Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) a transmis, duminică, o reacţie la declaraţia ministrului Sănătăţii referitoare la posibilitatea ca personalul infectat cu coronavirus să trateze pacienţi, odată ce se intră în scenariul al patrulea al pandemiei de coronavirus care presupune peste 2.000 de persoane infectate. Sindicaliştii consideră că este ”o încălcare asumată a drepturilor pacienţilor” care vor fi trataţi de persoane bolnave, fără a fi informaţi în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”CFSMR, federaţie sindicală care reuneşte medici, farmacişti, biologi, moaşe şi alte categorii de personal cu studii superioare din sistemul sanitar, afiliată la CNS ”Cartel ALFA”, a luat act cu îngrijorare de declaraţia noului ministru al Sănătăţii, conform căreia salariatii din sănătate asimptomatici ori cei cu forme uşoare de boală (cu alte cuvinte, cei contaminaţi) vor fi trimişi în spitale pentru acordarea asistenţei medicale. Fără a analiza latura umană şi morală a acestui anunţ, considerăm că asemenea declaraţii constituie o încalcare asumată a drepturilor pacienţilor care, fără să fie avertizaţi, vor fi puşi în situaţia de a fi trataţi de persoane contaminate. Considerăm că în condiţiile unei acute lipse de personal preconizate în cazul unui scenariu cu un număr extrem de mare de pacienţi, ar putea fi vorba de cooptarea salariaţilor care au fost contaminate, dar s-au vindecat şi sunt deja imuni (lucru confirmat de 2 teste consecutive), ori de salariaţii asimptomatici ori cu forme uşoare de boală, cazaţi în preajma spitalelor (pentru a nu îşi contamina propriile familii) şi care îşi exprimă dorinţa de a acorda în continuare asistenţă medicală, dar cu informarea prealabilă a pacienţilor despre acest lucru şi cu acordul lor”, au transmis, duminică, sindicaliştii.

Aceştia au comentat şi decizia autirităţilor de a testa peste 10.000 de persoane din Bucureşti.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Ne intrebăm, dacă avem la dispoziţie aceste teste, de ce nu se testează personalul angajat din spitalele Bucureştiului? Grupul ţintă în acest caz ar fi unul uşor de găsit, oamenii sunt deja grupaţi, iar condiţiile de testare sunt ideale. În acest fel, autorităţile ar putea rezolva două probleme – testarea angajaţilor şi studiul epidemiologic. În plus, nu e nevoie de maşini, de personal suplimentar, costume speciale (care, de altfel, ar fi extrem de utile în secţiile din linia întâi). Dacă se consideră că o asemenea testare ar putea fi catalogată drept o ”favorizare” a salariaţilor din sănătate, de ce nu se testează pacienţii internaţi în alte secţii decât cele de boli infecţioase? Şi ei sunt bucureşteni, şi ei sunt deja grupaţi, nu trebuie căutaţi şi scoşi din blocuri, şi sunt şi ei votanţi...”, au mai transmis reprezentanţii CFSMR.

Sindicaliştii consideră ”o cercetare de acest fel extrem de utilă, însă alegerea grupului ţintă şi implementarea ar putea fi realizată mai bine, cu avantajul de fi desfăşurată mai uşor şi cu mai puţine cheltuieli”.

”Având în vedere declaraţia conform căreia protecţia angajaţilor devine o prioritate pentru noul ministru al Sănătăţii, dacă autorităţile intenţionează să trimită angajaţi contaminaţi în spitale, iar acum au la dispozitie 10.000 de teste rapide, ne întrebăm dacă nu ar fi mai util să efectuăm acest studiu testând în primul rând medicii, asistentele, farmaciştii, biologii, personalul TESA şi alţi salariaţi din instituţiile sanitare”, au mai transmis sindicaliştii.

Întrebat, vineri, ce modificări vor fi atunci când în România vor fi peste 2.000 de cazuri diagnosticate, Nelu Tătaru a răspuns: “Aceste scenarii erau făcute şi ca proceduri şi ca protocoale de mult. Vom regândi, ca cei care sunt cu simptomatologie uşoară şi medie să fie trataţi acasă, sub supraveghere medicală, în mare parte şi de voluntari, iar cei care sunt cadre medicale cu această simptomatologie uşoară, vor merge chiar în spitale şi vor îngriji bolnavii”.

Managerul Institutului Matei Balş, Adrian Streinu-Cercel, a afirmat, joi, că peste 10.500 de persoane din Bucureşti vor fi testate pentru coronavirus, urmând să fie folosite două tipuri de teste, unul rapid şi unul antigen.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.