Cei trei copii internaţi la Spitalul "Marie Curie" din Capital au forme severe de sindrom hemolitic uremic şi au nevoie de dializă peritoneală, a declarat, vineri, şeful Secţiei de Nefrologie a unităţii sanitare, dr. Mihaela Bălgrădean.
Medicul a precizat că toţi cei trei copii, doi din Craiova şi unul din Bucureşti, sunt în prezent internaţi în Secţia de nefrologie a spitalului.
“Copilul din Bucureşti prezintă o formă de anemie severă. Începând de la 48 de ore se deteriorează funcţia renală, motiv pentru care, devenind anuric, astăzi are şi el nevoie de dializă peritoneală. Practic, toţi aceşti trei copii au forme severe de SHU, necesită terapie de supleare renală, în sensul dializei peritoneale”, a spus Bălgrădean.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Fetiţa care a fost ultima internată şi este de trei zile la Spitalul “Marie Curie” are manifestări neurologice de tip convulsive, pentru care are nevoie de un tratament de susţinere.
“Cel mai mic dintre ei, copilul din Bucureşti, are opt luni, cel mai mare este tot un băieţel, are un an şi opt luni, iar celălalt are un an şi trei luni. Băieţelul de opt luni este internat de aproximativ două săptămâni. La el, boala a debutat puţin mai particular, cu această formă de anemie severă şi cu vărsături. Nu a fost un debut foarte tipic, se pare că el abia acum îşi manifestă boala, aşa cum o ştim noi, cu toate laturile ei, inclusiv insuficienţa renală acută. Acum are şi insuficienţă renală”, a precizat Bălgrădean.
Medicul a explicat că insuficienţa renală este cauzată de toxine extrem de invazive care se găsesc la nivelul bacteriei escherichia coli.
“De altfel, toţi aceşti copii au verotoxină pozitivă, adică toxina din E. Coli este prezentă în scaunul lor. Nu s-a tipizat încă, există sub formă de verotoxină 1 şi 2. În cazul unuia dintre pacienţi, această toxină a fost depistată şi la mamă”, a precizat Bălgrădean.
Ea a mai spus că sursele infecţiei sunt produsele animale, printre care lapte, carne, dar şi apă, legume şi fructe.
“Poate să fie de vină orice produs care creşte pe sol, având în vedere că acest tip de bacterie se găseşte în materiile fecale ale animalelor cornute. Păsări domestice, sălbatice şi muştele sunt vectori care pot transporta această bacterie, deci această toxină”, a precizat Bălgrădean.
Medicul a mai spus că, în acest an, la Spitalul “Marie Curie” au fost îngrijiţi în total 35 de copii cu SHU, după cei 24 de copii din primăvara anului, alţi nouă fiind internaţi cu sindrom hemolitic uremic, pe parcursul verii şi cei trei aduşi recent în unitatea sanitară.
“De la măsurile de igienă pleacă totul. Este vorba de igiena mâinilor, de igiena alimentelor care se administrează acestor copii, spălatul cu atenţie al legumelor şi fructelor, spălatul cărnii şi preparării ei adecvate la temperaturi adecvate, adică bine fiartă. Carnea de vită trebuie să fie foarte bine fiartă. Separararea alimentelor crude de cele preparate, respectiv tocătoarele trebuie să fie separate atunci când preparăm carnea crudă. Să avem grijă şi cu ouăle, pentru că şi ele trebuie spălate înainte de a fi folosite”, a precizat medicul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.