Federaţia Solidaritatea Sanitară a transmis, marţi, o reacţie ca urmare a noilor decizii ale şefului DSU care vizează sistemul medical, cerând ca restricţiile impuse lucrătorilor să fie compensate de acordarea altor drepturi salariale. Sindicaliştii cer o întâlnire preşedintelui Klaus Iohannis.
”În această stare de haos politic, sistemul public de sănătate este „o armată" care continuă, disciplinată, lupta împotriva pandemiei, lucrătorii din sănătate suportând acum costurile unei strategii politice inadecvate de prevenire a infectărilor. Restricţiile unor libertăţi pe care le suportă profesioniştii din sănătate în această perioadă (unul dintre exemple fiind suspendarea dreptului la concediul de odihnă), introduse în interesul apărării sănătăţii publice, trebuie compensate prin acordarea altor drepturi legale. Ansamblul poverilor aşezate pe umerii lucrătorilor din sănătate justifică solicitarea de sprijin adresată decidenţilor”, a transmis, marţi, Federaţia Solidaritatea Sanitară.
Sndicaliştii afirmă că sunt nevoiţi să-şi desfăşoare activitatea cu sporurile îngheţate la nivelul anului 2018 şi cu drepturile aferente salariului de bază congelate la nivelul anului 2020.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Acordarea tuturor drepturilor salariale legale este o formă de sprijin şi, simultan, de recunoaştere a eforturilor şi sacrificiilor acestor profesionişti”, au mai transmis sindicaliştii.
Solicitarea Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară" vizează acordarea de urgenţă a salariului de bază prevăzută de legea 153/2017 la nivelul anului 2022 şi raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază aflat în plată.
”Avem în vedere faptul că declaraţiile guvernanţilor privind intenţia de reducere a contribuţiilor la sănătate indică existenţa resurselor financiare necesare pentru plata acestor drepturi legale ale profesioniştilor din sănătate. Federaţia „Solidaritatea Sanitară" solicită public Preşedintelui României, în calitate de girant al guvernării şi gestionar al acestei crize, organizarea unei întâlniri pentru identificarea soluţiilor rapide pentru acordarea acestor drepturi legale şi stabilirea formelor de sprijin adiţional de care au nevoie profesioniştii din sănătate în această perioadă”, au mai transmis sindicaliştii.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a emis, luni, patru ordine care vizează gestionarea eficientă a pandemiei, între acestea fiind posibilitatea suspendării tuturor concediilor în unităţile unde acest lucru se impune. De asemenea, s-a decis dislocarea de personal suplimentar către Ambulanţa Bucureşti şi amânarea probelor practice ale rezidenţilor din anul V la specializarea Medicină de urgenţă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.