Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) au mers, vineri dimineaţă, la Ministerul Justiţiei, cu aceleaşi revendicări privind în special condiţiile de lucru din penitenciare, liderul sindical Sorin Dumitraşcu criticând modul în care ministrul Justiţiei Tudorel Toader a gestionat până acum situaţia angajaţilor din penitenciare şi spunând că nu şi-a respectat promisiunile şi "a pus ceva pe o listă ca să pară că sunt nişte lucruri pe care le-a făcut”. Sindicaliştii solicită un nou statut al personalului din penitenciare, plata orelor suplimentare şi condiţii mai bune de lucru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Am negociat cu Ministerul Justiţiei de foarte mult timp pentru o modernizare a statutului personalului din penitenciare. E vorba în primul rând de acordarea unei identităţi profesionale, pentru că până acum ne numeam funcţionari publici cu statut speciale din penitenciare, e o titulatură imposibil de pronunţat, de aceea foarte mulţi ne numesc fie gardieni, fie paznici, termeni peiorativi. E vorba de modificarea unor prevederi referitoare la promovarea în carieră şi este vorba despre reglarea unor prevederi legate de modul în care se acordă anumite drepturi pentru personal”, a declarat vineri Sorin Dumitraşcu.

El a spus că, deşi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a promis întâlniri în fiecare lună cu sindicatele, acest lucru nu s-a întâmplat, iar în ultima perioadă nici nu le-a mai răspuns solicitărilor.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Referitor la suplimentarea posturilor, liderul FSANP a precizat că este "doar pe hârtie”, iar majorarea de 10 la sută a salariilor a fost obţinut-o doar în urma unor presiuni.

"Suplimentarea aceea de 1.000 de posturi este doar pe hârtie. Nu înseamnă că are în spate un buget, nu înseamnă că are în spate oameni. Ce s-a angajat anul trecut este insuficient. În luna octombrie, au fost blocate încadrările. Majorarea de 10 la sută am obţinut-o ieşind în stradă şi după ce toţi ceilalţi colegi au primit-o. Practic, am fost ultimii”, a declarat Sorin Dumitraşcu.

El a criticat modul în care ministrul Justiţiei a gestionat situaţia din penitenciare, spunând că "a pus ceva pe o listă ca să pară că sunt nişte lucruri pe care le-a făcut”.

"Ministrul Justiţiei nu ştie ce înseamnă să îţi faci datoria faţă de penitenciare, cum nu ştie ce înseamnă nici condiţii de lucru. Îşi închipuie probabil că dacă are un program unitar de aplicare a legii salarizării, a îmbunătăţit condiţiile de lucru. Nici pe departe. Sunt lucruri tehnice pe care orice instituţie ar trebui să le aibă”, a subliniat liderul sindical.

Dumitraşcu a mai precizat că ar trebui să fie 20.041 de angajaţi în penitenciare, însă numărul lor abia depăşeşte 12.000, în condiţiile în care sunt peste 23.000 de deţinuţi.

"Conform standardelor, ar fi trebuit să avem 20.041 de angajaţi şi suntem undeva la 12.000. discutăm de 23.000 de deţinuţi acum, au fost 26.000 înainte de recursul compensatoriu. Trebuie precizat că trebuie menţinută continuitatea, cinci ture, servicii medicale, de educaţie, psihologie, tot ce înseamnă un penitenciar”, a adăugat liderul sindical.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, enumeră pe Facebook, vineri dimineaţă, măsurile luate pe parcursul anului trecut pentru dezvoltarea sistemului penitenciar, în care vorbeşte despre ceea ce s-a făcut pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie - au fost create 170 de locuri noi de cazare (realizate prin transformarea unor spatii existente) şi au fost modernizate 200 de locuri, dar şi despre măsurile luate pentru îmbunătăţirea condiţiilor pentru angajaţi - majorarea cu 10% a salariilor sau suplimentarea cu 1.000 de posturi a schemei de personal. De asemenea, Tudorel Toader spune că în 2017 a făcut şase vizite în penitenciare, pentru a observa direct condiţiile de muncă ale angajaţilor, cât şi condiţiile de detenţie, în vederea pregătirii de către statul român a setului de măsuri ca urmare a hotărârii pilot pronunţată de CEDO. Precizările ministrului vin în contextul în care sindicatele angajaţilor din penitenciare au ameninţat din nou cu proteste, iar la ora 10.00 merg la Ministerul Justiţiei pentru a-şi prezenta din nou revendicările, deşi spun că nu au reuşit să obţină o întâlnire cu Tudorel Toader.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.