Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, prin ordonanţă de urgenţă, măsurile necesare pentru depunerea candidaturii României în vederea relocării, la Bucureşti, a Agenţiei Europene pentru Medicamente, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. Secretariatul General al Guvernului (SGG) va realiza demersurile necesare şi va lua măsuri pentru a identifica sau selecta un imobil necesar în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Relocarea la Bucureşti a Agenţiei Europene pentru Medicamente, organism descentralizat al UE, care are ca principală responsabilitate protecţia şi promovarea sănătăţii publice, reprezintă o oportunitate pentru România, în contextul în care ţara noastră nu găzduieşte, în acest moment, sediul unei agenţii europene. Atragerea unui sediu de agenţie a UE în ţara noastră ar contribui la creşterea prestigiului României ca stat membru şi a vizibilităţii în cadrul instituţiilor europene”, se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului. 

Potrivit ordonanţei de urgenţă, Secretariatul General al Guvernului, în numele statului român, va realiza demersurile necesare şi va lua măsuri pentru a identifica sau selecta un imobil necesar pregătirii şi participării României la procesul demarat la solicitarea instituţiilor  Uniunii Europene, în vederea relocării unor instituţii/agenţii ale UE.

De asemenea, SGG va lua cu prioritate măsurile pentru a identifica un imobil, proprietate publică sau privată a statului, situat pe teritoriul României, care să corespundă cerinţelor solicitate destinaţiei de sediu al instituţiei/agenţiei ce urmează a fi relocată.

”În cazul în care nu va fi identificat un astfel de imobil, SGG  va iniţia o procedură transparentă şi nediscriminatorie de selecţie pe piaţă a imobilului care să îndeplinească condiţiile solicitate de instituţiile  Uniunii Europene. Procedura de selecţie se stabileşte prin ordin al secretarului general al Guvernului, care va fi publicat în Monitorul Oficial. Ulterior derulării procedurii şi selectării imobilului, Secretariatul General al Guvernului va lua măsurile necesare în vederea includerii imobilului respectiv în dosarul de candidatură a României”, susţine sursa citată.

Actul normativ aprobat prevede că, în situaţia câştigării de către România a procesului de relocare, contractul de închiriere se negociază şi se încheie între instituţia/agenţia UE şi proprietarul imobilului.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, pe 29 aprilie, la Bruxelles, că Guvernul trebuie să se îngrijească repede de respectarea criteriilor logistice pentru mutarea Agenţiei Europene a Medicamentului de la Londra la Bucureşti, în caz contrar şansele pentru ca acest lucru să aibă loc fiind foarte mici.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că membrii Consiliului European au decis ca în luna iunie să fie stabilite criteriile în funcţie de care vor fi relocate agenţiile europene care au actualmente sediul la Londra, urmând ca deciziile finale să fie luate în cursul toamnei. 

Iohannis a afirmat că intenţionează să ceară un bonus pentru ţările care nu au o agenţie europeană pe teritoriul lor, în condiţiile în care România îşi propune ca Agenţia Europeană a Medicamentului să fie mutată la Bucureşti.

Pe de altă parte, guvernul român trebuie să ofere garanţii că Agenţia va beneficia de toate condiţiile necesare. ”Agenţia Europeană a Medicamentului este o agenţie mare, cu o mie de oameni, laboratoare şi aşa mai departe. Prima condiţie, indiferent de ce discutăm politic, este ca statul respectiv să ofere un sediu. Guvernul României va trebui, cu maximă celeritate, dacă doreşte această agenţie, să identifice un sediu care poate fi dispus la dispoziţie nu cândva, ci acum, în această toamnă pentru această agenţie. Este primul pas. Al doilea este să fim deschişi la negocieri pentru condiţiile care le oferim acestor oameni, fiindcă sunt condiţii speciale şi de locuire şi financiare şi multe alte lucruri”, a spus Iohannis.

Preşedintele a atras atenţia că asupra criteriilor politice primează cele de ordin logistic. ”Vor fi criterii politice, dar criteriile hard, de logistică, sunt deja clare în momentul acesta. Dacă nu putem să oferim aşa ceva, mă tem că şansele vor fi foarte mici. Acum nu am auzit că Guvernul ar fi identificat vreun sediu care să poată fi oferit. Guvernul face aceste demersuri şi sper să se înţeleagă că e totul ok. Toţi vrem, toţi facem lobby, dar fără sediu nu se poate”, a conchis Klaus Iohannis.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.