Sindicatul Naţional Sport şi Tineret solicită închiderea imediată a taberelor din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, reprogramarea seriilor de copii şi tineri până la modificarea Legii zilierilor şi rezolvarea problemelor privind condiţiile de cazare şi deficitul de personal din unităţile MTS.
"Având în vedere: 1. numărul insuficient de salariaţi din tabere, centre de agrement, unităţi de cazare şi alte unităţi MTS, unde seriile de 50 de locuri sunt asigurate de un singur angajat, iar în altele, pentru 120 de locuri muncesc 4 salariaţi, 2. condiţiile de cazare şi lipsa investiţiilor, 3. imposibilitatea externalizării serviciilor din cauza diminuării drastice a bugetelor, 4. munca inumană la care sunt supuşi salariaţii prin supraîncărcarea cu sarcini, mulţi angajaţi desfăşurând activităţi multiple, aceeaşi persoana fiind în acelaşi timp: bucătar, ospătar, recepţioner, administrator, magazioner, mecanic, femeie de serviciu, încărcător-descărcător, electrician, fochist, muncitor, şofer, ş.a, 5. incapacitatea conducerii ministerului, care nu a reuşit să obţină avizele necesare în timp util, pentru modificarea Legii zilierilor, SNST cere MTS-ului să amâne deschiderea taberelor şi să anunţe organizatorii cu privire la reprogramarea seriilor, până la remedierea tuturor problemelor existente", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de reprezentanţii Sindicatului.
Potrivit sursei citate, nepăsarea ministerului faţă de semnalele de alarmă venite din partea sindicatului şi a unităţilor subordonate şi mimarea dialogului social au determinat ca bazele de agrement în care sunt organizate tabere să intre în incapacitate funcţională din cauza lipsei de personal. Aceeaşi situaţie este semnalată şi de unele dintre Complexurile Sportive Naţionale, dar şi de alte unităţi, care cu greu pot face faţă cerinţelor sportivilor aflaţi în cantonament.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"În lipsa alternativelor ce ar putea suplini munca zilierilor, s-a legalizat munca forţată a angajaţilor existenţi, care sunt nevoiţi să muncească de zece ori mai mult, să facă de toate, indiferent de fişa postului şi de programul de lucru. Drepturile salariale pentru orele suplimentare şi pentru munca în zilele de repaus nu pot fi asigurate, nu se pot acorda libere în termenul legal, iar dacă s-ar organiza concurs pentru posturile vacante, nu se va înghesui nimeni pe salariul de 1.500 lei", mai spun sindicaliştii.
Ei susţin că au crescut nejustificat de mult cheltuielile de funcţionare, sume importante din buget fiind direcţionate către servicii de curăţenie şi de alimentaţie.
"Modificarea Legii zilierilor în sensul excluderii unităţilor subordonate MTS din lista celor care puteau utiliza forţă de muncă în regim zilier a fost făcută prin OUG nr.114/2018. Încă de la intrarea în vigoare a actului normativ, SNST a arătat MTS-ului că eliminarea zilierilor (pe fondul deficitului de personal din domeniu) va duce la blocarea activităţii din tabere, dar ministerul a ignorat solicitările sindicatului", se mai arată în comunicat.
Conform sursei citate, în adunarea generală a SNST, care a avut loc la MTS, în 7 mai, conducerea ministerului nu a reuşit să răspundă liderilor care au cerut detalii privind soluţionarea problemei deficitului de personal din tabere, centre de agrement şi celelalte unităţi din subordinea MTS.
"SNST solicită sprijinul Guvernului pentru deblocarea situaţiei. Conducerea MTS nu poate gestiona această problemă, nu reuşeşte să găsească soluţii şi este nevoie de o intervenţie de la nivelul executivului. Vacanţa începe în două zile, seriile sunt programate să înceapă imediat, iar copiii nu pot fi primiţi în condiţiile existente", mai spun reprezentanţii sindicatului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.