Corpul de control al premierului a declanşat o investigaţie cu privire la sponsorizările făcute de companiile farmaceutice către medici, a anunţat, duminică, la Digi 24, şeful Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea, care a catalogat drept "greşită" relaţia doctorului român cu marile companii farmaceutice, apreciind că adesea "medicul trece o linie în a discuta, în a sta foarte aproape de aceste companii".
Valentin Mircea a catalogat drept "greşită" relaţia medicului român cu marile companii farmaceutice, apreciind că adesea "medicul trece o linie în a discuta, în a sta foarte aproape de aceste companii din domeniu". El a atras atenţia că este vorba despre un fenomen larg, iar în prezent nu este cunoscut nici câte sponsorizări de acest gen s-au făcut.
"Nu avem acum o statistică, e un fenomen larg şi tocmai asta este şi problema. E firesc şi în orice industrie există colaborare între specialişti şi companiile implicate. E chiar benefic la un moment dat, poate fi încurajată cercetarea, învăţământul finanţat de companii care îşi doresc anumiţi specialişti pe o zonă, dar de aici până la a sponsoriza orice medic de familie sau farmacist dintr-un oraş micuţ să meargă la congrese peste mări şi ţări, lucrurile par să o fi luat razna”, a declarat Valentin Mircea.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a spus că sponsorizarea de către companiile farmaceutice a medicilor îi pune pe cei din urmă într-o situaţie de conflict de interes.
"E cel puţin conflict de interes. Adică nu poţi fi obiectiv ca medic, să prescrii cel mai bun medicament în momentul în care o companie farmaceutică ţi-a finanţat deplasarea la un congres, poate un studiu util în ansamblu, dar de ce tocmai acea companie farmaceutică?”, a afirmat şeful Corpului de control al premierului.
El a spus că, în opinia sa, pot fi găsite mecanisme alternative.
"În opinia mea, da. Se pot găsi mecanisme alternative. Companiile care doresc să sprijine medicii, cercetarea şi aceste obiective nobile pot să contribuie la un fond din care să fie apoi plătiţi cei care vor să meargă la congrese şi atunci să se elimine legătura directă dintre o anumită companie şi un anumit medic. Ar fi un mecanism. E o idee de a asigura că nu există un conflict de interese. Atunci când ai un fenomen atât de amplu şi pare evident că nu poţi să-l controlezi măcar de a fi sigur că ceea ce se plăteşte de acea companie e doar un ajutor şi atât. Atunci când nu poţi fi sigur ajungi la astfel de soluţii de a interzice complet şi ca să permiţi totuşi medicilor care nu au resurse să se informeze poate să contribuie statul. Nu ştiu dacă există fonduri în acest sens, dar pot contribui şi acele companii, dar în aceasta formulă”, a subliniat şeful Corpului de Control al Premierului.
El a mai spus că, în urma semnalelor din presă, Corpul de control al premierului a declanşat o investigaţie cu privire la sponsorizările făcute de companiile farmaceutice către medici: "Da, ascultăm şi ne uităm la semnalele din presă. Ne-am dat seama că poate fi ceva acolo când au apărut date despre neconcordanţele şi situaţia foarte neclară în care companiile din domeniu anunţau Agenţia Medicamentului cu privire la sponsorizări fiindcă în prezent în legislaţie asta e obligaţia minimală de a informa, de a anunţa, de a transparentiza acest fenomen”.
Sponsorizările primite de medici de la companiile farmaceutice fac şi obiectul unui dosar deschis de DNA.
La sfârşitul lunii mai, DNA arăta că, din februarie, sunt urmăriţi penal 77 de medici oncologi acuzaţi că în 2012, sub pretextul participării la un congres internaţional, au beneficiat de o vacanţă în India, plătită de o companie distribuitoare de medicamente, pentru ca ulterior doctorii să promoveze anumite produse.
Procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de 77 de medici specialişti oncologi, pentru luare de mită, iar în acelaşi dosar sunt urmăriţi penal o societate comercială având ca obiect de activitate servicii de import, distribuţie şi promovare a produselor farmaceutice, acuzată de dare de mită, în formă continuată (77 acte materiale) şi patru reprezentanţi cu funcţii de conducere în societatea respectivă, pentru aceleaşi fapte.
Surse judiciare declarau, în martie, pentru News.ro, că aproximativ 80 de medici sunt în atenţia procurorilor DNA, fiind suspectaţi că în anul 2012, aflaţi în India la un congres de oncologie, ar fi beneficiat de o excursie costisitoare în Nepal, plătită de o companie distribuitoare de medicamente. Medicii sunt de la Institutul Oncologic Bucureşti şi de la secţii de oncologie ale unor spitale din Capitală şi din alte oraşe.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.