Doctorul Mihaela Bălgrădean de la Spitalul de Copii "Marie Curie" spune că bebeluşii cu sindrom hemolitic uremic internaţi vineri au mâncat supă cu carne şi respectiv sarmale, mâncăruri interzise pentru vârsta lor. Unul dintre copii este în stare gravă, pe dializă şi a făcut transfuzii de sânge, iar starea celuilalt evoluează favorabil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cei doi bebeluşi din Feteşti, judeţul Ialomiţa, internaţi vineri la Spitalul de Copii "Marie Curie" sunt în stare stabilă, însă în continuare gravă. Este vorba despre un băieţel de şase luni şi o fetiţă de şapte luni. Amândoi au contractat o formă a bacteriei Escherichia Coli (E. Coli) care elimină toxină şi determină în organism o cascadă de evenimente extrem de nefavorabile, a spus dr. Mihaela Bălgrădean, şeful secţiei de Nefrologie-Dializă.

Fetiţa de şapte luni este în starea cea mai gravă, este în continuare dializată, iar sâmbătă i s-au făcut transfuzii de sânge. Medicii de la "Marie Curie" spun că tratamentul va fi unul de lungă durată.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Cei doi copii au şase şi respectiv şapte luni. Este vorba despre un băieţel şi o fetiţă. Fiecare dintre ei a consumat, într-un fel, carne. Primul dintre ei a primit supă, iar al doilea, sarmale. Pentru că, nu-i aşa, copilul, la şapte luni, trebuie să guste”, a spus, pe un ton ironic, dr. Mihaela Bălgrădean

Medicii spun că oricât de diversificat ar fi meniul bebeluşului, carnea este interzisă pentru copii atât de mici.

„Este foarte grav că un copil de şapte luni primeşte carne. În nicio diversificare, la un copil de şapte luni, carnea nu figurează ca aliment. Putea să provină de oriunde. Nu trebuia să o primească. Nu trebuia să i se dea acestui copil carne (...) Cel care a primit supă, băieţelul de şase luni, evoluează bine, nu are nevoie de dializă. Sigur, a avut nevoie de transfuzii de sânge, de alte medicaţii, de perfuzii. În schimb, cel de-al doilea este foarte grav. A venit foarte grav, a avut nevoie de instituirea unei proceduri de dializă în cursul zilei de ieri. Este stabilizat din punct de vedere hemodinamic, însă drumul este lung de-acum încolo”, a mai declarat dr. Mihaela Bălgrădean.

La Spitalul “Marie Curie” mai este internat, din 24 februarie, băieţelul din Mioveni care a avut şi complicaţii neurologice. Acesta este în secţia de Nefrologie şi de vineri nu mai face dializă peritoneală.

Din 29 ianuarie până în seara de 10 februarie au fost transferaţi la Spitalul ”Marie Curie” 12 copii, majoritatea din Argeş, cu sindrom hemolitic uremic. Dintre aceştia, trei fetiţe din Argeş au murit în spital, pe 4, 15 şi 16 februarie.

Alţi copii au ajuns la Marie Curie” după transferul de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti, unde au fost trataţi pentru infecţii digestive, dar starea lor s-a agravat şi, din cauza sindromului hemolitic-uremic, au avut nevoie de dializă şi unii de intubare şi ventilare mecanică.

Cauza îmbolnăvirii copiilor din judeţul Argeş care au dezvoltat sindrom hemolitic-uremic este o tulpină de E.coli, a anunţat, în 25 februarie, ministrul Sănătăţii. Cauza a fost identificată în urma anchetei făcute de către specialiştii de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, împreună cu experţii români. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.