Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că miercuri va ajunge la Timişoara o unitate mobilă de Terapie Intensivă, cu 12 locuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Noi am ajuns, în ultima perioadă, să mutăm personal pacienţii de la o secţie care nu are terapie intensivă în unitatea de primiri urgenţe unde am asigurat locuri cu ventilator, până găsim loc în terapie intensivă. (...) Există soluţii de urgenţă care pot fi rezolvate şi local, dar şi pe plan larg dacă se apelează la Centrul naţional de conducere”, a afirmat Raed Arafat marţi seară, la Digi 24.

Acesta a explicat că aceste unităţi au şi personal bine pregătit pentru a îngriji pacienţii cu forme severe de boală. El a dat exemplul judeţului Dolj, unde s-a procedat în acest mod.
”Astfel de situaţii există soluţii pentru ele, dacă suntem contactaţi, dacă sunt contactaţi colegii noştri de la unităţile de primiri urgenţe, iar Timişoara are cel puţin două unităţi de primiri urgenţe pe lângă cea de la Spitalul Militar. Timişoara, în ultima perioadă, a avut două terapii intensive mobile care au fost luate pentru pregătirea lor pentru condiţii de iarnă grea. Una dintre  ele se va întoarce şi asta înseamnă 12 paturi de terapie intensivă ar trebui să ajungă înapoi mâine la Timişoara şi unul din TIR-uri a plecat astăzi şi a ajuns la Botoşani”, a adăugat medicul.

Arafat a adăugat că TIR-ul de ATI va fi montat la Spitalul Municipal din Timişoara.

El a evitat să comenteze afirmaţiile medicului Virgil Musta conform cărora s-a ajuns ca pacienţi cu forme severe de boală să moară din cauză că nu s-au găsit locuri la terapie intensivă pentru ei.

”Nu pot să discut ce a comentat altă persoană fără să discut eu ea. Eu nu am discutat cu doctorul Musta deloc, aşa că nu stau să comentez ce a zis şi care era povestea reală, dar am văzut cele două declaraţii astăzi şi concluzia este că poate comunicarea să fie mult mai bună. Când există astfel de probleme trebuie căutaţi cei care răspund. De exemplu, la Timişoara este coordonatorul zonal de terapie intensivă doctorul Săndesc. El, de exemplu, chiar dacă nu e contactat Centrul naţional de conducere care e sub DSU, poate fi contactat coordonatorul zonal de terapie intensivă să să găsească o soluţie imediată. Soluţiile  imediate sunt unităţile de primiri urgenţe care au capacitate de ventilaţie şi pot fi folosite temporar până se găsesc locuri de terapie intensivă”, a adăugat secretarul de stat sin Ministerul de Interne.

El a explicat că spitalele care nu au locuri pentru pacienţi pot apela Centrul naţional de coordonare sau la centrele judeţene şi acolo pot afla care sunt capabilităţile de primire a pacienţilor aflaţi în stare severă.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.