O manifestaţie pro-Palestina se desfăşoară luni, la rectoratul Universităţii Bucureşti, după modelul celor din Statele Unite, protestatarii instituind o tabără în care deja au fost instalate trei corturi. Principala lor solicitare este ca instituţia de învăţământ să întrerupă orice colaborare cu Israelul sau cu instituţiile din Israel. Purtătorul de cuvânt al Universităţii Bucureşti, Bogdan Oprea, a precizat că universitatea are încheiat un singur parteneriat cu o instituţie de învăţământ superior din Statul Israel, că Universitatea din Bucureşti nu poate fi implicată politic, inclusiv în politica externă a României şi în politica internă a altor state, şi că susţine dreptul universal la protest, dar acesta trebuie exercitat cu respectarea legislaţiei naţionale şi a regulamentelor universitare în vigoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”3 corturi deja au fost amplasate. Protestul paşnic al studenţilor bucureşteni împotriva genocidului A ÎNCEPUT! Dacă eşti student, vino să campezi cu noi. Dacă vrei să ajuţi studenţii, adu-le apă, mâncare, pături, cartoane, corturi sau donaţi”., este anunţul făcut de protestatari pe Facebook.
În imaginile distribuite de aceştia, se vede şi cum mai mulţi poliţişti vin pentru a discuta cu cei care şi-au instalat tabăra în zona rectoratului Universităţii Bucureşti.
Protestatarii au amplasat şi mai multe steaguri palestiniene.
Conform Hotnews, organizatorii spun că principala revendicare pe care o au este ca UB să încheie „parteneriatul” cu „Technion - Israel Institute of Technology” - o universitate din Israel.
 

PUNCTUL DE VEDERE AL UNIVERSITĂŢII DIN BUCUREŞTI

Purtătorul de cuvânt al Universităţii din Bucureşti (UB), dr. Bogdan Oprea, a făcut următoarele precizări cu privire la protestul studenţilor:

  1. În prezent, la Universitatea din Bucureşti, sunt înmatriculaţi 2 studenţi / studente din Palestina şi niciun student din Statul Israel;
  2. UB are încheiat un singur parteneriat cu o instituţie de învăţământ superior din Statul Israel, în cadrul Programului Uniunii Europene pentru educaţie, formare, tineret şi sport în Europa, Erasmus+, dintr-un total de 498 de parteneriate Erasmus+, în cadrul căruia se pot desfăşura mobilităţi academice;
  3. Potrivit Cartei UB, Universitatea din Bucureşti nu poate fi implicată politic, inclusiv în politica externă a României şi în politica internă a altor state;
  4. Universitatea din Bucureşti susţine dreptul universal la protest, dar acesta trebuie exercitat cu respectarea legislaţiei naţionale şi a regulamentelor universitare în vigoare;
  5. Universitatea din Bucureşti consideră că orice conflicte trebuie să îşi găsească soluţionarea pe cale paşnică.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.