Senatorul PSD Nicolae Moga i-a transmis şefului Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa să iasă mai puţin în presă cu “nenorociri”, spunând că dacă se face mai mult PR decât treabă acest lucru este în deserviciul turismului. El spune că agentul economic trebuie respectat şi îndrumat atunci când greşeşte şi îl avertizează pe directorul CJPC să nu fie un nou Cattani pentru că nu vrea să sfârşească la fel ca acesta, menţionând, totodată, că trebuie protejat consumatorul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a organizat marţi, la un hotel din Mamaia, o dezbatere cu investitorii şi autorităţile locale, la care au fost prezenţi şi reprezentanţi ai unor instituţii cu atribuţii de control. Unii investitori s-au arătat nemulţumiţi de o parte dintre controalele Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, spunând că acestea creează o imagine negativă litoralului şi îndepărtează turiştii.

“Cât timp noi promovăm România negativ înseamnă că promovăm pozitiv concurenţa, e foarte simplu”, a spus preşedintele FPTR, Mohammad Murad.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Prim-vicepreşedintele FPTR, Nicolae Bucolavă, a spus, în cadrul întâlnirii, că aceste controale trebuie făcute şi acolo unde sunt nereguli trebuie tăiat în carne vie.

“Am spus, controalele trebuie să le faceţi, pentru cel care are carne stricată, cum aţi găsit, tone, tăiaţi în carne vie”, a afirmat Bucovală,  şeful CJPC replicând: “Vă mulţumesc pentru acordul dumneavoastră”.

Horia Constantinescu, cel care coordonează activitatea Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa a declarat că toate cazurile semnalate în mass-media au fost cele mai grave şi că nu a spus niciodată că litoralul nu este pregătit să-şi primească turiştii.

“Cazurile flagrante pe care le-am semnalat au fost cele mai rele. Vreau să mi se arate un caz în care am spus că litoralul nu e pregătit. În toate conferinţele de presă am spus că 5 la sută din locurile controlate de noi prezintă derapaje grave, restul nu. Eu nu sunt o autoritate de promovare a turismului, eu trebuie să semnalez că există oameni care pun la comercializare peste 3,5 tone de carne ieşită în afara oricărui termen de valabilitate, de conformitate. Acea unitate avea toate avizele în regulă, cu două luni înainte fusese controlată de alte autorităţi de control care, incredibil, au văzut lucrurile impecabil”, a  spus Constantinescu.

El consideră că litoralul românesc este pe o pantă descendentă de cel puţin 11-12 ani.

“Litoralul românesc este pe o pantă descendentă de 11-12 ani, cel puţin.Încurajarea alimentaţiei publice de şuşanea, de trotuar, pentru a cumpăra şi beneficia la un moment dat de voturi, este cea care distruge investiţiile dumneavoastră majore. Oamenii aleg şaormăria în locul restaurantului pentru că nu mai au posibilităţi, porumbul fiert şi spălat în wc-uri. Am doi copii, amatori de porumb şi îngheţată şi de lucruri care plăceau şi copilăriei noastre. Cum vreţi să vă anunţ pe fiecare dintre dumneavoastră să nu care cumva să mai cumpăraţi de la furnizorul respectiv ? Este singura maniera prin care vă pot ajuta”, a transmis şeful CJPC.

El a fost contrazis de către preşedintele FPTR, care a spus că litoralul nu se află pe o pantă descendentă şi că faţă de acum 11 ani stă mai bine atât la numărul de turişti, cât şi la numărul de investiţii.

“Dacă nu sunteţi un organ de promovare, aş dori să nu fiţi un organ distructiv”, i-a spus Mohammad Murad lui Horia Constantinescu.

Şeful CJCP a reamintit că a raportat doar derapajele şi că nu a transmis că litoralul şi turismul nu sunt pregătite. “Să dormi pe o saltea, cu arcuri rupte, mirosind a mucegai din cauza umezelii... Sunt părinţi care îşi aduc copiii pe litoral pentru aerosoli. Păi, dacă el face aerosoli dimineaţa până seara şi la 12 noaptea îl băgăm într-o cameră vecină cu Doftana, nu trebuie cumva să ne trezim ? Despre aceste lucruri vorbeam”, a explicat Horia Constantinescu.

La un moment dat, în discuţie a intervenit şi senatorul PSD Nicolae Moga, prezent la întâlnire. El i-a spus şefului CJPC că nu îi doreşte să fie un nou comisar Cattani, spunându-i că agentul economic trebuie respectat, iar când greşeşte, trebuie îndrumat.

“Am apreciat munca desfăşurată de această instituţie. Dar de acolo şi până la faptul că faceţi mai mult caz decât ar trebui, este un lucru cert. V-am spus, nu îmi doresc să fiţi un Cattani al judeţului Constanţa, al litoralului românesc pentru că nu vreau să sfârşiţi cum a sfârşit el. Vă rog faceţi-vă datoria. Eu vreau să vă atrag atenţia că dumneavoastră nu aveţi dreptul să ne atrageţi atenţia pentru că dacă procedaţi cu noi aşa mă gândesc cum procedaţi cu un agent economic. Acel agent economic trebuie respectat, pentru că munceşte să câştige un ban, instituţiile statului trebuie să respecte agentul economic şi apoi acolo unde greşeşte să-l îndrume”, a declarat parlamentarul social-democrat.

El i-a mai spus lui Horia Constantinescu să iasă mai puţin în presă cu nenorociri, iar dacă se face mai mult PR decât treabă se aduce un deserviciu turismului.

“Toate lucrurile astea să le discutaţi în bucătăria Guvernului al cărui subordonat sunteţi, acolo la Prefectură, şi ieşiţi mai puţin în presă cu nenorociri. Sigur că trebuie să protejăm consumatorul, sigur că sunt multe lucruri nefăcute, dar trebuie să ajutăm, nu să mergem să amendăm, să-i desfiinţăm, să-i închidem, să-i înnebunim. În acelaşi timp trebuie să protejăm populaţia, că dacă facem mai mult PR decât treabă, nu facem decât un deserviciu turismului românesc”, a precizat Nicolae Moga.

Preşedintele FPTR a mai spus că în ţara noastră există 67 de instituţii care pot falimenta o societate.

“Când vede un român din Huşi sau din Dor Mărunt sau din Botoşani cum e pe litoral, el nu zice că e într-o unitate turistică, zice că e la noi, la mare. Şi atunci fac apel, am vorbit cu domnul prim ministru, a înţeles foarte bine această problemă şi am văzut că are o deschidere totală faţă de mediul de afaceri încât să schimbăm foarte mult din modul de abordare. Şi atunci mă refer la toate autorităţile care fac controale, noi nu ne dăm la o parte de controale, dar vreau să fim corecţi, să dăm lucruri pozitive. Sunt 67 de instituţii care bagă orice firmă în faliment, 67. Treci de una, de două, de zece, de 20, de 50, dar e greu să treci de 67, care te pot băga în faliment”, a menţionat Murad.

FPTR a organizat, marţi, o dezbatere în cadrul căreia au fost abordate mai multe teme, printre care îmbunătăţirea relaţiilor dintre mediul de afaceri şi autorităţile statului şi identificarea soluţiilor pentru rezolvarea problemelor apărute în acest sezon estival.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.