Un segment din Şoseaua Kiseleff, cuprins între Piaţa Presei şi Arcul de Triumf, va fi numit după Regele Mihai I, potrivit unui proiect de hotărâre propus de consilierii PNL şi aprobat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de marţi. Un proiect asemănător a fost propus de PSD, fiind aprobat şi se referă la redenumirea Parcului Herăstrău după Majestatea Sa.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 40 de voturi „pentru” şi 11 abţineri.
Un consilier PNL a prezentat motivarea acestui proiect, spunând că trebuie onorată, măcar în acest fel, „o viaţă în slujba ţării”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Viceprimarul Aurelian Bădulescu şi-a exprimat nemulţumirea referitor la faptul că, cu doar puţin timp înainte, consilierii din opoziţie au spus că este o prea mare grabă în luarea unei decizii privind redenumirea Parcului Herăstrău după Regele Mihai I, proiect propus de consilierii PSD, însă PNL propune un proiect prin care o parte din bulevardul Kiseleff să-i poarte numele Majestăţii Sale.
„Am văzut până unde merge prostituţia. Cu trei rânduri înainte, ne-a făcut Ciucu un expozeu, spunându-ne că grăbim, iar acum vine PNL cu propunerea asta”,
„Regele Mihai a fost, este şi va rămâne unul dintre reperele noastre, o personalitate politică în dreptul căreia istoria se înclină. Se înclină astăzi cu ocazia pierderii şi se îndatorează să-şi aducă omagiul, alături de adevărul nedistorsionat, al unui Rege care şi-a iubit ţara dincolo de frontierele exilului şi dincolo de moarte”, arată consilierii PNL în proiectul de hotărâre
Ei susţin că ţara îi este datoare Regelui pentru acţiunile sale care au contribuit la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar Capitala trebuie să îi cinstească memoria aşa cum se cuvine.
„Suntem datori să cinstim memoria unui Rege tânăr care a asigurat acel suflu ”altfel” într-o lume decimată de război şi ulterior într-o lume cenuşie, dominată de ură, de teamă, de fals. (...) România îi este datoare. Pentru România, Regele a fost speranţa. Începând cu anul 1921, a adunat în sine valorile primordiale ale poporului român, iubirea, visele, demnitatea, devenind prin faptele sale şi prin ceea ce a însemnat, un Suveran - model. Capitala ţării este datoare să îi cinstească memoria aşa cum se cuvine”, subliniază PNL.
După moartea Regelui Mihai I, primarul Gabriela Firea a propus ca Piaţa Victoriei să fie redenumită după Majestatea Sa şi a spus că va propune în CGMB un proiect de hotărâre în acest sens.
"A plecat dintre noi, dar spiritul Regelui Mihai va fi în continuare far călăuzitor şi reper moral pentru generaţiile ce vor urma. Dat fiind faptul că viaţa Regelui s-a suprapus, aproape integral, pe veacul scurs de la Marea Unire, şi că toată viaţa a militat fără ostenire pentru unitatea românilor, voi propune Consiliului General al Municipiului Bucureşti ca Piaţa Victoriei să-i poarte numele", a scris primarul Capitalei, Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook.
Acest lucru a creat, însă, nemulţumiri în rândul cetăţenilor, mai ales că în apropierea Pieţei Victoriei există deja o piaţetă numită după rege.
Tot luni, CGMB a decis ca Parcul Herăstrău să îşi schimbe numele în Parcul Regele Mihai I.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.