Patru din zece copii de gimnaziu nu doresc să urmeze cursurile liceale, ci să se angajeze, să lucreze în familie sau să facă un curs de calificare, arată un studiu privind bunăstarea copiilor din mediul rural realizat de organizaţia World Vision România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Patru din zece copii de gimnaziu (41%) nu doresc să meargă la liceu, ci să se angajeze, să lucreze în familie sau să urmeze un curs de calificare, iar aproximativ jumătate dintre liceeni fac mai mult de o oră dus-întors până la şcoală, conform raportului “Bunăstarea copiilor din mediul rural”, 2024, realizat de World Vision România.

Potrivit studiului, 2 din 10 copii (19%) din mediul rural nu sunt ajutaţi niciodată la teme, deoarece locuiesc în familii în care majoritatea adulţilor au maximum 8 clase absolvite, iar în acelaşi timp 49% dintre părinţi se declară nemulţumiţi de progresul şcolar realizat în ultimul an de copiii lor.

Fundaţia World Vision România şi PEPCO România continuă în acest an sprijinirea educaţiei copiilor şi adolescenţilor din comunităţile dezavantajate prin proiectul “Educaţie pentru Bunăstare”, din cadrul programului ”Vreau în clasa a 9-a”. Scopul principal al proiectului este reducerea inegalităţii de şanse pentru elevii din mediul rural în vederea continuării studiilor şi atingerii potenţialului maxim de dezvoltare personală şi profesională.

În anul şcolar 2023-2024, 110 de elevi din mediul rural au putut să îşi continue studiile şi să meargă la liceu şi încă 40 de elevi să facă practică de specialitate, în cadrul programului.

Cei 110 elevi au provenit din 90 de comunităţi rurale din 12 judeţe şi au avut oportunitatea de a participa la mai multe activităţi formale şi non-formale, precum şi să beneficieze de sesiuni de mentorat vocaţional cu angajaţi din companii şi alţi specialişti, activităţi lunare de educaţie non-formală pentru dezvoltarea abilităţilor: de la auto-cunoaştere, comunicare şi integrare într-un grup, recunoaşterea bullying-ului şi altor tipuri de violenţă (inclusiv în familie şi în mediul şcolar) la rezolvarea de conflicte; sprijin financiar pentru acoperirea unor cheltuieli de bază precum transport, rechizite sau alimente; vizite în cadrul universităţilor şi în companii; consiliere vocaţională, socială, şcolară şi psihologică; activităţi de responsabilitate socială pentru a produce schimbare în propriile comunităţi; participarea la două şcoli de vară dedicate, cu activităţi educative susţinute de elevii beneficiari ai programului pentru elevi din ciclul primar, workshop-uri şi webinarii pe diverse tematici, precum Educaţie emoţională, educaţie financiară, Drepturile copilului.

În acest an, continuă sprijinul pentru 86 de elevi de liceu din mediul rural (în vara anului 2024, 24 de elevi au absolvit studiile liceale, din cei 110 elevi din proiect).

Pe lângă activităţile non-formale (workshop-uri, webinarii) vor fi adăugate sesiuni individuale, ateliere de lucru şi focus grupuri cu scop de consiliere privind sănătatea mentală şi bunăstare, dezvoltare personală şi dezvoltare durabilă, alături de părinţii şi profesorii acestora. De asemenea, vor fi realizate 4 şcoli de vară, câte una în fiecare locaţie de implementare.​

”Fiecare copil care descoperă o pasiune, care reuşeşte să continue şcoala şi mai mult decât atât, îşi găseşte un loc de muncă, este mărturia cea mai puternică a eforturilor noastre comune în vederea sprijinirii copiilor din mediile defavorizate. În mediul rural este nevoie de multă intervenţie susţinută şi de soluţii concrete care să reducă abandonul şcolar în rândul acestor elevi, inclusiv pentru a reduce deficitul de forţă de muncă, cu care ne confruntăm din ce în ce mai mult”, a declarat Mihaela Nabăr, Director-Executiv World Vision România.

World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 33 de ani de prezenţă în România a ajutat sute de mii de copii şi adulţi, din aproape 900 de comunităţi situate în 41 de judeţe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.