Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a declarat luni că, din punctul de vedere al inundaţiilor, situaţia s-a ”normalizat” şi a precizat că pentru a limita efectele acestora au intervenit zilnic peste 5.000 de cadre MAI, adăugând că a cerut prefecţilor o evaluare a pagubelor produse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"În acest moment, situaţia la nivel naţional s-a normalizat. Ultimele avertizări hidrologice urmează să expire azi (luni - n.r.), la ora 12, este vorba de un cod galben instituit pe raza a 13 judeţe din ţară, unde în momentul acesta nu avem probleme deosebite”, a spus, la Palatul Victoria, ministrul Petre Tobă.

El a adăugat că efectele inundaţiilor s-au accentuat la sfârşitul săptămânii trecute, dar fenomene meteo periculoase în diverese regiuni ale ţării s-au manifestat constant în ultimele două săptămâni, perioadă în care au existat intervenţii punctuale în 374 de localităţi din 31 de judeţe.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Totodată, în aceste două săptămâni, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis 231 de avertizări - 19 cod protocaliu, dintre care 15 cu efecte imediate şi 212 cod galben, dintre care 206 cu efect imediat.

”În urma acestor avertizări au fost derulate multe şedinţe operative la nivelul MAI, s-a convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în urma cărora s-au stabilit măsuri concrete şi moduri în care trebuie să reacţioneze atât autorităţile publice locale, cât şi sprijinul care poate fi acordat de la nivel central”, a arătat Tobă.

Pentru a limita efectele inudaţiilor au intervenit zilinic peste 5.000 de pompieri, poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră, cu peste 2.200 de mijloace de intervenţie, a anunţat ministrul de Interne.

”S-a intervenit operativ pentru evacuarea preventivă a unui număr de 133 de persoane din zone inundabile, iar un număr de 76 de persoane au fost salvate din situaţii de risc. Cu toate acestea, nu s-au semnalat localităţi izolate în care să nu fie posibil accesul pentru salvarea de persoane aflate în pericol”, potrivit lui Tobă.

Ministrul a precizat că la momentul primelor atenţionări cod roşu hidrologic de inundaţii au fost dislocate de la judeţele care nu aveau probleme către judeţele care erau sub atenţionare peste 300 de pompieri, cu 400 de mijloace de intervenţie. Pompierii au intervenit cu motopompe de mare capacitate şi cu staţii de epurare pe raza a şapte judeţe.

Concluzionând, Petre Tobă a spus că intevenţia în teren s-a desfăşurat ”operativ” şi s-a încercat limitarea efectelor negative ale fenomenelor meteo periculoase.

"În cazul judeţelor care au fost afectate de aceste fenomene, am cerut prefecţilor ca, începând de astăzi, să constituie comisii mixte de evaluare a pagubelor, rezultatul acestor comisii le voi prezenta în şedinţa de guvern”, a arătat Tobă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.