Şeful Centrului Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Anton Rog, a spus, miercuri, că în urma unei analize de pattern realizată de Cyberint privind atacurile cibernetice din ultima vreme, există posibilitatea unor noi 10 atacuri în perioada următoare. Anton Rog a precizat că a trimis această analiză instituţiilor care beneficiază de sistemul informatic de securitate finanţat din fonduri europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Noi am făcut o analiză de pattern (tipar, n.r.) privind aceste atacuri – şi înaintea acestui atac, şi cu ocazia acestui atac – şi am trimis celor 54 de instituţii beneficiare ale sistemului informatic, pe lângă informaţiile legate strict de WannaCry WannaCrypt, o analiză privind posibile 10 noi atacuri. Cele mai posibile 10 atacuri. Ele pot fi sute, mii. Le-am trimis 10 posibile atacuri care ar putea să se întâmple în perioada imediat următoare. Poate să însemne săptămâni, luni. Astfel de atacuri sunt zilnic, de ordinul miilor. Unele dintre ele sunt de amploare. Aşa ajung în presă şi sunt cunoscute. Altele sunt anonime, dar se întâmplă”, a declarat Anton Rog, şeful Centrului Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii.

De asemenea, el a spus că atacul cibernetic de vineri, de la Ministerul Afacerilor Externe, a fost unul „ţintit, chirurgical” pe anumiţi angajaţi ai ministerului, dar pe care SRI l-a oprit.

„Atacul de la Ministerul Afacerilor Externe a fost un atac ţintit, chirurgical, de tip advanced persistent threat. În spatele unui astfel de atac de obicei stă un actor statal. A fost un atac ţintit pe anumiţi angajaţi de acolo, noi am interceptat atacul respectiv, l-am oprit, deci nu a fost un atac wide-spread”, a subliniat Anton Rog.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Seriviciului Român de Informaţii, Ovidiu Marincea, a declarat că în 5 mai Spitalul Judeţean Bacău a fost atacat cu un virus din cauza căruia au fost pierdute date legate de consultări şi internări, dar care au fost recuperate în proporţie de peste 90 la sută.

„Cu toate că nu există nicio obligaţie din partea instituţiilor să ne raporteze, atunci când ni se solicită ajutorul, ajutăm. Cum a fost cazul Spitalului Judeţean Bacău, care în data de 5 mai a fost atacat cu acelaşi tip de virus, ni s-a solicitat ajutorul şi o echipă SRI din Bacău a fost la spital şi a recuperat, în proporţie de 90 la sută, datele pierdute, internări, consultaţii pe câteva luni. S-a pierdut o zi, pentru care pacienţii au trebuit să revină la spital”, a spus Marincea.

Referitor la exerciţiul de securitate cibernetică desfăşurat în ultimele zile, şeful Cyberint a spus că instituţiile, atât cele din zona publică, dar şi cele private, sunt pregătite şi vor face faţă unui atac cibernetic viitor.

"Acest exerciţiu ne arată că atât instituţiile din zona publică, cât şi entităţile private sunt pregătite în cazul unui atac cibernetic. Într-un procent foarte bun putem spune ca ele vor face faţă unui atac cibernetic viitor", a precizat Andrei Rog.

El a adăugat că toţi cei care au un sistem de operare licenţiat şi cu actualizările la zi sunt păziţi de incidente cibernetice. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.