O statuie din bronz, de aproape trei metri înălţime, înfăţişându-l pe fostul prim-ministru al României, Alexandru Marghiloman, a fost dezvelită, marţi, în parcul cu acelaşi nume din municipiul Buzău la împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, unire realizată chiar de premierul Marghiloman.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La ceremonia desfăşurată în parcul Alexandru Marghiloman, care se găseşte acum pe locul domeniului deţinut în urmă cu 100 de ani de fostul mare om politic, au participat oficialităţi locale, elevi, militari ai Diviziei 2 Infanterie „Getica”, fostul ministru al Culturii Lucian Romaşcanu ,dar şi strănepoata lui Alexandru Marghiloman, Irina Vlăducă Marghiloman, desemnată recent cetăţean de onoare al municipiului Buzău.

De altfel, statuia a fost dezvelită chiar de către strănepoata marelui om politic şi de către primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, care şi-a manifestat intenţia de a realiza încă două statui similare. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Sărbătorirea a 100 de ani de când Basarabia a decis să se alăture Patriei mamă este unul din cele mai importante evenimente din istoria României precedat la 24 ianuarie 1918 de faptul că Republica Democratică Moldovenească a decis să fie independentă urmând actul unirii cu patria mamă din 27 martie. În primul rând trebuie să învăţăm din ceea ce s-a întâmplat atunci. Am avut şansa în istorie să avem mari bărbaţi de stat cum este şi cel pe care îl comemorăm astăzi. Dacă după 28 de ani clasa politică poate să îşi asume un eşec atunci acela este că nu a reuşit încă să promoveze bărbaţi de stat. Au fost 27-28 de ani tulburi. Este pentru prima oară când se întâmplă democratizarea unei societăţi fost comuniste dar cred că este de ajuns şi cred că a venit timpul să promovăm din rândurile noastre bărbaţi de stat pe care urmaşii noştri să îi pomenească peste 100 de ani aşa cum facem noi astăzi cu Alexandru Marghiloman”, a spus fostul ministru al Culturii, senatorul Lucian Romaşcanu.

Totodată, fostul ministru a venit şi cu o serie de recomandări adresate celor prezenţi, fie că erau copii, sau adulţi, preoţi, profesori sau învăţători: „Văd aici copii, îi rog pe părinţi să le spună istoria neamului nostru şi să sădească în ei, de mici, patriotismul. Este un sentiment extrem de important, natural pe care tindem să-l punem, doar în vorbe nu şi în suflet. Îndemn profesorii să îi ducă în locurile sfinte ale istoriei noastre şi să sădească în ei acelaşi sentiment. Îndemn clerul, preoţii să ispitească copiii în biserică  şi pe adulţi deopotrivă şi să le povestească despre sufletul românesc. Îndemn şi rog media să fie cronicarul onest al zilelor pe care le trăim şi să povestească pentru viitor bunele şi relele noastre ca să fim motivaţi şi să ne corectăm greşelile pe care le facem”. 

La rândul său, strănepoata marelui om politic s-a arătat impresionată de manifestările care îl comemorează pe Alexandru Marghiloman mai ales că o bună perioadă de timp s-a temut să folosească acest nume.

„Faptul că în copilărie am purtat numele Marghiloman a fost o tragedie. Comuniştii îl «iubeau» nespus şi chiar şi atunci când am plecat din România am descoperit că tatălui meu îi era frică să poarte acest nume şi în străinătate. Buzoienii trebuie să fie mândri de ceea ce a făcut Alexandru Marghiloman. Eu voi rămâne alături de buzoieni şi ne vom ocupa de România. Vom face o fundaţie gândită mai demult, până la final de an, ea va fi înfiinţată şi îşi propune să ajute studenţii la Drept, dar şi partea hipică. Cred că poporul trebuie să ia un exemplu de la Alexandru Marghiloman, întâi ţara, oamenii şi abia la urmă propria persoană. Mă bucur de cele petrecute azi şi sper ca ceea ce vrea să facă domnul Toma să se realizeze”, a declarat Irina Vlăduca Marghiloman.

Statuia dezvelită de autorităţile buzoiene a fost realizată de sculptorul Ciprian Dominoschi şi vine să omagieze personalitatea marelui om politic care înfăptuit practic unirea Basarabiei cu România în urmă cu exact 100 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.