Judeţul Buzău a primit joi vizita evaluatorilor UNESCO care vor întocmi un raport despre Geoparcul ”Ţinutul Buzăului", în urma dosarului depus pentru ca domeniul să fie acceptat în reţeaua geoparcurilor globale.
Doi evaluatori UNESCO, Margaretha Roelfs din Olanda şi Ilias Valiakos din Grecia, s-au întâlnit, joi, la sediul Consiliului Judeţean Buzău, cu echipa Asociaţiei ”Ţinutul Buzăului", cu preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, şi cu primarii celor 18 localităţi care fac parte din teritoriul geoparcului înaintea vizitei pe care urmează să o facă în mai multe puncte din judeţ.
Specialiştii trebuie să întocmească un raport în urma căruia board-ul UNESCO să decidă dacă va include sau nu Geoparcul ”Ţinutul Buzăului" în cadrul reţelei Geoparcurilor Globale UNESCO.
Petre Emanoil Neagu a transmis evaluatorilor că este cea mai importantă zi din cariera sa de preşedinte al CJ Buzău şi a făcut apel la toţi cei implicaţi să facă tot ce le stă în putinţă pentru a obţine titlul.
”Cred că astăzi este cea mai importantă zi din cariera mea de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău. Stând aici şi ascultându-l pe Răzvan Popa, preşedintele Asociaţiei „Ţinutul Buzăului" mi-am dat seama că este cel mai bun ambasador al judeţului care de 14 munceşte pentru a putea realiza acest vis. De aceea, fac apel la dumneavoastră toţi primarii celor 18 UAT-uri ce intra în componenţa Ţinutului Buzăului să facem un efort şi să urcăm în acest tren care în aceste zile opreşte la Buzău. Cu siguranţă vor mai fi şi alte trenuri însă pentru dezvoltarea noastră este foarte important să urcăm în acest tren", a declarat Neagu.
La rândul său, Ilias VIliakos a spus că se bucură că vede atâţia oameni adunaţi la aceeaşi masă pentru că asta înseamnă, în opinia sa, că au înţeles importanţa momentului şi, mai ales, că au înţeles că geoparcul nu este atât despre roci, cât este despre oamenii care locuiesc în interiorul acestui areal.
”Mulţumesc tuturor că sunteţi aici, mulţumesc echipei Ţinutului Buzăului care a muncit ca să devină parte a geoparcurilor UNESCO. Este extraordinar că suntem toţi aici şi încercăm să muncim, să ne promovăm teritoriile împreună. Teritoriile au nevoie de acest concept pentru a se dezvolta. Vin dintr-un geoparc din Grecia care s-a dezvoltat astfel după ce a fost acreditat de UNESCO în 2015. Noi suntem aici pentru că aţi aplicat pentru a fi acredaţi ca şi geoparc global... Aţi depus un dosar la UNESCO. Noi venim şi facem verificări în urma cărora scriem un raport iar pe baza acelui raport board-ul UNESCO decide dacă va acredita sau nu Ţinutul Buzăului ca şi Geoparc Global”, a spus Viliakos.
El a continuat: „Pentru noi are o mare importanţă să vedem toţi primarii celor 18 localităţi adunaţi aici şi pe preşedintele Consiliului Judeţean pentru că înseamnă că au înţeles despre ce este vorba. Pentru că trebuie să vă spun că geoparcul nu este despre roci, ci este în mare parte despre oameni. Ceea ce am văzut în hârtii este foarte promiţător şi sunt sigur că vom găsi în zilele următoare multe lucruri foarte interesante la vizita în teren. Vă urez succes în această călătorie, iar dacă vă fi un succes vă anunţ că nu va fi un sfârşit, ci este abia un început al colaborărilor de succes pentru că acreditarea este doar pentru 4 ani, iar după aceşti patru ani va trebui să fiţi reevaluaţi".
Pentru cei doi evaluatori UNESCO împreună cu echipa Asociaţiei Ţinutul Buzăului urmează trei zile de colindat meleagurile buzoiene.
Programul cuprinde vizite la obiective turistice importante precum Vulcanii Noroioşi, Trovanţii de la Ulmet, muntele de sare de la Meledic, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi sau Aşezările rupestre de la Aluniş.
Vizita celor doi evaluatori se va încheia duminică.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.