Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) reclamă folosirea frauduloasă a însemnelor unor instituţii şi a unor imagini reprezentative pentru medicii de familie în pliantele antivaccinare distribuite în ultima perioadă şi consideră că "s-a depăşit de mult limita responsabilităţii civice" prin promovarea unor mesaje antivaccinare. De asemenea, medicul de familie a cărui imagine a fost folosită în campanie spune că va sesiza organele abilitate privind utilizarea imaginii sale în mod ilegal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) atrage atenţia asupra faptului că în ultimele zile au fost distribuite în România materiale care conţin mesaje anti-vaccinare asociate fraudulos cu siglele Ministerului Sănătăţii, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi UNICEF. În plus, sunt folosite, tot în mod fraudulos, imaginea unui medic de familie membru al societăţii, precum şi cea a unui copil, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de SNMF.

"SNMF consideră că s-a depăşit de mult limita responsabilităţii civice din partea unor organizaţii sau persoane prin promovarea unor mesaje anti-vaccin şi anti-vaccinare. De data aceasta constatăm încălcarea legislaţiei în vigoare prin folosirea frauduloasă a însemnelor unor instituţii, a unor imagini reprezentative pentru medicii de familie şi prin falsificarea unor mesaje. Medicii de familie sunt profesioniştii din sănătate care sunt expuşi frecvent acestui tip de manipulare. Atragem atenţia că o astfel de atitudine iresponsabilă poate avea efecte dramatice, mergând până la pierderea de vieţi", scrie în comunicat.

Conform sursei citate, SNMF solicită organelor în drept să ia atitudine şi să sancţioneze gestul de comunicare falsă şi frauduloasă.

"Reamintim că vaccinarea reprezintă o măsură profilactică sigură şi eficientă cu rezultate incontestabile de-a lungul timpului (de peste 200 de ani) în prevenirea unor boli grave, a complicaţiilor acestora sau a deceselor. SNMF consideră că este inacceptabil să asistăm la pierderi de vieţi omeneşti, decese care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare", se mai arată în comunicat.

La rândul său, medicul de familie care apare pe afişul campaniei de vaccinare împotriva rujeolei, Daniela Ştefănescu, a scris, într-o postare pe Facebook, că va sesiza autorităţile privind utilizarea imaginii sale în mod ilegal.

"Sunt un medic de familie cu o experienţă de peste 30 de ani în îngrijirea copiilor. Am crescut câteva generaţii de copii, asfel încât astăzi am în îngrijire copiii celor pe care i-am vaccinat, tratat şi crescut la început de carieră. Cred în vaccinare şi sunt conştientă că prin vaccinare am salvat zeci de vieţi ale micilor mei pacienţi, care altfel ar fi fost condamnaţi să se imbolnavească de boli grave ce pot fi prevenite prin intermediul vaccinurilor", scrie Daniela Ştefănescu.

Medicul adaugă că, în urmă cu doi ani, a acceptat să participe la o campanie OMS / UNICEF, dându-şi acordul pentru folosirea unor imagini din activitatea de vaccinare de la cabinetul tău.

"Constat cu stupoare că astăzi imaginea mea din campania OMS apare fără acordul meu, pe reţelele de socializare, într-un mesaj anti vaccinare, care este distribuit sub formă de pliant în cutiile poştale ale cetăţenilor. Voi sesiza organele abilitate privind utilizarea imaginii mele în mod ilegal", afirmă ea.

Pliante antivaccinare cu mesaje precum "Vaccinul ROR conţine celule de fetuşi avortaţi", "Pesticide în vaccinuri" şi "Vaccinul îţi poate distruge copilul pentru întreaga viaţă" au fost distribuite, în ultima perioadă, în cutii poştale din Capitală şi pe reţele de socializare. Acestea au siglele Ministerului Sănătăţii, UNICEF şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), iar cel cu mesajul "Vaccinul ROR conţine celule de fetuşi avortaţi" copiază şi fotografia din afişele privind vaccinarea împotriva rujeolei.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat că vaccinurile utilizate în România sunt sigure şi eficace, fiind verificate după cele mai înalte standarde de calitate existente în lume.

"Ministerul Sănătăţii se delimitează ferm de campania de dezinformare şi manipulare referitoare la ineficienţa şi riscurile vaccinării, apărută în spaţiul public, pe reţelele de socializare sau prin materiale tipărite, distribuite în zone aglomerate sau în cutiile poştale", se arăta într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de MS.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au menţionat că autorii campaniei iniţiate împotriva vaccinării utilizează fără aprobarea MS sau a partenerilor săi identitatea vizuală a campaniei, precum însemnele oficiale ale instituţiilor partenere, iar materialele conţin informaţii false care pot induce în eroare părinţii şi pot pune în pericol sănătatea populaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.