Senatul a adoptat miercuri, ca prim for sesizat, proiectul de lege care completează OUG 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale. Prin propunerea legislativă este interzis instituţiilor publice să solicite persoanelor fizice sau juridice, pentru soluţionarea cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise către organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale. Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emis documentele, în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în vederea consimţământului expres al beneficiarului serviciului public”, conform proiectului de lege. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Iniţiatorii, mai mulţi parlamentari ai PNL şi USR PLUS, precizează că „România are nevoie de o accelerare a procesului de debirocratizare şi de simplificare a proceselor administrative”.
 
„Prin adoptarea acestui act normativ, relaţia dintre stat şi cetăţean va fi simplificată, în mod special în interacţiunea pe care o are cu instituţii ale statului. Prin simplificare şi debirocratizare se oferă cetăţeanului predictibilitate, iar asta contribuie la creşterea încrederii populaţiei în activitatea administraţiei publice. În plus, administraţia publică ar demonstra că poate soluţiona mai simplu şi mai repede solicitările cetăţenilor, iar asta va creşte satisfacţia faţă de actul de guvernare şi administrare al ţării. Acest demers vine în sprijinul cetăţenilor şi este un nou impuls pentru reforma şi modernizarea administraţiei publică”, subliniază iniţiatorii, în expunerea de motive a propunerii legislative.
 
Ei mai precizează că, prin acest proiect, va creşte gradul de accesibilitate al administraţiei publice pentru persoanele cu dizabilităţi fizice.
 
Votul Senatului a fost în calitate de prim for sesizat, Camera Deputaţilor fiind decizională.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.