Elevii participanţi la Olimpiada la Limba Română în judeţul Prahova au avut de rezolvat un subiect în care să-şi imagineze că sunt personajul ce colectează taxele de la ţăranii din romanul ”Moromeţii” şi să redacteze un referat (raport scris) adresat conducerii de partid prin care denunţă ”calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete”. Conform baremului, se punctează "utilizarea unui limbaj adecvat temei, care să surprindă clişeele de gândire ale personajului, specifice ideologiei comuniste".Un profesor evaluator consideră că subiectul ”spune foarte mult despre lumea de azi, a denunţului”, făcând trimitere la ”Olimpiadele denunţului”, în timp ce Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova susţine că elevii trebuie să ţină cont că este vorba despre ”un univers ficţional” şi că ”dacă este vorba despre ideea de a denunţa pe cineva, nu se face altceva decât raportare la fragmentul citat din romanul «Moromeţii»”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE 18:25  - Secretar de stat, despre subiectul de la Olimpiada de română: Dacă era în orice alt judeţ, aş fi zis că este un gest neinspirat, dar fiind vorba de Prahova, cred că este o ticăloşie

Secretarul de stat Gabriel Ispas a declarat duminică, pentru News.ro, că dacă s-ar fi dat în orice alt judeţ un subiect la Olimpiada de Limba română similar cu cel din Prahova, ar fi spus că este un gest neinspirat, dar fiind vorba de judeţul Prahova, atât de prezent în dezbaterea publică cu teme specifice dreptului, crede că este vorba despre “o ticăloşie”. Ispas a precizat că va intra “în logica enunţului subiectului” şi va cere Inspectoratului Şcolar Judeţean să completeze un act, pe care să îl intituleze chiar şi “denunţ”, privind modul în care se elaborează subiectele pentru olimpiada şcolară.

“Este important ca educaţia să pună în valoare abilităţile copiilor, dincolo de simpatiile sau antipatiile profesorilor. Dacă în orice alt judeţ s-ar fi dat un subiect de acest fel, aş fi zis că este un gest neinspirat. Fiind vorba despre judeţul Prahova, atât de prezent în dezbaterea publică cu teme specifice dreptului, cred că este vorba despre o ticăloşie. De aceea, pentru a intra în logica enunţului subiectului, voi cere Inspectoratului Şcolar Judeţean să compelteze un act, pe care îl poate intitula cum vrea, inclusiv denunţ, privind modul în care se elaborează subiectele pentru olimpiada şcolară la nivel judeţean”, a spus secretarul de stat.

Gabriel Ispas a precizat că face un apel la toţi profesorii implicaţi în elaborarea subiectelor de olimpiadă să evite subiectele care ar putea avea conotaţii care să depăşească sfera educaţională.

UPDATE 18:10 - Năstase: Am cerut inspectorilor de specialitate din Ministerul Educaţiei un punct de vedere legat de subiectul de la Olimpiada de Limba română din Prahova care a generat controverse

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat duminică, pentru News.ro, că după ce a aflat de controversele de la Olimpiada de Limba română din Prahova, a solicitat inspectorilor de specialitate din Minister să analizeze şi să stabilească dacă s-a încadrat în programa concursului subiectul în care li se cerea elevilor să-şi imagineze că sunt un personaj din romanul "Moromeţii" şi să redacteze un denunţ legat de ”calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete”.

“Mâine (luni, n.r.), colegii din învăţământul preuniversitar, inspectorii de specialitate din cadrul Direcţiei Generale Învăţământ Preuniveristar din cadrul Ministerului Educaţiei vor analiza subiectul de la Olimpiada de Limbă română din judeţul Prahova. Ei vor stabili dacă acest subiect s-a încadrat în programa pentru astfel de concursuri”, a spus Pavel Năstase.

Ministrul Educaţiei a precizat că opiniile Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova şi ale profesorului de Limba română Dan Gulea au fost deja anunţate public, iar acum este rândul specialiştilor de la Direcţia Generală Învăţământ Preuniversitar să formuleze un punct de vedere.

”Imaginează-ţi că te numeşti Luca Străjescu şi eşti personajul care colectează cotele ţăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul Moromeţii de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunţi calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota” este unul dintre cele trei subiecte pe care le-au avut de rezolvat elevii de clasa a XII-a din Prahova care au participat, sâmbătă, la etapa judeţeană a Olimpiadei de Limba Română.

Pentru rezolvarea corectă a subiectului, elevii primesc 30 din totalul de 120 de puncte cu care poate fi evaluată fiecare lucrare.

Conform baremului, textul trebuie să răspundă următoarelor cerinţe: respectarea convenţiilor unui referat/raport scris (data şi locul redactării, ocazia redactării, autorul, subiectul vizat): 12 p. (3 p. + 3 p. + 3 p. + 3 p.); prezentarea detaliată a faptelor, cu explicitarea aspectelor care indică perceperea caracterului duşmănos al lui Ilie Moromete: 6 p.; prezentare a unor fapte, fără explicitare clară a aspectelor care indică perceperea caracterului duşmănos al lui Ilie Moromete: 3 p.; simpla menţionare a unor fapte, fără legătură cu tema propusă: 1 p. De asemenea, se acordă punctaj pentru utilizarea unui limbaj adecvat temei, care să surprindă clişeele de gândire ale personajului, specifice ideologiei comuniste: 6 p.; încercare de surprindere a unor clişee de gândire, fără utilizarea unui limbaj conceptual specific ideologiei comuniste: 3 p.; limbaj inadecvat temei: 1 p. Sunt notate şi încadrarea în limita de spaţiu cerută: 2 p şi originalitatea viziunii/a abordării cerinţei: 4 p.

Acest subiect este criticat de către un profersor de Limba şi Literatura Română de la unul dintre cele mai apreciate licee din judeţul Prahova.

Dan Gulea, cadru didactic la Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul”, din Ploieşti, care a participat ca profesor evaluator la etapa judeţeană a Olimpiadei, a postat pe Facebook un mesaj în care susţine că subiectul ”spune foarte mult despre lumea de azi, a denunţului”.

”Înţeleg că DNA Ploieşti are f. mult de lucru (îşi face de lucru), dar a transfera denunţul în curriculumul şcolar, fie şi în forma asta, a subiectelor de olimpiadă, întrece limitele bunului simţ. Dar spune f. mult despre lumea de azi, a denunţului. Olimpiadele denunţului”, scrie profesorul Dan Gulea pe pagina sa de pe reţeaua de socializare.

Gulea face, de asemenea, trimitere la un comentariu al său, postat în spaţiul public, în care detaliază acelaşi subiect.

”Originalitatea unui denunţ?

Deriva Ministerului Educaţiei se accentuează; programele şcolare, la disciplina limba şi literatura română (liceu) sunt nerevizuite de zeci de ani; manualele se află şi ele în aceeaşi situaţie, iar învăţământul de excelenţă dă astfel de probe ale delaţiunii, într-o lume în care plagiatul este omologat, de la 4%, „normă” considerată de comisii absconse drept legitimă (a se vedea cazul Kövesi), până la 100% (cazurile unor Ponta, cu titlul retras de Minister, sau ale altora, care au afirmat că îşi retrag singuri titlul sau renunţă la doctorat).

Astfel, idealul de educaţie al sistemului actual este mai aproape ca niciodată de cel al omului nou din anii 1950”, scrie profesorul într-un comentariu cu titlul ”Bocca della Verita: cine scrie denunţul cel mai original se califică la etapa naţională”.

Contactat telefonic, inspectorul şcolar pentru Limba Română din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, Mihai Morar, profesor tot la Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul” Ploieşti, a declarat pentru News.ro că subiectul legat de romanul ”Moromeţii” are în vedere ”dimensiunea creativă” a elevilor participanţi la Olimpiadă.

.”Sunt trei subiecte raportate la două fragmente de roman. Primul subiect se referă la romanul «Moromeţii» de Marin Preda, al doilea la romanul «Întoarcerea» al lui Marius Chivu, 2014. Sunt două fragmente care au o relaţie privind contextul dezvoltat în fiecare dintre acestea. (…) Trebuie avut în vedere că verbul de comandă este «imaginează-ţi». Cu alte cuvinte, este vorba despre dimensiunea creativă pe care ar trebui să o dezvolte fiecare candidat la olimpiadă şi care doreşte să acceadă la un nivel superior. După aceea se referă la un aspect concret: un referat. Un elev de clasa a XII-a trebuie să poată concepe un referat. Dacă este vorba despre ideea de a denunţa pe cineva, nu se face altceva decât raportare la fragmentul citat din romanul «Moromeţii». Cred că este un punct de vedere personal al domnului profesor, care a fost şi el la evaluare ieri (sâmbătă - n.r.), când s-a desfăşurat această activitate, şi regret că, dacă aşa pune problema, înseamnă că are o perspectivă particulară asupra acestui fenomen”, a declarat pentru News.ro profesorul Mihai Morar.

Inspectorul de specialitate de la Prahova mai spune că toţi elevii participanţi la Olimpiadă trebuie să ia în calcul faptul că respectivul subiect se raportează la un univers ficţional.

”Având în vedere faptul că discutăm despre un roman, specie literară aparţinând genului epic, ştim cu toţii că ne raportăm la un univers ficţional. Aşa trebuie să perceapă fiecare candidat situaţia de faţă. Participarea la orice nivel al olimpiadei sau al unui concurs de literatură presupune acceptarea ficţiunii”, mai spune Morar.

În contextul în care profesorul Dan Gulea susţine că subiectul controversat este unul naţional şi conceput de Ministerul Educaţiei şi că acesta a fost dat şi elevilor care au susţinut etapa judeţeană a olimpiadei de Limba Română la Cluj, reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova infirmă faptul că acest subiect ar fi fost conceput la nivelul ministerului de resort.

”Aceste subiecte nu au fost concepute de Ministerul Educţiei. Ministerul Educaţiei doar tutelează Olimpiada de Limba Română gimnaziu şi liceu la nivel naţional. Fiecare judeţ, sau judeţe în colaborare, au conceput subiectele, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul nostru”, a mai precizat inspectorul de Limba Română de la ISJ Prahova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.