Numărul infracţiunilor de evaziune fiscală este în creştere, la fel şi cel al infracţiunilor comise în trafic, arată un bilanţ făcut public duminică de Poliţia Română. Statisticile făcute publice de instituţie indică de asemenea creşteri în ceea ce priveşte faptele de violenţă în familie, scăderi ale numărului de furturi şi tâlhării dar şi peste o sută de fapte de natură penale care au legătură cu campania electorală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Se constată un trend ascendent în cazul infracţiunilor economico-financiare”, este una dintre concluziile unui bolanţ făcut public duminică de Poliţia Română. 
Conform datelor furnizate de instituţie, anul acesta se constată cu 2.992 mai multe infracţiuni economico-financiare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, reprezentând o creştere de 21,3%. Aceleaşi statistici arată o creştere şi a numărului infracţiunilor de evaziune fiscală, cu 846 de fapte, reprezentând 64,4% mai mult decât anul trecut.
Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
Creşteri ale infracţionalităţii se contată şi în traficul rutier. 
Deşi în primele patru luni ale anului au fost înregistrate cu 4,8% mai puţine accidente rutiere grave şi se menţine trendul descendent pentru numărul persoanelor decedate (-3,6%) şi pentru numărul răniţilor grav (-4,2%), se constată un număr cu 4,8% mai mare de infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice. Cea mai mare creştere înregistrată în cazul infracţiunilor vizează punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat (+30,1%). De asemenea, 11,7% dintre infracţiunile la regimul rutier vizează conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană aflată sub influenţa substanţelor psihoactive (1.491). Au fost constatate peste 11.800 de fapte de conducere sub influenţa alcoolului, dintre care aproape 7.700 de contravenţii şi au fost întocmite peste 4.100 de dosare penale.
Datele furnizate de Poliţie arată, pe de altă parte o scădere a numărului infracţiunilor de furt cu 5,6%, dar şi a numărului infracţiunilor de tâlhărie, cu 14,4%.
În ceea ce priveşte violenţa domestică, în primele 4 luni ale acestui an, poliţiştii au emis 4.006 ordine de protecţie provizorii, 1.651 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată. În aceeaşi perioadă, poliţiştii au intervenit la 38.656 de cazuri de violenţă domestică, dintre care 19.348 în mediul urban şi 19.308 în mediul rural.
Statisticile indică, la nivel naţional, că numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 3,5%, faţă de primele 4 luni ale anului 2023, de la 17.792 la 18.410 fapte.
„Un număr mai mare de infracţiuni din sfera celor de violenţă domestică arată amploarea fenomenului şi necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În acelaşi timp, indică faptul că victimele violenţei domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliţia Română. În primele 4 luni ale anului 2024, la nivelul D.G.P.M.B. şi al 21 de inspectorate de poliţie judeţene, unităţi care au intrat în etapa I, respectiv etapa a II-a Proiectului pentru implementarea S.I.M.E. (Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică – n.r.), au fost emise 4.224 de instrumente de protecţie pentru victimele violenţei domestice, dintre care 2.255 de ordine de protecţie provizorii şi 1.969 de ordine de protecţie (emise de instanţele judecătoreşti). În 468 de situaţii, a fost pusă în aplicare măsura «obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere», reprezentând aproximativ 11% din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise şi ordinelor de protecţie emise de instanţele judecătoreşti. Pentru 40 dintre persoanele cercetate pentru aceste infracţiuni, au fost dispuse măsuri preventive: 24 de reţineri, 9 arestări preventive şi 7 măsuri de control judiciar”, au declarat, duminică, oficialii Poliţiei Române.
În perioada ianuarie - aprilie 2024, Poliţia Română a adus în ţară 305 persoane, pe numele cărora erau mandate de executare a unor pedepse privative de libertate, mandate de arestare preventivă sau sentinţe penale.
În domeniul combaterii traficului de droguri, anul acesta poliţiştii şi procurorii au scos din piaţă peste 500 de kg. de droguri de risc şi de mare risc, aproape 500.000 de diverse comprimate, aproximativ 3,5 tone de masă vegetală de droguri şi 4 tone de substanţe interzise, dopante ridicate de la o fabrică clandestină identificată în urma unei operaţiuni din judeţul Argeş.
Poliţiştii de la protecţia animalelor au aplicat sancţiuni în valoare de peste 3.500.000 de lei, au făcut peste 5.000 de controale şi acţiuni, iar 550 de animale aflate în situaţii de pericol au fost salvate şi plasate în adăposturi.
De la debutul campaniei electorale şi până în prezent, au fost semnalate 197 de fapte de natură penală, au fost aplicate 270 de sancţiuni contravenţionale, iar 77 de semnalări nu s-au confirmat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.