Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, susţine că angajamentul României şi al aliaţilor pentru apărarea comună este crucial pentru relevanţa NATO, credibilitatea Alianţei depinzând de alocarea de către statele membre a resurselor necesare pentru asigurarea capabilităţilor militare.
Ministrul a participat joi, la ceremonia de certificare a Forţelor Aeriene Regale Canadiene dislocate în Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, după ce patru aeronave CF-188 Hornet ale Forţelor Aeriene Canadiene au sosit în baza respectivă şi vor participa la executarea unor misiuni de poliţie aeriană sub comandă NATO.
“Am dorit să fiu prezent, astăzi, aici, ca semn al aprecierii mele faţă de misiunile complexe pe care dumneavoastră le executaţi în Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu; misiuni care vor contribui la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi a celei de descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii între forţele aeriene române şi cele canadiene”, a spus Ţuţuianu la începutul discursului său.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El consideră că această misiune demonstrează vigilenţa NATO, dar şi creşterea vitezei de răspuns la noile provocări de securitate.
“Din păcate, anul 2014 a însemnat o schimbare fundamentală a paradigmei de securitate de pe întreg continentul european. Impactul direct şi semnificativ şi-a făcut simţită prezenţa la nivel global. Însă, pe flancul estic al Alianţei impactul şi implicaţiile sunt mult mai profunde şi complexe. În acest context, această misiune demonstrează vigilenţa NATO, dar şi creşterea vitezei de răspuns la ameninţările şi provocările de securitate în curs de dezvoltare şi diversificare”, a afirmat Ţuţuianu.
El a menţionat că situaţia geopolitică din regiunea ţării noastre este una complicată ce necesită măsuri adecvate şi că alături de misiunile de poliţie aeriană sunt şi alte măsuri ce vizează întărirea securităţii în zonă, amintind de Comandamentul Diviziei multinaţionale Sud-Est şi Unitatea de integrare a forţelor NATO din Bucureşti, Brigada multinaţională de la Craiova şi exerciţiile comune desfăşurate în Marea Neagră.
Ministrul crede că angajamentul României şi al aliaţilor pentru apărarea comună este crucial pentru credibilitatea NATO.
“Angajamentul continuu al României şi al aliaţilor pentru securitatea şi apărarea comună este crucial pentru credibilitatea şi relevanţa Alianţei. Suntem animaţi de aceleaşi valori ale democraţiei, ale respectării normelor dreptului internaţional şi al consolidării securităţii regionale, iar militarii români demonstrează că se ridică la cele mai înalte standarde de pregătire şi integritate în sprijinul intereselor României şi ţărilor membre ale NATO”, a afirmat Ţuţuianu.
El spune că trebuie ca bugetele de apărare ale ţărilor membre NATO trebuie să crească.
“În acest context, reconfigurarea bugetelor apărării şi înscrierea acestora pe o tendinţă ascendentă sunt esenţiale. Credibilitatea NATO, în general, dar şi a statelor membre, în particular, va depinde, în final, de alocarea de către statele membre a resurselor necesare pentru asigurarea capabilităţilor militare de care avem nevoie într-un context de securitate atât de complex cum este cel de astăzi”, a explicat ministrul.
Adrian Ţuţuianu a amintit că până la sfârşitul anului România va deveni una din cele şase ţări NATO care alocă 2 la sută din PIB pentru cheltuieli de apăre.
“România este ferm angajată în această direcţie, iar până la sfârşitul anului, ţara noastră va deveni una dintre cele doar şase ţări NATO care a înţeles şi depune toate eforturile pentru îndeplinirea angajamentul de alocare a 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare. Acest angajament politic urmează să fie susţinut pe o perioadă de zece ani, până în anul 2026, iar programul de înzestrarea a armatei a fost construit pe o asemenea alocare financiară”, a menţionat ministrul Apărării.
De asemenea, în programul ministrul se află şi vizite la unităţi militare din judeţul Constanţa, printre care Comandamentul Flotei, Spitalul Militar de Urgenţă, Centrul 39 Scafandri, Academia Navală ”Mircea cel Bătrân”, dar şi la Batalionul de Infanterie Marină din Babadag, judeţul Tulcea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.