Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, afirmă că încadrarea rezerviştilor voluntari este un proiect pe care Armata Română îl avea de mai mult timp şi că acesta, la fel ca programele de înzestrare a Armatei şi cele privind completarea acesteia cu militari profesionişti, face parte din proiectul Armata României 2040. "Din aproximativ 800 de candidaţi, după desfăşurarea tuturor probelor, vizită medicală şi aşa mai departe, am încadrat destul de puţini. Noi sperăm că putem să încadrăm, să ajungem, domnul ministru stabilise o cifră de 10.000 de militari, în timp”, arată şeful Statului Major.
"Şi chestiunea privind rezerviştii voluntari şi chestiunea privind programele de înzestrare sunt legate de modul în care am proiectat construcţia structurii de forţe a Armatei României până în anul 2040. În perioada pandemiei am avut timp să gândim mai mult şi să planificăm, am făcut un proces de analiză strategică a apărării, am ieşit şi am prezentat în CSAT un program - Armata României 2040 – în care am etapizat mai multe obiective. Nu am prevăzut atunci atacul din Ucraina, dar aceste obiective rămân valabile, probabil trebuie să grăbim un pic modul în care trece la îndeplinirea acestora, pentru că avem nevoie de o armată bine dotată, bine instruită şi o armată bine încadrată”, a afirmat şeful Statului Major, la Antena 3, vineri seară.
El a explicat că pe lângă campania privind rezerviştii voluntari se desfăşoară şi o campanie de încadrare a funcţiilor din armată cu militari profesionişti, unde există interes din partea românilor.
De asemenea, a crescut numărul de locuri în liceele şi academiile cu profil militar.
"În primul rând, avem nevoie să încadrăm necesarul de pace al unităţilor. Am constatat şi acum, şi am prevăzut şi dinainte, că depindem foarte mult de declanşarea stării de urgenţă şi declanşarea stării de mobilizare. Avem nevoie să completăm unele unităţi, pe timp de pace, înainte să ajungem la nevoia de a declanşa una dintre aceste stări prevăzute de Constituţie şi atunci o soluţie este cu rezerviştii voluntari pe care-i putem aduce la pregătire în unităţi şi care pot completa unele unităţi care au planificat un nivel al capacităţii operaţionale mai mare. Iniţial nu am avut foarte mult succes, anul trecut a avut un succes mai mare după ce au fost nişte modificări legislative, dar şi aici, din aproximativ 800 de candidaţi după desfăşurarea tuturor probelor, vizită medicală şi aşa mai departe am încadrat destul de puţini. Noi sperăm că putem să încadrăm, să ajungem, domnul ministru stabilise o cifră de 10.000 de militari, în timp”, a explicat şeful Statului Major.
El a susţinut că România are nevoie să permită celor care doresc să facă serviciul militar să îl facă, voluntar şi plătit, având în vedere că după suspendarea serviciului militar obligatoriu vârsta medie a rezerviştilor a crescut, iar oamenii care au fost pregătiţi cu zeci de ani în urmă ar avea dificultăţi în manevrarea noii tehnici de luptă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.