Paul Haidu-Gerea, absolvent al Colegiului Naţional “Mircea cel Bătrân” din Constanţa, a încheiat liceul obţinând medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Chimie, iar din toamnă va fi student al Universităţii Stanford din SUA, fiind singurul român care a ales să îşi urmeze studiile acolo, după ce alţi doi admişi de asemenea la Stanford s-au îndreptat către alte universităţi. El spune că a ales Statele Unite deoarece posibilităţile sunt mai mari decât în alte ţări. Paul Haidu-Gerea a aplicat şi la mai multe universităţi din Anglia, a fost admis la acestea, printre instituţiile de învăţământ care şi-au dorit să-l aibă student fiind şi Universitatea Cambridge.
Paul Haidu-Gerea a început să obţină primele rezultate la chimie încă din clasa a VIII-a, atunci când a fost recompensat cu premiul întâi la Olimpiada Naţională de Chimie şi s-a calificat în lotul naţional la Olimpiada de Ştiinţe pentru Juniori. În fiecare an, a obţinut distincţii importante la competiţii naţionale şi internaţionale, reuşind în ultimul an de liceu să îşi adjudece medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Chimie.
El şi-a dorit foarte mult să studieze în SUA, a aplicat la mai multe universităţi din această ţară şi a fost admis doar la Stanford. Paul Haidu-Gerea a aplicat şi la mai multe universităţi din Anglia, a fost admis la acestea, printre instituţiile de învăţământ care şi-au dorit să-l aibă student fiind şi Universitatea Cambridge.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
“Stanford a fost singura universitate din Statele Unite la care am fost admis, deşi am aplicat la alte opt universităţi. Procesul de admitere este unul foarte greu după părerea mea, deoarece practic singurele mijloace de afirmare a cunoştinţelor sunt examenele SAT şi TOEFL (examenul de limba engleză pentru studenţi internaţionali), care sunt examene de nivel mediu, primul fiind corespondentul examenului nostru de bacalaureat. În rest, selecţia este holistică, bazată pe multe eseuri cu întrebări destul de complicate pentru cineva care şi-a petrecut majoritatea timpului învăţând la chimie şi pregătindu-se pentru olimpiade. De exemplu, eşti întrebat la ce eveniment istoric ai fi vrut să iei parte şi cum l-ai fi influenţat, iar din răspuns trebuie să reiasă trăsăturile de personalitate, aspiraţiile, dorinţele, ceea ce mie mi se pare foarte subiectiv", a spus Paul Haidu- Gerea.
El a precizat că universităţile din SUA oferă mai multe posibilităţi pentru studenţi, pot fi alese cursuri din toate domeniile şi poate fi dat examenul de licenţă în două domenii distincte.
“Am mai fost admis, de asemenea, la alte universităţi din Anglia, precum Cambridge University, dar am ales Statele Unite deoarece posibilităţile sunt mai mari, pot să îmi aleg cam orice cursuri îmi doresc, din toate domeniile şi am totodată posibilitatea să obţin licenţa în două domenii distincte. Eu ţintesc spre fizică şi chimie, dar vom vedea după patru ani”, a mai spus absolventul constănţean.
Paul a afirmat că au fost alţi doi români admişi la Stanford pentru anul şcolar următor, dar că el este singurul care a ales să-şi continue studiile acolo.
Olimpicul la chimie nu crede că la vreo univeritate din ţară ar fi reuşit să studieze ceea ce îşi doreşte deoarece “cursurile sunt foarte rigide, iar studenţii foarte slabi la facultăţiile de ştiinţă”.
Paul Haidu-Gerea şi-ar dori să urmeze o carieră în domeniul cercetării ştiinţifice în chimie şi/sau fizică, dar recunoaşte că i-ar plăcea şi să devină profesor universitar.
El a precizat că materia care i-a adus cele mai mari satisfacţii şi care îi este cea mai apropiată este chimia.
“Chimia este ştiinţa care îmi este cea mai apropiată, probabil datorită posibilităţilor infinite de a descoperi lucruri noi: molecule, elemente chimice şi chiar particule subatomice. De asemenea, sunt atras de toate metodele chimiei experimentale”, a spus absolventul Colegiului Naţional “Mircea cel Bătrân”.
Paul Haidu-Gerea recunoaşte că nu este tentat de o revenire în ţară după încheierea studiilor în SUA, spunând că şi dacă lucrurile ar deveni mai prospere cu siguranţă nu vor atinge nivelul celor din ţările foarte dezvoltate.
“Nu sunt neapărat tentat de o revenire în ţară. De obicei, îmi este foarte greu să trec de la un lucru bun la un lucru chiar şi infinitezimal mai slab. Un exemplu din viaţa cotidiană ar fi când, din necesitate, în laborator trebuie să trec la o altă sticlă de reactiv deoarece cea curentă a fost epuizată şi observ o puritate inferioară a compusului. Aceasta ar fi unul dintre motivele pentru care, din punct de vedere profesional, nu m-aş întoarce în ţară. Chiar dacă lucrurile ar deveni mai prospere aici, cu siguranţă nu vor atinge nivelul celor din ţările foarte dezvoltate”, a explicat Paul Haidu-Gerea.
El a mai spus că, pe lângă chimie, mai este pasionat de înot, îi place să schieze şi să facă origami.
Palmaresul lui Paul Haidu-Gerea la competiţiile de chimie este impresionant. După premiul I la Olimpiada Naţională de Chimie şi calificarea în lotul naţional la Olimpiada de Ştiinţe pentru Juniori în clasa a VIII a, au urmat premiul I la Olimpiada Naţională de Chimie şi calificarea în lotul naţional la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene (EUSO), calificarea în lotul naţional la Olimpiada de Ştiinţele Pământului, în clasa a IX a.
În clasa a X-a, a obţinut medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie de la Baku, în Azerbaidjan şi tot medalie de argint la Olimpiada Internaţională "Mendeleev”. Două medalii de aur câştigă în clasa a XI-a, la Olimpiada Internaţională de Chimie de la Tbilisi, în Georgia şi la Olimpiada Internaţională "Mendeleev”. Iar în ultimul an de liceu obţine medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Chimie din Thailanda.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.