Toţi cei 1.500 de angajaţi ai ROMATSA, de la 16 turnuri de control, care dirijează zilnic aproximativ 3.000 de avioane, sunt vineri în grevă de avertisment, a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR), Alecu Florin Diaconu. El a precizat că sindicaliştii ROMATSA au 50 de solicitări, dar acestea nu pot fi rezolvate din cauză că regia nu are Consiliu de Administraţie şi nici o conducere stabilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”ROMATSA are circa 1.500 de salariaţi, dintre care 1.300 sunt membri de sindicat. Toţi angajaţii sunt în grevă de avertisment, însemnând 16 turnuri de control din ţară, la fel şi controlorii care asigură dirijarea pe căile aeriene”, a spus Alecu Florin Diaconu.

El a precizat că sindicaliştii au 50 de solicitări, dar acestea nu pot fi rezolvate din cauză că Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) nu are un Consiliu de Administraţie şi nici conducere stabilă, de doi ani.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Sunt probleme în ceea ce priveşte numărul angajaţilor, suntem deficitari cu personalul operativ, ar fi nevoie să se angajeze circa 90 de controlori de trafic aerian. În plus, de doi ani nu avem conducere stabilă, de la greva anterioară. Nu avem nici Consiliu de Administraţie, care să ia decizii”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian.

Angajaţii ROMATSA sunt nemulţumiţi că, din 2015, nu le-au mai fost majorate salariile, care ar fi trebuit să crească cel puţin în raport cu inflaţia.

”Din 2015 nu am beneficiat de o majorare de salarii, ar trebui ca acestea să crească măcar cu inflaţia. Subliniez că noi nu luăm bani de la bugetul de stat, ci din serviciile pe care le oferă regia”, a adăugat Diaconu.

Printre nemulţumirile sindicaliştilor este şi deficitul de personal, la ROMATSA fiind necasară angajarea în acest an a aproximativ 90 de controlori de trafic aerian.

Alecu Florin Diaconu a precizat că sindicatul vrea şi implementarea legislaţiei europene în cea naţională.

”Am fost şi la Ministerul Transporturilor la negocieri, am vorbit chiar cu ministrul (Răzvan Cuc, n.r.). Ne-a rugat să renunţăm la grevă, dar i-am spus că nu se poate”, a mai spus reprezentantul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian.

Angajaţii ROMATSA dirijează în 24 de ore aproximativ 3.000 de avioane, care reprezintă tot traficul aerian pe teritoriul României, dintre care 90-95% reprezintă traficul de rută.

Reprezentanţii ROMATSA au declarat vineri, pentru News.ro, că vor fi continuate negocierile cu sindicatele, pentru a găsi soluţii de rezolvare a problemelor.

”Noi continuăm negocierile cu sindicatele şi face tot posibilul să rezolvăm problemele existente”, au spus oficialii ROMATSA.

Controlorii de trafic aerian sunt, de la ora 11.00, în grevă de avertisment de două ore, nemulţumiţi că nu a fost încheiat un nou contract colectiv de muncă (CCM), deşi negocierile se poartă din februarie 2016.

În cele două ore de protest, angajaţii ROMATSA sunt obligaţi, conform legii, să asigure o treime din zborurile programate. În timpul grevei de avertisment nu vor fi afecate zborurile umanitare de stat, medicale, de căutare şi salvare şi de urgenţă.

Reprezentanţii Aeroportului “Henri Coandă” au declarat, pentru News.ro, că nicio cursă nu va fi anulată din cauza grevei de avertisment a controlorilor de trafic, dar mai multe zboruri vor avea întârzieri la plecare şi la sosire.

Aproximativ 30 de curse aeriene trebuiau să decoleze între orele 11.00 şi 13.00 de pe Aeroportul “Henri Coandă”, spre Germania, Austria, Cehia, Italia, Marea Britanie, Israel, Rurcia, Grecia şi Ungaria, Republica Moldova, precum şi spre aeroporturile din Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Tot aproximativ 30 de curse aeriene interne şi internaţionale aveau orele de aterizare pe Aeroportul “Henri Coandă” între 11.00 şi 13.00. Cursele internaţionale trebuiau să plece spre Bucureşti de pe aeroporturi din Italia, Turcia, Israel, Austria, Germania, Italia, Rusia, Elveţia, Suedia, Belgia şi Norvegia, iar zborurile interne erau pe rutele Oradea-Bucureşti şi Satu Mare - Bucureşti.

ROMATSA este regia cu cele mai mari salarii din România. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fără a lua în calcul bonusurile, este de 21.430 lei (aproape 5.000 euro) în acest an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.