Unul din doi angajaţi români care au copii lucrează în continuare cu greu de acasă, arată un sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs, potrivit căruia aproape 40% dintre angajaţi susţin că angajatorul se arată deranjat când solicită două ore libere în timpul programului pentru a se ocupa de copii.
"Aproape jumătate (46,4%) dintre angajaţii care împart biroul de acasă cu copiii lor recunosc că le este greu să îşi organizeze eficient activitatea în condiţiile în care trebuie să se ocupe, pe lângă sarcinile de serviciu, şi de solicitările copiilor", arată un sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs.
Astfel, doi din cinci respondenţi şi-ar dori să poată lucra de acasă însă cu un program flexibil, astfel încât să se poată ocupa şi de cei mici cât timp creşele şi şcolile sunt închise.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Cu toate acestea, nu toţi au susţinerea angajatorului să-şi organizeze timpul şi sarcinile de lucru în funcţie de situaţia personală. Aproape 40% dintre angajaţii care au participat la sondajul BestJobs susţin că angajatorul se arată deranjat când solicită două ore libere în timpul programului pentru a se ocupa de copii, dar le acordă totuşi timpul necesar, în timp ce 28,6% se plâng că angajatorul nu le permite deloc acest lucru", mai arată compania.
Chiar dacă lucrează de acasă, un sfert dintre angajaţi spun că ajung să aloce mai mult de opt ore pe zi activităţii profesionale, mai ales că sunt adesea întrerupţi de copii. În aceste condiţii, cei mai mulţi dintre ei spun că, atunci când nu pot acorda atenţie celor mici, îi lasă să-şi ocupe singuri timpul (53,6%) sau cer ajutorul bunicilor sau al altor rude (28,6%) şi numai 18% sunt ajutaţi de celălalt părinte.
Majoritatea părinţilor (71,4%) reuşeşte să aloce mai puţin de patru ore pe zi copiilor pentru toate activităţile pe care le desfăşoară împreună cu ei, însă 18% spun că depăşesc 8 ore, în condiţiile în care situaţia profesională le permite acest lucru. Cea mai mare parte din timpul petrecut împreună este alocat temelor (43%), care sunt urmate de joacă (21,4%) şi diverse activităţi extraşcolare (18%).
De altfel, activităţile şcolare le consumă părinţilor mai mult de două ore zilnic (57,1%), mai ales că învăţământul online este considerat ineficient, după cum afirmă 28,6% dintre respondenţi. Nici copiilor nu le place prea mult şcoala online, dar s-au adaptat (50%), în timp ce 21,4% nu s-au adaptat deloc şi lucrează cu dificultate. Doar 28,6% dintre părinţii respondenţi afirmă că cei mici s-au reacţionează destul de bine la cursurile online.
În cele mai multe cazuri, atunci când urmează cursurile online, copiii folosesc laptopul familiei (67,9%), dar sunt şi situaţii în care este folosit un dispozitiv de serviciu al unui membru al familiei, pus la dispoziţie temporar pentru activitatea de învăţare în detrimentul activităţii de serviciu (3,6%).
Anul acesta, cei mai mulţi dintre salariaţii care au copii spun că vor sărbători ziua de 1 iunie cu o ieşire în jurul locuinţei (46,4%), în casă, prin diverse activităţi distractive (17,9%), sau în parc (17,9%).
Sondajul a fost efectuat în perioada 5-25 mai 2020, pe un eşantion de 862 de utilizatori de internet din România.
BestJobs este una dintre cele mai mari platforme de recrutare online din România, cu un număr de peste 2,5 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii şi peste 25.000 de joburi active în orice moment, atât în ţară, cât şi în străinătate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.