Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătăţii, a fost înlocuită la conducerea Spitalului Judeţean din Baia Mare cu Alexandru Oros, ca manager interimar. Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, afirmă, într-o scrisoare deschisă trimisă ministrului Sănătăţii, că numirea liberalului Alexandru Oros în această funcţie "nu se poate explica decât prin jocurile de putere ale unor oameni iresponsabili". El arată că Oros a fost manager al Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei, unitate medicală amendată de DSP în 2016, "motivaţia pe scurt fiind aceea că unitatea medicală nu a utilizat deloc biocide şi că deşeurile medicale periculoase au fost depozitate în condiţii improprii".
Şeful CJ Maramureş, Gabriel Zetea, i-a trimis o scrisoare deschisă ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, după ce George-Alexandru Oros a fost numit manager interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" din Baia Mare, "pe perioada suspendării de drept a contractului de management al doamnei manager Sorina Pintea".
"În plină criză de sanatate publică, aţi numit la conducerea Spitalului Judeţean ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare o persoană care nu are nimic în comun cu actul medical, care nu cunoaşte acest spital şi care nu are competenţa şi experienţa de a gestiona această situaţie de criză", afirmă Zetea.
El arată că i-a propus, joi, ministrului Sănătăţii, numirea ca manager interimar a dr. Vasile-Ioan Pop, care este director medical al unităţii sanitare din anul 2013, a condus spitalul de fiecare dată când managerul în funcţie a lipsit (chiar şi în cei aproape doi ani de zile în care Sorina Pintea a ocupat funcţia de ministru al Sănătăţii), "iar în ultima lună şi jumătate, dr. Vasile-Ioan Pop a gestionat cu mult profesionalism atât partea medicală, cât şi partea de management a Spitalului Judeţean din Baia Mare".
"Prin contrast, numirea liberalului Alexandru Oros în funcţia de nou manager al Spitalului Judeţean Baia Mare nu se poate explica decât prin jocurile de putere ale unor oameni iresponsabili. Domnul Oros nu are legătură cu activitatea medicală, nu a activat în domeniu din anul 2016, când şi-a finalizat în condiţii controversate mandatul de manager al Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei. Controalele efectuate de Ministerul Sănătăţii în anul 2014, în unitatea pe care Alexandru Oros o conducea de un an de zile, au scos la iveală deficienţe majore de administrare, spitalul din Sighet riscând, la acel moment, să fie retrogradat la un spital de nivelul V. Doi ani mai târziu, în mai 2016, controlul realizat de DSP Maramureş s-a soldat cu amenzi în sumă de 10.000 de lei pentru Spitalul Municipal Sighet, motivaţia pe scurt fiind aceea că unitatea medicală nu a utilizat deloc biocide şi că deşeurile medicale periculoase au fost depozitate în condiţii improprii, amendă care nu a fost contestată", susţine Gabriel Zetea.
El susţine că, în schimb, Spitalul Judeţean a ajuns, sub conducerea medicală a dr. Vasile-Ioan Pop, în anul 2015, în topul spitalelor publice din ţară în ceea ce priveşte condiţiile de cazare oferite pacienţilor, în urma acreditării CONAS.
"Baia Mare nu a devenit o a doua ”Suceava”, tocmai datorită unor măsuri preventive şi a organizării extrem de eficiente. Nu este momentul pentru jocuri politice, cred în competenţa dovedită a profesioniştilor!", consideră Zetea.
El spune că, în calitatea de preşedinte al CJ Maramureş, a susţinut atât Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi a luat măsuri de protejare a cetăţenilor, chiar înainte ca acestea să fie impuse la nivel naţional, dar şi Ministerul Sănătăţii şi efortul naţional de testare a populaţiei prin finanţarea în judeţul Maramureş a trei laboratoare de biologie moleculară şi testare Covid-19, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii a trimis doar 50 de măşti FFP2 către spitalul care are 2.000 de angajaţi.
"Vă cer să vă reconsideraţi poziţia privind numirea lui Alexandru Oros în funcţia de manager-interimar al celui mai important spital din Maramureş, care deserveşte pacienţi din toată regiunea de Nord-Vest şi să luaţi act de solicitarea Consiliului Judeţean Maramureş, ca Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare să fie condus, în continuare, de dr. Vasile-Ioan Pop. Înainte de a vă acuza de rea-intenţie, prefer să cred că sunteţi doar greşit informat de colegii din jurul dumneavoastră. Vă rugăm să lăsaţi judeţul Maramureş şi Spitalul Judeţean din Baia Mare să se managerieze la nivel local, aşa cum a făcut-o şi până în prezent", mai arată Zetea în scrisoare.
Sorina Pintea a anunţat, miercuri, că îşi retrage demisia din funcţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" din Baia Mare. Ea urma să fie înlocuită însă, pe durata incapacităţii temporare de muncă, de directorul medical Vasile Pop.
Pintea a fost reţinută de DNA la sfârşitul lunii februarie, fiind acuzată de luare de mită în formă continuată pentru că ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, în două tranşe, sumele de 10.000 de euro şi 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică ce avea ca obiect “proiectarea şi executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară şi toracică şi spaţii adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.
Pe durata arestului, ea a necesitat în mai multe rânduri îngrijiri medicale din cauza bolii autoimuine de care suferă. Ulterior, ea a fost plasată sub control judiciar.
Premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, în debutul şedinţei de guvern de joi, să o demită pe Sorina Pintea.
“Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş a pus în funcţie o directoare la Spitalul Judeţean. Solicitarea mea e să uzaţi de prerogativele pe care le-aţi dobândit prin ordonanţa de urgenţă adoptată în baza decretului privind instituirea stării de urgenţă şi să demiteţi, dacă este adevărat că acest lucru s-a petrecut, să demiteţi vechiul director care a revenit asupra deciziei şi care, din câte am înţeles, s-a numit pe sine director medical în Spitalul Judeţean”, i-a transmis premierul Ludovic Orban ministrul Sănătăţii, la începutul şedinţei de Guvern.
Ministrul Nelu Tătaru a răspuns: “Am luat legătura în Maramureş şi pregătim procedurile”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.