 octombrie au fost peste  420.000 de cazuri. Este un număr imens. Adresabilitatea la spitale este imensă. Cred că în străinătate oamenii nu se adresează aşa uşor la serviciile de urgenţă, adică la ambulanţe, la unitatea de primiri urgenţe, la centrul de primiri urgenţe. În străinătate, o mare parte dintre  bolnavi urmează cursul logic - medic de familie, policlinici integrate. Când ai zece pacienţi care aşteptă la uşă, vezi doi, dar ai o presiune asupra ta, ca UPU. Mai vin încă cinci aduşi de Serviciul de Ambulanţă, îţi pui deja probleme, mai ales în condiţiile în care sunt doi medici în Unitatea de Primiri Urgenţe. Sigur, un medic trebuie să ia 2-3-4 pacienţi cu care poate petrece  mai mult timp. Aici este presiunea numărului mare de pacienţi şi probabil nu toţi au nevoie de serviciu de urgenţă.

În noaptea de 30 spre 31 octombrie, 42 de echipaje de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov au transportat la spitale 78 de răniţi cu arsuri severe şi au făcut două transferuri intraspitaliceşti.

În urma tragediei din acea noapte, 64 de oameni au murit, iar alţi peste 160 au fost răniţi.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.