ANSVSA anunţă că inspectorii instituţiei au reţinut, în Portul Midia, un transport de ovine, după ce s-a constatat că pe nava respectivă, care urma să transporte 16.500 de oi, condiţiile nu erau corespunzătoare: nu toate boxele aveau jgeaguri de adăpare suficiente, iar furajele încărcate erau insuficiente. Animalele vor rămâne cazate în condiţii bune până la remedierea situaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, sâmbătă, de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), după accidentul produs duminică, în care a fost implicată nava de transport animale vii Queen Hind, din dispoziţia preşedintelui ANSVSA, s-au întreprins acţiuni suplimentare pentru o mai bună gestionare a situaţiei.

În acest sens, s-a dispus suplimentarea echipelor de medici veterinari oficiali care verifică îmbarcarea pe nave a animalelor din Postul de Inspecţie la Frontieră Constanţa Nord, cu câte 5 medici veterinari oficiali din cadrul DSVSA Constanţa.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În 29 noiembrie, au fost supuse controlului sanitar veterinar de către aceste echipe cu efectiv mărit două nave care intenţionau să transporte animale către Arabia Saudită.

"La una dintre nave, autorizată sanitar veterinar pentru transportul animalelor de către DSVSA Constanţa, inspectorii au depistat neconformităţi privind echipamentele necesare asigurării bunăstării şi trasabilitatea animalelor. Precizăm că nava urma să transporte un număr de 16.500 de ovine, iar la data efectuării controlului era încărcată în jur de 50% din efectivul destinat acestui transport", arată ANSVSA.

În ceea ce priveşte facilităţile de hrănire şi cele de adăpare s-a constatat că nu toate boxele erau dotate cu un număr corespunzător de jgheaburi de adăpare. De asemenea, cantitatea de furaje încărcată era insuficientă faţă de cea necesară.

"Ca urmare, ANSVSA a decis reţinerea transportului respectiv. Pentru evitarea stresului, animalele aflate la bordul navei rămân cazate în condiţii de bunăstare. Serviciile veterinare supraveghează ca personalul navei să asigure hrănirea şi adăparea acestora. Animalele vor fi menţinute pe navă până la remedierea neconformităţilor constatate, dar nu mai mult de 72 de ore", precizează ANSVSA.

De asemenea, se arată în comunicat, celula de criză constituită la nivelul ANSVSA a primit atribuţii suplimentare care privesc monitorizarea exporturilor navale, respectiv afluirea animalelor către punctele de ieşire unde acestea se îmbarcă, graficul de sosire/plecare ale navelor în port, controalele efectuate de către serviciile veterinare la îmbarcarea animalelor în vederea transportului.

"În ceea ce priveşte animalele aflate pe nava care a eşuat în portul Midia, au fost salvate în total 252 de oi, din care au supravieţuit 181, cărora li se asigură asitenţa sanitară veterinară permanentă. Starea lor de sănătatea este monitorizată, iar fişele clinice de observaţie sunt transmise către celula de criză din cadrul ANSVSA", mai precizează instituţia.

O navă încărcată cu peste 14.000 de oi a eşuat duminică, în Portul Midia, autorităţile portuare reuşind salvarea întregului echipaj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.