Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rogobete, responsabil cu implementarea PNRR în sănătate, a relatat că, atunci când şi-a început activitatea într-o secşie ATI, în fiec are dimineaţă cumpăra câte o cutie de mănuşi, pentru că nu avea cu ce să lucreze, remarcând că acum, în majoritatea cazurilor, acest lucru nu se mai întâmplă. El a vorbit la TVR Internaţional despre progresele din sistemul naţional de sănătate, aduse de un mix de programe de finanţare atât din surse europene, cât şi prin intermediul unor programe derulate în parteneriat cu Banca Mondială. ”Din toate cele 27 de proiecte de spitale aprobate anul trecut prin PNRR toate au demarat procedurile de licitaţie pentru proiectare şi construcţie”, a precizat secretarul de stat.
”Când mi-am început activitatea într-o secţie ATI, înainte să intru în spital, în fiecare dimineaţă mă opream la farmacie să cumpăr o cute cu mănuşi pentru că nu aveam cu ce să lucrez. Aşa au fost începuturile mele, nu foarte de mult. Acum, în marea majoritate a cazurilor, acest lucru nu se mai întâmplă”, a spus secretarul de stat.
El a subliniat că., pentru pacienţii critici, terapie intensivă adulţi şi copii, arsuri, poli-traume, AVC-uri, Infarct miocardic acut, Ministerul Sănătăţii derulează un program numit ”Acţiuni prioritare”, prin care se finanţează direct secţiile acestor spitale cu fonduri direct de la minister, fără a mai sta aceste secţii pe bugetele spitalelor, care sunt uneori insuficiente.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Rogobete: Din toate cele 27 de proiecte de spitale aprobate anul trecut prin PNRR toate au demarat procedurile de licitaţie pentru proiectare şi construcţie
”Din toate cele 27 de proiecte de spitale aprobate anul trecut prin PNRR toate au demarat procedurile de licitaţie pentru proiectare şi construcţie. Un procent important din ele le-au finalizat încă de anul trecut şi acum se apucă de construcţie. Altele deja se construiesc. Vă dau câteva exemple: Spitalul Judeţean Bistriţa, arată extraordinar, Spitalul Agripa Ionescu. Spitalul de boli crebrovasculare, Spitalul Judeţean Bacău, Centrul de Radioterapie de la Piteşti este într-o stare avansată. Lucrurile se văd ”, susţine Alexandru Rogobete.
Conform secretarului de stat, contestaţiile se află printre motivele pentru care anumite lucrări ”se mişcă mai greu”, dar pot exista întârzieri şi din motive de management al proiectului.
”Suntem experţi în a contesta licitaţiile publice în România”, explică Alexandru Rogobete.
”Prin PNRR la nivel naţional au fost înfiinţate 124 de noi paturi de ATI pentru neonatologie, în spitale şi maternităţi. Dotate complet cu echipamente performante 90 din cele existente. Se vor achiziţiona 12 unităţi mobile de transport al pacienţilor critici neonatali. Este practic o terapie intensivă pe roţi. De asemenea construim 8 centre de training pentru personalul medical care lucrează în această specialitate. Cu simulatoare de înaltă performanţă”, a declarat secretarul de stat.
Acesta declară că centrele sunt deja în construcţie şi vor fi puse în funcţiune etapizat, începând din acest an şi până în 2026.
Alexandru Rogobete: Se fac lucruri concrete privind spitalele regionale
”Aceste proiecte de spitale au fost promise de atât de multe ori încât lumea nu mai credea că se construiesc. De data aceasta se fac. Se fac lucruri concrete. A durat atât de mult până am început să facem ceva, încât oamenilor, cu toate că văd construcţia, le este greu să creadă că se vor şi finaliza”, subliniază Rogobete.
Rogobete: La Piteşti, a fost reabilitat din donaţii un etaj întreg din Spitalul de Pediatrie. Dacă ar fi avut secţie ATI, poate aş fi lucrat acolo
”Asociaţia Medici pentru România are activitatea de a facilita întoarcerea medicilor în străinătate în România. Un lucru excepţional pe care l-au făcut la Piteşti, din donaţii, au reabilitat un etaj întreg din Spitalul de Pediatrie din Piteşti în care am fost şi arată excepţional. Dacă ar fi avut secţie de terapie intensivă poate aş fi lucrat acolo”, a mai explicat acesta.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.