Absolvenţii de liceu de la profilul real care au susţinut, luni, proba scrisă la Limba şi literatura română la examenul de Bacalaureat au avut de scris un eseu în care să prezinte un text liric aparţinând lui Tudor Arghezi sau Mihai Eminescu, la alegere, în timp ce absolvenţii de la profilul uman au avut de scris un eseu în care să prezinte o operă apaţinând lui Ion Barbu sau Lucian Blaga.
Anul acesta, modelul de subiecte la Bacalaureat s-a schimbat puţin. Astfel, la proba scrisă la Limba şi literatura română, primele două subiecte au fost aceleaşi, atât la profilul uman, cât şi la profilul real.
La subiectul I, care este împărţit în două părţi, elevii au primit un fragment din „Note de călătorie” de Anton Holban, având de răspuns la cinci întrebări referitoare la text, precum sensul sau semnificaţia unei secvenţe şi atitudinea autorului faţă de revista Lumea turistică, aşa cum rezultă din fragmentul dat. În partea a doua a subiectului, candidaţii au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă oamenii pot aprecia sau nu farmecul locului în care trăiesc, plecând de la informaţiile din fragmentul extras din volumul „Note de călătorie de Anton Holban” prezentat în prima parte, cât şi la experienţa personală sau culturală.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
La al doilea subiect, candidaţii au primit un fragment dintr-o operă dramatică - „Ultima oră”, de Mihai Sebastian, având de prezentat în minimum 50 de cuvinte rolul notaţiilor autorului.
La al treilea subiect, la profilul uman, absolvenţii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularităţile unui text poetic studiat, aparţinând lui Ion Barbu sau lui Lucian Blaga, în timp ce la profilul real candidaţii au avut de realizat un eseu în care să prezinte particularităţile unui text poetic studiat, aparţinând lui Mihai Eminescu sau lui Tudor Arghezi.
Probele scrise ale examenului de bacalaureat au început, luni, cu testul de Limba şi literatura română. Marţi, 26 iunie, se va desfăşura proba la Limba şi literatura maternă: maghiară, germană, sârbă, slovacă, croată, turcă, ucraineană şi italiană. Miercuri, 27 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului, iar ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului şi specializării, este programată joi, 28 iunie.
Pentru susţinerea probelor scrise, în cele 440 de centre de examen, s-au înscris 136.871 de candidaţi din toate promoţiile (118.856 de candidaţi din promoţia curentă, respectiv 18.015 candidaţi din promoţiile anterioare), a anunţat Ministerul Educaţiei Naţionale.
Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 4 iulie (până la ora 12:00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 12:00-16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:
• susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
• susţinerea tuturor probele scrise şi obţinerea notei 5 la fiecare dintre acestea;
• obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.
Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obţinut media 10 primesc diplomă de merit.
În conformitate cu prevederile metodologice, aplicate începând cu anul 2017, în urma evaluării lucrărilor contestate „nota iniţială se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere, prin nota acordată la contestaţii.” Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestaţii este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferenţă între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii.
În premieră, probele orale ale examenului de bacalaureat au fost susţinute de elevi în luna februarie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.