Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, mari seară, referitor la deschiderea şcolilor, că riscul nu poate fi complet eliminat, dar specialiştii au apreciat că acesta poate fi gestionat. În cazul în care situaţia epidemiologică se va schimba, Cîmpeanu afirmă că nu va exista nicio ezitare ca şcolile să fie din nou închise. Ministrul a explicat şi când se va suspenda activitatea unei clase sau a unei şcoli.
”Au fost puse laolaltă realităţile din educaţie şi realităţile din domeniul sanitar. Ştim că riscul nu poate fi eliminat complet, din perspectivă sanitară, epidemiologică, cei cu competenţă în domeniul sanitar au concluzionat că acest risc poate fi gestionat, că nu am avut creşteri semnificative. O consecinţă sunt măsurile pe care România le-a luat şi suntem astăzi în situaţia în care în consens a fost luată decizia că putem să ne asumăm acest risc, de deschidere a şcolilor, el fiind gestionabil, spun experţii din sănătate”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Antena 3, marţi seară.
Ministrul Educaţiei a adăugat că nu au existat argumente împotriva redeschiderii unităţilor de învăţământ.
”Fiind o analiză responsabilă, bineînţeles că a presupus prezentarea unor argumente. Nu (au existat argumente împotrivă), practic în unanimitate s-a stabilit că este bine ca şcolile să fie deschise, clar”, a declarat Cîmpeanu.
În şedinţa de la Cotroceni s-a prezentat şi situaţia din Europa, a mai precizat ministrul, în care doar trei state au şcolile parţial închise.
”S-a prezentat şi situaţia din Europa în care doar trei state au grădiniţele şi învăţământul primar închise. M-am ocupat personal şi vă voi pune la dispoziţie situaţia din fiecare stat european, cu ce este deschis în cele mai multe sunt deschise doar grădiniţele, învăţământul primar şi clasele terminale, dar după cum sunt şi state în care şcolile sunt deschise integral. Sunt state cu o situaţie epidemiologică mai gravă decât a României şi totuşi au şcolile deschise”, a mai declarat Cîmpeanu.
Ministrul a precizat că, dacă situaţia epidemiologică se va schimba, nu va exista nicio ezitare ca şcolile să fie închise din nou: ”A fost luat în considerare şi acest scenariu. Nu va exista vreo ezitare, în interesul stării de sănătate, dacă situaţia epidemiologică ne va obliga la acest lucru să o facem. Însă tot experţii în sănătate au spus că suntem pe un trend care nu generează îngrijorări în această perspectivă, cel puţin nu generează îngrijorări imediate”.
Ministrul Educaţiei a arătat că în România doar o singură localitate, din judeţul Botoşani, se află în carantină.
De asemenea, el a explicat şi ce se întâmplă dacă vor apărea cazuri de infecţii cu COVID-19, în şcoli.
Astfel, dacă un profesor de gimnaziu sau de liceu se îmbolnăveşte, acesta ar putea fi înlocuit, însă dacă este vorba de un învăţător sau educator, atunci întreaga clasă va trece în online, învăţătorul fiind mai greu de înlocuit. Totodată, dacă există vreun profesor cu vulnerabilităţi cronice, atunci orarul poate fi construit de aşa natură încât orele profesorului respectiv să aibă loc într-o anumită zi a săptămânii în care elevii să urmeze cursuri online.
În cazul în care într-o clasă apar două îmbolnăviri în rândul elevilor, atunci clasa îşi va suspenda activitatea şi va trece la cursuri online, iar dacă apare un singur caz, atunci întreaga clasă este testată, dar nu se suspendă cursurile cu prezenţa fizică.
Dacă sunt mai multe clase într-o şcoală în care apar mai mult de două cazuri pe clasă, atunci se suspendă activitatea în acea şcoală, la fel şi dacă apar două cazuri de îmbolnăvire la profesori, şcoala va susţine cursuri online.
Aceste detalii urmează a fi cuprinse în ordinul comun la care lucrează Ministerul Sănătăţii şi Ministerul educaţiei şi care ar trebui să apară miercuri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.