Universitatea din Bucureşti anunţă că a trimis din nou la Ministerul Educaţiei dosarul care probează verdictul de plagiat dat în cazul lucrării de doctorat a lui Victor Ponta, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor, şi spune că rectorii universităţilor ar trebui să aibă dreptul de a retrage titlurile academice.
Universitatea din Bucureşti anunţă că a retransmis marţi către Ministerul Educaţiei dosarul care probează verdictul de plagiat dat de comisia de profesori experţi în drept şi de Comisia de Etică în cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta.
”Pe această cale, Universitatea din Bucureşti îşi reafirmă fidelitatea faţă de principiul autonomiei universitare, amintind că studiile universitare de doctorat reprezintă ciclul al III-lea de studii universitare. În consecinţă, Universitatea din Bucureşti consideră că, pe viitor, pentru a întări autonomia universitară, dar şi responsabilitatea academică, rectorii universităţilor ar trebui să aibă dreptul legal de a conferi, dar şi de a retrage titluri şi diplome academice, indiferent dacă este vorba de studii de licenţă, master sau doctorat”, se arată în comunicatul UB.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Rectorul Mircea Dumitru a declarat, luni seară, pentru News.ro că a trimis din nou la Ministerul Educaţiei dosarul respectiv.
El a fost contactat de News.ro după ce jurnalista Emilia Şercan, care a realizat mai multe anchete privind plagiatele, a postat pe pagina sa de Facebook anunţul conform căruia UB a retrimis acest dosar la minister.
La sfârşitul lunii noiembrie, ministrul Educaţiei Adrian Curaj declara, răspunzând unei întrebări, că nu a fost contactat de Universitatea Bucureşti privind retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta.
Dosarul a mai fost însă trimis de universitate la Ministerul Educaţiei, în timpul mandatului lui Sorin Cîmpeanu.
În 2012, Victor Ponta, pe atunci premier, a fost acuzat de plagiat în lucrarea sa de doctorat, ”Curtea Penală Internaţională”, cu care a obţinut titlul de doctor în 2003.
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti au decis, după analizarea lucrării, pe 29 iunie şi respectiv pe 20 iulie 2012 că Victor Ponta a plagiat şi au propus Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.
Între timp, lucrarea a fost supusă şi analizei Consiliului Naţional de Etică din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică din Ministerul Educaţiei, care potrivit legii pe atunci în vigoare era singura instituţie în măsură să decidă cu privire la plagiat în lucrarea unui demnitar. Pe 19 iulie 2012, Consiliul Naţional de Etică a hotărât că titlul de doctor al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat nu se poate susţine.
Anul acesta, Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Educaţiei, Ordonanţa 2/2016, prin care tezele de doctorat ale demnitarilor nu mai sunt exceptate de la prevederile generale şi supuse controlului Consiliului Naţional de Etică.
Ulterior, Ministerul Educaţiei a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii Educaţiei, care stabileşte modalităţile de retragere a titlului de doctor. Adrian Curaj a precizat că acordarea şi retragerea titlului de doctor vor fi în atribuţia instituţiilor organizatoare de studii doctorale - universităţile şi Academia Română -, iar CNATDCU va fi instanţa de apel. Proiectul este în continuare în analiză.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.