Termenul pentru primirea recomandărilor care vizează "Strategia pentru protecţia şi bunăstarea animalelor în Municipiul Bucureşti" expiră marţi, proiectul urmând să intre în procedură de dezbatere până în 3 februarie. Documentul, iniţiat de consilierul general Tudor Ionescu, prevede, între altele, crearea unui Serviciu Municipal de Urgenţă şi Resuscitare Veterinară - SMURV, înfiinţarea unui cimitir şi a unui crematoriu de animale, precum şi crearea unui pet-hotel, în care bucureştenii să îşi poată lăsa animalele de companie.
"Strategia pentru protecţia şi bunăstarea animalelor în Municipiul Bucureşti" are ca obiectiv transformarea Capitalei într-un "model naţional de oraş armonios din punct de vedere al coabitării «om-animal» care să poată reprezenta exemplu şi referinţă pentru toată ţara în privinţa respectării legislaţiei europene în domeniu".
Potrivit documentului, animalele fără stăpân reprezintă animalele abandonate de cetăţeni pe domeniul public, în mod iresponsabil, obligând municipalitatea să-şi asume gestiunea şi bunăstarea lor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Una dintre priorităţile Strategiei ar fi înfiinţarea "Poliţiei Veterinară a Animalelor", în subordinea ASPA Bucureşti, în urma reorganizării acesteia. Totodată, adăposturile existente ar urma să fie transformate în centre de adopţii.
Animalele abandonate ar urma să fie incluse în programe de utilitate publică: socializarea copiilor din orfelinate, precum şi a persoanelor cu dizabilităţi, socializarea în centrele de bătrâni, dresarea câinilor pentru transformarea în câini utilitari, utilizarea animalelor în diversele evenimente culturale care au loc în Bucureşti, pentru sporirea şanselor de adopţie.
Potrivit Strategiei, în prezent, în Bucureşti, o familie din trei posedă un animal de companie, marea lor majoritate fiind câini, din ultimele statistici rezultând că există 600.000 de deţinători de animale de companie.
"Axa cea mai importantă o constituie educaţia civică şi chinologică la nivelul municipiului Bucureşti astfel încât gradul de înţelegere/gestionare a fenomenului/comportamentului proprietarilor de câini să fie unul din ce în ce mai ridicat şi mai adecvat comunitar", potrivit Strategiei iniţiate de consilierul general Tudor Ionescu.
Proiectul prevede înfiinţarea, în parteneriat cu ALPAB şi primăriile de sector, a unor spaţii special delimitate, amenajate special pentru plimbarea câinilor, "mini-dog-park-uri cu infrastructura aferentă, unde să se desfăşoare evenimente special dedicate acestora".
Strategia mai prevede crearea unui Serviciu Municipal de Urgenţă şi Resuscitare Veterinară - SMURV, în dotarea căruia să existe clinici veterinare mobile. De asemenea, documentul are în vedere analizarea utilităţii înfiinţării unui cimitir şi a unui crematoriu de animale, ca sursă suplimentară a bugetului noii instituţii.
"Se va avea în vedere unificarea ASPA Bucureşti cu Grădina Zoologică pentru modernizarea acesteia care va avea în vedere aducerea acestui obiectiv turistic municipal la standarde europene în privinţa deţinerii şi îngrijirii animalelor de menajerie pentru diversificarea ofertei turistice a Grădinii Zoologice, inclusiv prin crearea unui centru tip fermă a animalelor în care să poată fi «utilizate» inclusiv «animale fără stăpân», un centru de cercetare etologică, în care să fie studiate comportamentele animalelor şi să poată fi organizate seminarii şcolare în aer liber", se mai arată în Strategie.
Documentul are în vedere şi înfiinţarea unui pet-hotel, în care bucureştenii să îşi poată lăsa animalele de companie, contracost, ca sursă secundară de venit bugetar pentru ASPA Bucureşti.
Consilierul Tudor Ionescu, iniţiatorul "Strategiei pentru protecţia şi bunăstarea animalelor în Municipiul Bucureşti", a fost viceprimar al Capitalei între 7 şi 11 iulie, când şi-a dat demisia din această funcţie.
”Văzând campania mediatică declanşată împotriva mea pe considerente ce ţin exclusiv de sfera vieţii mele private, din urmă cu mai bine de cinci ani, am luat decizia de a demisiona din funcţia de viceprimar al municipiului Bucureşti”, a anunţat Tudor Ionescu într-un comunicat de presă.
El a menţionat că a câştigat această funcţie cu sprijinul colegilor săi din ALDE, cât şi al PSD, fiind ales pe lista ALDE a Consiliului General de către cetăţenii Bucureştiului şi a ţinut să le mulţumească tuturor.
”Ca liberal, cred atât în separarea sferei publice de cea privată, cât şi în faptul că judecata politică trebuie să aibă loc în zona politicului, luând în calcul exclusiv elemente de ordin politic. Un episod de viaţă privată din trecutul meu, o greşeală, un episod ce nu a devenit cunoscut decât prin indiscreţia altora şi care nu a produs niciun fel de prejudicii unor terţi, nu poate şi nu ar fi trebuit transformat într-un obstacol în calea unei cariere publice. Aceasta s-ar fi cuvenit a fi măsurată numai prin rezultatele ei publice. Nu cred că într-o societate liberă şi democratică cineva poate fi stigmatizat definitiv şi descalificat de la orice funcţie publică, din pricina unei întâmplări din sfera intimă”, a mai spus Tudor Ionescu.
Conform listei de candidaţi pentru CGMB depuse de ALDE, Tudor Ionescu de profesie economist, în prezent ocupaţia sa fiind aceea de manager. El a fost membru PNL şi a făcut un stagiu la Parlamentul European, la cabinetul lui Cristian Buşoi.
Presa a relatat că Tudor Ionescu ar fi dorit să candideze şi la alegerile locale din 2012, dar scandalul în care a fost implicat în perioada în care era iubitul Oanei Zăvoranu i-a afectat cariera politică.
În 2011, Tudor Ionescu, cunoscut în lumea mondenă sub numele de Tudy, a ajuns pe prima pagina a ziarelor după apariţia unei înregistrări video compromiţătoare. În 2015 el a reapărut în spaţiul public, la emisiunea Ham Talent, unde a participat alături de câinele său, Skip.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.