Tetarom SA, societatea care administrează parcurilie industriale în judeţul Cluj, a inaugurat, marţi, primul incubator digital din România, în urma unei investiţii de 500.000 în cadrul Parcului Ştiinţific Tetapolis, incubatorul având menirea de a ajuta companiile să dezvolte prototipuri care apoi să ajungă pe piaţa IT şi nu numai.
Incubatorul digital ocupă, în prezent, o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi în clădirea A1 a parcului TETAROM, pe trei niveluri. Aici funcţionează şi laboratorul de fabricare (Fab Lab), dotat cu utilaje în valoare de 500.000 de euro, care ajută companiile incubate să dezvolte prototipurile produselor pe care vor să le lanseze pe piaţă.
"Cele patru echipe incubate în urma hackaton-ului organizat anul trecut în cadrul TechFest lucrează aici din luna martie. Braintronix este o echipă de români care locuiau în Franţa şi au revenit în ţară tocmai pentru a fi incubaţi în parcul ştiinţific şi tehnologic, unde au intrat deja în producţie specializată în livrarea de roboţi programaţi cu inteligenţă artificială. Telios dezvoltă un proiect de telemedicină generală implementat iniţial pentru SUA şi care a reuşit să reducă cu 90% incidenţa apelurilor la Urgenţă în statul California. Medicul neurolog Bogdan Florea, care a descoperit activitatea creierului când se credea că este în moarte cerebrală, vrea să realizeze în incubatorul digital prototipul unui aparat EEG care să poată citi această a şasea stare. Echipa Pony Car Sharing a produs şi a instalat pe maşinile lor o cutie neagră care colectează toate datele din trafic în cadrul unui proiect IoT (internet of things) ”, a mai declarat Viorel Găvrea, directorul TETAROM.
Potrivit directorului, incubatorul digital va permite trecerea la incubatorul virtual, pentru susţinerea unor start-up-uri din lumea virtuală, costurile de funcţionare urmând să fie mult reduse.
TETAPOLIS este primul parc ştiintific şi tehnologic din Transilvania, lansat în noiembrie 2016, în cadrul festivalului de tehnologie TechFest. Este un proiect de anvergură, cu o finanţare de 60 de milioane de euro din fonduri europene. Proiectul TETAPOLIS include birouri şi laboratoare de cercetare, structuri complete de incubare, săli de conferinţe, spaţii expoziţionale, parking şi construcţii dedicate activităţilor sportive şi de relaxare şi urmăreşte să devină un hotspot al regiunii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.