Trei plângeri penale au fost primite până luni de către anchetatorii care se ocupă de cazul ursului împuşcat în municipiul Sibiu, acestea vizând infracţiunile de abuz în serviciu, fals şi braconaj, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Acesta a precizat că poliţiştii analizează toate imaginile pe care le-au surprins camerele de supraveghere cu ursul şi încearcă să o identifice pe femeia care s-a închis în incinta unei bănci de teama animalului.
”S-au mai depus vineri şi luni plângeri penale, fiind deschise alte trei dosare. Cele trei plângeri vizează abuz în serviciu, braconaj şi fals. Sunt plângeri făcute de diferite persoane care au considerat că au existat indicii privind aceste fapte. În cauză s-a dispus contopirea tuturor dosarelor. Cele trei plângeri s-au anexat la dosarul iniţial, deschis pentru uz de armă letală”, a declarat, luni, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veştemean.
Potrivit sursei citate, în cauză se fac cercetări sub mai multe aspecte, iar plângerile viitoare sau cele depuse în altă parte vor ajunge la acelaşi dosar.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Toate plângerile care s-au formulat în diferite locuri şi toate despre care am fost informaţi că se vor depune vor ajunge la acest dosar. Deocamdată se efectuează cercetări”, a mai declarat Ion Veştemean.
Acesta a precizat că toate imaginile de pe camerele de supraveghere în care apare ursul vor fi analizate şi că poliţiştii o caută pe femeia care s-a închis într-o bancă în momentul în care ursul a venit spre ea.
”În această dimineaţă (luni – n.r) colegul meu care se ocupă de acest caz a dispus să se preia toate imaginile de pe camerele de supraveghere pentru a fi analizate. De asemenea, s-a dispus identificarea persoanei care apare în imaginile date publicităţii sâmbătă, fiind vorba despre o femeie aflată în incinta unei bănci. Deocamdată, poliţistul care a primit această însărcinare nu a anunţat vreun rezultat”, a precizat Veştemean.
Ursul a fost ucis în dimineaţa zilei de 12 octombrie, la Sibiu, în urma unei operaţiuni de capturare a lui care a durat în jur de două ore. În acest timp, animalul a trecut prin aproape jumătate de oraş, inclusiv prin centru, şi a urcat pe acoperişuri.
La intervenţie au participat zeci de poliţişti, jandarmi, pompieri, medici, vânători, angajaţi ai Direcţiei Silvice, ai Direcţiei Sanitar Veterinare, dar şi reprezenţi ai altor instituţii.
Ursul brun avea aproximativ cinci-şase ani, 175 de kilograme şi 160 de centimetri lungime. Cadavrul a fost incinerat la câteva ore de la ucidere.
Poliţia Sibiu a deschis, în 12 octombrie, dosar penal pentru uz de armă letală după uciderea ursului care a ajuns în oraş şi a străbătut mai multe străzi înainte de a fi prins în curtea unei fabrici.
Totodată, Ministerul Mediului a cerut, în 13 octombrie, Poliţiei Judeţene Sibiu să ancheteze cum a ajuns ursul în oraş, în condiţiile în care judeţul Sibiu nu este un areal dezvoltat al animalelor din această rasă, fiind posibil ca acesta să fi fost ţinut în captivitate şi eliberat.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, în 14 octombrie, că a început o anchetă în cazul uciderii ursului de la Sibiu, pentru a verfica dacă au fost respectate toate măsurile legale ce privesc protecţia animalelor, urmând ca rezultatele investigaţiei să fie făcute publice la începutul săptămânii următoare.
Luni, ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a declarat că o primă concluzie a raportului în cazul ursului împuşcat este că nu există proceduri la nivelul judeţului Sibiu şi că nu a fost convocat Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă, dar că responsabil pentru această decizie este şeful Poliţiei Municipiului Sibiu. Tudorache a precizat că în raport se mai arată că nu mai exista un pericol iminent pentru viaţa oamenilor atunci când s-a decis împuşcarea ursului, pentru că animalul era într-o curte bine delimitată, iar acolo se mai putea încerca o dată tranchillizarea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.