Sindicaliştii Federaţiei Sindicatelor SILVA au avut, marţi, o întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului Muncii în care au reclamat o serie de inechităţi în noua lege a pensiilor, prin care s-au eliminat unele condiţii speciale pentru o parte dintre silvicultori . Afectaţi ar fi aproximativ 20.000 de salariaţi.
”Una dintre problemele importante cu care se confruntă silvicultorii în prezent este inechitatea creată de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care abrogă, începând cu data de 1 septembrie 2024, încadrarea unor activităţi din domeniul silvicultură în condiţii speciale, aşa cum prevede în prezent OUG nr. 59/2000 - Statutul personalului silvic. Abrogarea încadrării în condiţii speciale a anumitor locuri de muncă din domeniul silvicultură (...) încalcă principiul protecţiei sociale a muncii, reglementat la art. 41 alin. (2) din Constituţia României, conform căruia: «Salariaţii au dreptul la măsuri de protecţie socială». Acestea privesc securitatea şi sănătatea salariaţilor, regimul de muncă al femeilor şi al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe ţară, repausul săptămânal, concediul de odihnă plătit, prestarea muncii în condiţii deosebite sau speciale, formarea profesională, precum şi alte situaţii specifice, stabilite prin lege”, transmit, marţi, reprezentanţii Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian.
Potrivit sursei citate, sindicaliştii Federaţiei Sindicatelor SILVA şi secretarul general al Confederaţiei Sindicale Naţionale MERIDIAN s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Ministerului Muncii cu scopul de a identifica soluţiile de prorogare a termenului de intrare în vigoare a unor articole din Statutul personalului silvic sau, după caz, de modificare a OUG 59/2000 printr-o Ordonanţă a Guvernului, astfel încât, perioada de 5 ani lucraţi în condiţii speciale să fie redusă la 4 ani şi 8 luni.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”În cazul în care această problemă nu va fi soluţionată până la data de 1 septembrie 2024, Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii va crea o uriaşă inechitate pentru un număr de peste 20.000 de silvicultori”, au mai transmis sindicaliştii.
Aceştia afirmă că reprezentanţii Ministerului Muncii le-au transmis că nu este necesară modificarea legislaţiei.
”Secretarul de stat domnul Marius Stanciu şi secretarul general al Casei Naţionale de Pensii Publice, doamna Vasilica Robu, au menţionat în cadrul discuţiilor că modificările legislative solicitate în adresa Federaţiei SILVA nu sunt necesare şi că, din perspectiva celor două instituţii, există o rezolvare a acestei situaţii prin aplicarea noii legi a pensiilor, iar în acest sens, în cel mai scurt timp va fi formulat şi transmis un răspuns oficial clarificator”, se precizează în comunicat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.