Stafilococul auriu, responsabil de îmbolnăvirea a zeci de bebeluşi născuţi în Maternitatea Giuleşti, a fost izolat şi în Secţia de Neonatologie a Maternităţii Buzău, la începutul lunii noiembrie. Situaţia a ieşit la iveală după ce un document cu măsuri ce trebuie luate pentru prevenirea îmbolnăvirii, transmis de DSP conducerii Spitalului Judeţean Buzău, a apărut în spaţiul public. Conducerea unităţii medicale a dat, însă, miercuri, asigurări că nu există probleme, rata infecţiilor fiind scăzută.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică au ieşit, miercuri, într-o conferinţă de presă, pentru a da asigurări că situaţia în Maternitatea Buzău este sub control, iar pacienţii nu trebuie să aibă motive de îngrijorare.
„În Spitalul Judeţean este totul sub control, nu se pune viaţa în pericol a pacienţilor şi mai ales a copiilor. Vreau să asigur mămicile care vin să nască la Maternitatea Buzău că pot veni liniştite şi nu avem probleme în acest sens”, a declarat managerul S.J.U. Buzău, Claudiu Damian.
În urmă cu câteva zile, pe pagina de Facebook a unui fost membru U.S.R. Buzău a apărut o adresă înaintată de D.S.P. Buzău către conducerea S.J.U. prin care se impun o serie de măsuri de dezinfecţie şi schimbarea regulilor în ceea ce priveşte accesul vizitatorilor în Maternitatea Buzău tocmai pentru a evita riscul îmbolnăvirilor, după ce, în urma unui control, a fost izolat stafilococ auriu.
Cu toate acestea, medicul epidemiolog Carmen Scîntei din cadrul D.S.P. Buzău spune că stafilococul auriu a mai fost izolat în Maternitatea Buzău şi în anii trecuţi, însă, cazurile de îmbolnăviri provocate de acesta este mult sub media admisă.
„Nu avem infecţii asociate asistenţei medicale în Secţia de nou-născuţi. Autocontroalele s-au făcut în cadrul unui plan program pe care orice unitate sanitară este obligată să le facă şi să le aplice şi au rolul de a ne sensibiliza pe noi specialiştii despre posibilitatea apariţiei unor riscuri care pot declanşa fenomene epidemiologice nedorite. Descoperirea unor germeni ne-a făcut să luăm atitudine, dar ceea ce s-a descoperit la Maternitate este în cadrul normalului şi nu am ieşit cu nimic din tipar faţă de alte unităţi sanitare, ci chiar stăm mai bine ca alte unităţi sanitare. Avem o rată a infecţiilor asociate de 0,22 la sută dacă ne gândim că într-o secţie cu risc rata acceptată este între 2 şi 4 la sută. Pentru că încărcătura microbiană a fost mai mare pe fondul numărului mare de naşteri am impus realizarea unor dezinfecţii terminale în toate spaţiile acestui compartiment. Am impus un anume comportament în relaţia cu aparţinătorii care reprezintă un factor de risc major mai ales pentru nou născuţii. Am făcut faţă cu brio, încărcătura microbiană a fost eliminată, dar am impus un nou program de dezinfecţii terminale şi curente care presupun un alt ritm, mult mai alert, tocmai pentru a nu ne confrunta cu situaţii similare altor maternităţi din ţară”, a spus medicul epidemiolog Carmen Scîntei.
Pentru a afla în ce mod un astfel de document a apărut în spaţiul public managerul S.J.U. Buzău, Claudiu Damian a declarat că a declanşat o anchetă internă şi că va sesiza şi Poliţia pentru că nu consideră normal ca astfel de documente să apară în spaţiul public, creând panică în rândul pacienţilor.
„La nivelul unui spital există fel şi fel de documente cu regim special, cu coduri numerice personale, cu date despre pacient şi suferinţe ale acestuia şi nu vreau să mă gândesc că aceste date ar putea să apară în spaţiul public. Pentru aceasta vreau ca organele abilitate să facă anchetă şi voi sesiza Poliţia”, a declarat managerul Spitalului de Urgenţă Buzău, Claudiu Damian.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.